Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс 15 грудня — День працівників суду
15 грудня — День працівників суду
Тандем-пресс
Понеділок, 17 грудня 2012, 21:32      Ромни, Сумська область
День працівників суду — професійне свято України — відзначається щорічно 15 грудня. Ураховуючи роль судів у забезпеченні захисту прав   і свобод людини, і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку, зміцненні України як демократичної, правової держави свято встановлено в Україні  Указом Президента України  від 8 грудня 2000 року № 1318/2000.

Свято Дня працівників суду — це визнання державою людей, що присвятили життя справі поновлення справедливості

У період бурхливих подій та стрімких змін у житті українського суспільства, суддівський корпус з гідністю несе на своїх плечах весь тягар відповідальності і залишається гарантом захисту прав, свобод та законних  інтересів людини та громадянина.

Своєю щоденною працею працівники судової гілки влади намагаються зберігати мир, суспільну злагоду та верховенство права в українському суспільстві. Така принципова позиція перетворює Україну в дійсно правову державу, в якій гарантується ефективне судочинство, справедливий розгляд справ незалежним, компетентним і неупередженим судом, впровадження європейських стандартів незалежності судочинства.

Відзначатиме своє професійне свято і Роменський міськрайонний суд. Про нелегку працю, та відданість Закону розповів мені голова Роменського міськрайонного суду Шунько Григорій Олексійович.

-        Отже, Григрій Олексійович, суддями не народжуються, суддями стають. Розкажіть коротенько про доленосний вибір Вашої кар'єри?

-        Вибір майбутньої професії — це серйозний крок на шляху до мабутнього. Це не мить, а процес, що складається з низки етапів, які необхідно долати один за одним. Єдине, що поступово привело мене до посади судді, - почуття справедливості й прагнення до неї.

Так, у 1987 році я закінчив Харківський юридичний інститут ім. Ф.Е. Дзержинського.

Починаючи з 1987 року працював на різних посадах в прокуратурі, адвокатом, юрисконсультом банку. На моє особисте переконання, професія судді — це вершина юридичної діяльності.

Указом Президента України від 31.07.2000 року я вперше був призначений на посаду судді строком на п'ять років. Постановою ВР України 08.07.2005 року обраний суддею Роменського міськрайонного суду безстроково. У 2006 році був призначений на посаду заступника голови Роменського міськрайонного суду. Рішенням Ради суддів від 17.07.2009 року призначений на посаду голови Роменського міськрайонного суду, на якій залишаюсь по даний час.

Професія судді складна та відповідальна. Суддя не тільки повинен знати юриспруденцію, але бути готовим до нестандартних ситуацій, відмінно розбиратися в людях, бути уважним до дрібниць, володіти інтуїцією та не боятися брати на себе велику відповідальність. Найголовніше, необхідно бути об'єктивним і неупередженим та ні в якому разі не проявляти зацікавленість у результаті розгяду справи.

-        Чи співпало Ваше уявлення про судову систему з тим, як Ви одягнули суддівську мантію та зіткнулися із реаліями суддівської практики?

-        У студентські роки і декілька років поспіль, уявлення про судову систему відповідало дійсності. На сьогодні, звичайно, розбіжності є, але часткові. Суть судової системи в цілому не змінилася.

-        Ваша думка, про доцільність реформування судової системи та прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу?

-        Звісно, вдосконалення системи правосуддя необхідний крок, але складність полягає ще й в тому, що цей процес зачіпає необхідність внесення змін до Конституції України. Я пітримую думку науковців, що немає необхідності призначати суддю вперше на 5 років, а потім обирати безстроково.За таких обставин суддя певною мірою залежить від того органу, який у подальшому буде вирішувати питання його обрання безстроково. Таким чином, є можливість впливати на суддю. Суддя, який вперше обраний на п'ять років немає ніяких “пільг” щодо розгляду справ.

Необхідно відновити роль Верховного суду України в забезпеченні однакового застосування норм права всіма судами загальної юрисдикції та здійснення офіційного тлумачення законів, його праворозуміння.

Створення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ дозволило прискорити процес інстанцій проходження справ.

Що стосується прийняття нового КПК України, скажу одне — це крок вперед!

-        Які пріоритетні завдання покладені на судову владу?

-         Судову владу в Україні реалізовують професійні судді та, у визначених законом випадках, народні засідателі і присяжні. Вони є носіями судової влади, які здійснюють правосуддя незалежно від законодавчої та виконавчої влади.

Завданнями суду є здійснення правосуддя на засадах верховенства права, забезпечення кожному права на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, які гарантують Конституція та закони України, а також міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Для кожної людини у правовій державі передусім важливо мати доступ до правосуддя і можливість вільно, швидко, безперпешкодно реалізовувати своє право на судовий захист. Важливо, щоб суд, розглядаючи будь-який конфлікт, був неупередженим і здатним прийняти справедливе та законне рішення.

-        Чи доводилося Вам переживати внутрішню боротьбу між буквою закону і відчуттям справедливості?

-        Звичайно, і не раз. Особливо це стосується розгляду  цивільних справ. Для прикладу, це справи про поділ майна подружжя. Громадяни коли одружуються не укладають  шлюбні контракти з метою урегулювання своїх майнових прав при розлученні. Виникають випадки, що майна зареєстровано на дружині чи чоловікові, потім у період сімейного життя його поліпшують, а при розлученні одна із сторін залишається ні з чим, або ж отримують незначну грошову компенсацію. Закон — це загальнообов'язкові правила поведінки для всіх людей, однак є різні обставини, ситуації та характер правопорушення.

-        Чи були погрози у Вашу адресу при прийнятті відповідного рішення. Як вони впливали на Ваш характер?

-        Якщо правильно і розумно застосовувати закон при розгляді справ, ніяких погроз ніколи не буде. Злочинці теж знають Закон, і у кожному випадку вірно визначають міру свого покарання. У цьому я не раз переконувався.

-        Чи може настрій людини в мантії впливати на судове рішення?

-        Особисто мій настрій, яким би він не був, ніколи не вплине на судове рішення. Всі свої проблеми та негаразди я залишаю ще далеко до вхідних дверей суду. Тому, зайшовши до кабінету, я відразу поринаю у робочий процес, іноді навіть забуваючи про обідню перерву. Якщо ж на законність рішення впливатиме поганий настрій служителя Феміди, наприклад, через неприємності в особистому житті, неприязнь до однієї зі сторін, чи заподіяна особисто йому шкода, то такому судді необхідно змінювати професію. Кожен суддя має бути готовим до будь-якої ситуації.

-        Повноцінну, злагоджену роботу Роменського суду забезпечують не тільки судді, хто ще причетний до цієї почесної місії?

-        Об'ємну, щоденну роботу виконує дуже велика кількість людей, це і помічники суддів, секретарі судових засідань, секретарі канцелярії, архіваріус, прибиральниці, працівники “Грифону”. На кожному із них покладена масштабна, відповідальна робота. Хочу зауважити, що Роменський суд стовідсотково укомплектований високопрофесійними кадрами. І у такий святковий день, хотілося б назвати працівників, котрі багато років своєї трудової діяльності присвятили саме роботі у судовій системі, а це: Кваша М.Д. - 46 років трудового стажу, Стрельченко О.М. - 25 років трудового стажу, Бут В.І. - 23 роки, Рибіна Н.В. - 20 років.

-        Що, з огляду прожитих років та вдалої, на мій погляд кар'єри, Ви можете побажати молоді, яка рветься працювати суддями?

-        Дивлячись зі свого досвіду роботи, треба знати не тільки закони, але й життя. Варто сказати, що молодь у нас розумна.

Проте, моя особиста думка полягає в тому, що перед тим, як обрати професію судді, молодому юристу необхідно попрацювати за різними видами юридичної роботи: нотаріусом, адвокатом, слідчим, юристом. У такому випадку, суддя буде більш кваліфікований. Велике значення має і життєвий досвід. Я дивуюся тому, що молодь, яка не маючи, а ні досвіду, ні практичних навиків, ні уявлення про судочинство, вперто хоче працювати суддею. Вони навіть не уявляють, яке це велике навантаження, висока відповідальність, яка вимагає від судді — забути про особисте життя, родину, вже не говорячи про улюблені заняття та відпочинок. Тому приймаючи рішення про вибір професії, варто зважити та усвідомити те, чи насправді вони хочуть такого життя?

-        Побажання колегам?

-        Щиро вітаю всіх колег з Днем працівників суду!

Я переконаний, що весь суддівський корпус Роменського міськрайонного суду завжди залишатиметься вірним складеній присязі, гідно виконуватиме свої високі обов'язки в ім'я законності, справедливості, гуманізму, захисту прав і свобод людини.

Впевнений, що ми разом зможемо покращити добробут людей нашого міста, забезпечити їм мирне, стабільне життя, захистити від негараздів та траднощів сьогодення.

Бажаю Вам міцного здоров'я, щастя. Нехай удача та професійні успіхи будуть вашими постійними супутниками у житті. Наснаги вам, мужності й оптимізму!

 

При спілкуванні з Григорієм Олексійовичем відчувалася невичерпна життєва енергія, мудрість та бажання служити Феміді ще багато років. Таким і повинен бути кожний суддя, який може не лише володіти собою в будь-якій ситуації, бути твердим у своїх переконаннях, послідовним у вчинках, а й глибоко порядною і принциповою людиною.

І як кожна людина, суддя не повинен забувати вдосконалюватися не тільки професіонально, а й духовно. Адже не дарма кажуть: посій вчинок - збереш звичку, посій звичку - збереш характер, посій характер і ти збереш свою долю!

 

Анна Марченко

 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Масляня
Масляня