Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс Будинок престарілих – це не страшне доживання, а спокійна старість…
Будинок престарілих – це не страшне доживання, а спокійна старість…
Тандем-пресс
Середа, 31 жовтня 2012, 22:19      Ромни, Сумська область

Довічне питання «Батьки-Діти», у західних країнах велика кількість людей похилого віку перебуває у Будинках пристарілих. Але українська душа скоріш всього відреагує на «забугорні» звичаї протестом, обуренням і нерозумінням: як можна при живих, здорових, молодих і енергійних дітях (онуках) віддати рідних матусю або татуся (та хоч і напівбожевільного прапрадідуся) у якийсь там пансіонат, до чужих людей?!

У нас, українців, менталітет такий: за родину - болять і серце, і розум, за неї у нас совість не спить. А ще ж висока моральність і відповідальність, а якщо ні - то страх перед людським осудом. Але тут питання не стільки у моралі, скільки в сприйнятті і розумінні слів «будинок престарілих», «пансіонат (або інтернат) для людей похилого віку».

Для наших вух ці слова стереотипно негативні, оскільки візуалізуються картинами побуту: старі, залізні ліжка, байдуже ставлення персоналу, заспокійливі уколи - словом, жахливі умови, та ще й чужі люди навколо. І навіть якщо щось з цього і близько до правди, не це є вирішальним:  у нашій країні, як правило, у будинок престарілих потрапляють ті, хто на якомусь етапі життя залишився без близьких, хто не може самостійно пересуватися, не здатний мінімально доглядати за собою, тяжкохворі, люди з психічними відхиленнями або ж ті, у кого перервалися відносини з сім'єю (стався конфлікт або діти емігрували або переїхали кудись далеко). Всі вони в переважній більшості перебувають у глибокій депресії, час від часу відчувають себе самотніми, безпорадними і непотрібними, а значить - джерелом негативу. Так чи захоче хтось віддати свого кровного родича в царство смутку, хвороб і старості?

І все ж хотілося, щоб у нашій країні установи для людей похилого віку сприймалися не як місце «доживання», а як куточок відпочинку і насолоди поважним віком, коли можна відпочити за себе і порадіти за інших. Ми повинні викорінити стереотип, що будинок престарілих означає розрив відносин з родиною (можна поєднати одне з іншим). Адже найстрашніше для літньої людини - соціальна ізоляція.

Перебування в будинку для престарілих (пансіонаті) має багато переваг: постійний догляд, трьох-чотириразове харчування, лікування та спілкування. Старим не потрібно купувати продукти, прибирати, думати про одяг і взуття, хвилюватися через погане самопочуття. Деякі пансіонати піклуються навіть про їх психологічний комфорт: час від часу стариків відвідує психолог. Всього цього не може дати молода сім'я, яка майже весь день зайнята на роботі, щоб утримувати себе, дітей і батьків. Можна забігати до людей похилого віку до і після роботи, можна забрати їх до себе, найняти доглядальницю. І всі варіанти містять безліч нюансів: фізичне знесилення, брак часу на себе і дітей, порушення комфорту проживання, ймовірні конфлікти через житлову площу та побутові незручності, можливе несумлінне ставлення доглядальниці і т.п. До того ж в окремих випадках, коли мають місце психічні розлади, людину похилого віку не можна залишати вдома одну, оскільки це загрожує негативними наслідками.

Немає сенсу рвати на грудях сорочку і проголошувати промови з гаслами про моральні обов'язки, соромитись тих, хто віддав когось із рідних у спеціальну установу. Адже іноді це краще рішення. Інша сторона, проблеми в самій суті пансіонатів, де співробітники - часто за копійки - доглядають за старими, іноді абсолютно безпорадними. А це дуже виснажлива робота, яку можна порівняти з доглядом за немовлям. Тільки набагато важче, так як в одному випадку - початок, а в іншому ...

Начальник відділу управління праці та соціального захисту населення Людмила Подоляка,  розповіла мені про порядок  прийняття до будинку престарілих.  Отже, відповідно до Типового положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат та ветеранів війни і праці - до будинку-інтернату приймаються на державне утримання  особи похилого віку, які досягли пенсійного віку та інваліди першої і другої груп старші 18 років, які  за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового  обслуговування, медичної допомоги, яким згідно з медичним  висновком не протипоказане перебування  у пансіонаті та які не мають працездатних родичів, зобов’язаних їх  утримувати за законом.

На позачергове влаштування до будинку-інтернату мають право ветерани війни та особи, які  постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи і віднесені до І, ІІ,ІІІ категорії згідно із законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які  постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Переважне право на  влаштування до будинку-інтернату мають ветерани, згідно  із Законом України “Про  основні засади соціального захисту ветеранів праці та  інших громадян похилого віку”, члени сімей загиблих військовослужбовців.

Як виняток, до будинку-інтернату можуть прийматися особи похилого віку та  інваліди, які  мають працездатних дітей або родичів, зобов’язаних відповідно до чинного законодавства їх утримувати, якщо вони з об’єктивних причин не можуть цього  робити.

У такому разі щодо  кожного окремого випадку, на підставі  підтверджуючих документів, приймається рішення колегії Головного управління праці та соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації.

За наявності вільних місць до будинку-інтернату можуть прийматися особи, які мають працездатних дітей або родичів, які  відповідно до чинного законодавства зобов’язані їх утримувати, за  умови стовідсоткового відшкодування будинку-інтернату витрат на їх утримання.

Особам, які  мають згідно з чинним законодавством України пільги і влаштовуються до будинку-інтернату на платній основі, розмір сплати за їх утримання розраховується з урахуванням наявних пільг.

Для бажаючих громадян за наявності вільних приміщень у будинку-інтернаті можуть утворюватись відокремлені від основного контингенту підопічних платні відділення, які працюють на основі госпрозрахунку.

Інвалідам  і пенсіонерам, які проживають у будинку-інтернаті на платній основі, пенсія  виплачуються у повному обсязі.

Громадяни похилого віку та інваліди, ветерани війни і праці за наявності вільних місць у будинку-інтернаті можуть прийматися до будинку-інтернату на тимчасове проживання терміном від 1 до 6 місяців, як на загальних підставах, так  і на платній основі.

Приймання до будинку-інтернату загального профілю здійснюється за путівкою, виданою головним управлінням праці та  соціального захисту населення обласної державної адміністрації на підставі:

  1. особистої заяви про прийняття до  будинку-інтернату;
  2. паспорта (або іншого документа , що засвідчує особу);
  3. медичної картки про стан здоров’я з висновком про необхідність стороннього догляду(заповнюється в поліклініці за місцем проживання);
  4. довідки про розмір призначеної пенсії (видається управлінням пенсійного фонду за місцем  отримання пенсії);
  5. довідки про склад сім’ї за встановленою формою;
  6. довідки медико-соціальної експертної комісії про групу  інвалідності (за наявності групи інвалідності).

Будинки-інтернати загального профілю Сумської області: Сумський геріатричний пансіонат для ветеранів війни та праці; Кролевецький будинок-інтернат  для громадян похилого віку та інвалідів; Охтирський  будинок-інтернат  для громадян похилого віку та інвалідів; Воронізький будинок-інтернат  для громадян похилого віку та інвалідів; Синівський будинок-інтернат  для громадян похилого віку та інвалідів;

З заявою про влаштування до будинку-інтернату загального профілю громадяни  м. Ромни  можуть звернутися до управління праці та  соціального  захисту населення  за  адресою: бул. Шевченка, 8, кім.  25.

Анна Марченко

 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Мітинг
Мітинг