Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс Один день з життя пожежного
Один день з життя пожежного
Тандем-пресс
Четвер, 31 січня 2013, 21:07      Ромни, Сумська область
На годиннику 7.30 ранку. У той час, поки все місто тільки прокидається, пожежники приступають до чергування. 8 осіб, такі різні за віком, інтересам і характером, на добу стають однією дружною сім'єю - караулом. Тут кожен встане на захист товариша по службі, допоможе в труднощах, розділить радість. У цей особливий світ на один день спробувала зануритися і я.

О 8 ранку - збір. Потім - зміна варти. Пожежні приймають техніку, оглядають приміщення та пожежно-технічне озброєння. Начальник варти доповідає про стан з пожежами та надзвичайними подіями за минулу добу, перевіряє готовність бійців до служби.

Розпорядок дня пожежних строго розписаний: навчальні заняття, тренування, обід та вільний час.

В.о. начальника караулу, командир відділення Штучний Олександр Леонідович розповів, що прийшов у пожежну частину ще в 1994 році, відразу після служби в Збройних Силах України.  На запитання «Чому стали пожежним?» Відповів: «Не ми обираємо роботу, а робота - нас».

-        Розкажіть трохи про роботу пожежного? Які ваші дії, коли надійшов дзвінок?

-        У всіх приміщеннях будівлі МНС є гучномовний зв'язок - сповіщення, тобто якщо терміновий виклик - всі про це дізнаються. Що б ми не робили, кидаємо всі справи і збираємося. На збір йде близько хвилини. Ми кожен день здаємо нормативи, тренуємося.  За хвилину ми повинні підготувати не тільки себе, а й врахувати, щоб все необхідне було в автомобілі

-        Скільки приблизно за рік трапляється пожеж по місту та Роменському району?

-        По-різному. А загалом, за останні роки близько 70-80 пожеж на рік.

-        За яких причин найчастіше виникають пожежі?

-        Електропроводка. Коли будинки по місту будувалися, ніхто і не припускав, що світ так технічно вдосконалюється, от проводка і не витримує всього навантаження. Ну, ще звичайно, класика: закурив сигарету, заснув, прокинувся — пожежа. До цього також можна віднести необережне поводження. А взимку додається ще й пічне опалення.

-        Скільки чоловік виїжджає на місце події?

-        В одній пожежній машині повинно бути 5 чоловік. У кожного є своє місце і свої обов'язки.

-        Як часто пожежі закінчуються летальним результатом?

-        Вкрай рідко. Ми намагаємося домчати до місця події максимально швидко, ну і працюємо в темпі. Хоча і смерті бувають, а це близько 7 осіб на рік.

-        Чи піддається ризику життя самого пожежного під час роботи? Наскільки безпечний ваш спецодяг?

-        Раніше бували випадки, коли пожежники могли постраждати. Але останнім часом велика увага приділяється вимогам безпеки праці під час виконання оперативних задач тому і фактів травмування значно зменшилося. Спеціальний одяг та спорядження звичайно захищає від високої температури, але небезпека може бути в разі обвалу будівельних конструкцій, та вибухів балонів з газом, та інших небезпечних факторів пожежі.

-        А дівчата можуть стати пожежниками?

-        У частині на службі жінок немає, крім чотирьох із диспетчерського пункту.

-        На Новий рік були пожежі?

-        Близько 3-4 пожеж в області, причиною загалом була халатність власників помешкань.

-        У вас, пожежних, є свої прикмети, забобони, в які ви вірите?

-        Є. Ми ніколи не говоримо один одному "добраніч", оскільки не знаємо, що нас чекає попереду. А самий головний — коли мовчить телефон служби порятунку — значить все добре!

 

Чималий обов'язок покладений й на водіїв пожежних машин, а головне, щоб при сигналі тривоги автомобільний траспорт протягом хвилини був готовий стовідсотково. Особливо, їх можна порівняти з водіями таксі — “Маємо знати маршрут руху, всі мікрорайони та вулиці, щоб оперативно прибути до місця пригоди”, - говорить водій.

Дибченко Павло Віталійович, котрий працює водієм з 2000 року, знає не менше від самих пожежних, який неодноразово був на пожежах і звичайно не залишався осторонь, допомагав своїм товаришам по службі. Оскільки девіз: “Запобігти, врятувати, допомогти”.

На запитання “Чому працюєте, саме у пожежній частині?” - посміхається. “Подобається мені ця професія та робота!”.

 

У диспетчерській постійно дзвенить телефон. Але дівчата усміхнені, й не здивовані гості.  Працюють удвох під час зміни караулу.  Каретнік Наталія Валеріївна та Бережецька Лариса Віталіївна разом вже близько 8 років. На запитання: “Чи часті хибні виклики?”. Відповідають: “Реагуємо на кожен дзвінок, але звичайно, коли в трубку говорить дитина,  просимо покликати когось із дорослих”. Коли надходить тривожний дзвінок протягом хвилини координують дії пожежного караулу. А це нелегко.

Коли звучить сигнал тривоги, пожежні перетворюються на справжніх бійців, які зриваються з місця і мчать на допомогу, не шкодуючи себе, рятують від вогню людські життя, квартири, будинки.

Наближається ніч, найтривожніший час, адже за статистикою 90% пожеж трапляються в ці години. Сохнуть спецівки і пожежні рукави, стоять заправлені, готові до виклику машини, відпочивають бійці: "пожежний відпочиває - країна багатіє".

29 січня день працівників пожежної охорони, але наразі, пожежні зізнаються, що святкують День рятівника (17 вересня). Для пенсіонерів — це справжнє свято героїзму та поваги до персони пожежного.

 

Тож, побажаємо нашим пожежним — сухих рукавів!

 

Анна Марченко

 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Вид на бульвар...
Вид на бульвар...