Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Вісті Роменщини Діти чутливі й вразливі
Діти чутливі й вразливі
Вісті Роменщини
П'ятниця, 11 грудня 2009, 14:55      Ромни, Сумська область

Шановні читачі, я пропоную поговорити сьогодні про любов до дітей. Буденно, та говоритимемо саме про них, наших неповторних, кумедних, непосидючих, неслухняних…

 

І педагоги, і батьки мають одне надзвичайно складне завдання - знайти підхід до дитини. Але ж діти бувають такими різними, і завдання нам підкидають одне складніше за інше.

 

Найчастіше батьки звертаються до мене із запитаннями, що робити, якщо дитина не виконує прохань дорослих, б'є однолітків, командує дітьми, сперечається, часто дратівлива, кричить, тупає ногами, ламає іграшки, боїться…

 

Запитання, запитання, запитання… І на кожне з них є відповідь. Хтось із мудрих сказав, що всі діти народжуються геніями. А ось подальша доля людини формується з багатьох факторів і зокрема виховання. Воно починається саме в сім'ї, яка є найголовнішою соці­альною ланкою нашого сус­пільства. І в кожній з них є індивідуальні методи, форми й підходи, які властиві саме тій чи іншій ланці. Мимоволі пригадується порада старших людей: "Дитину треба виховувати, коли вона лежить впоперек лавки". Просто, але геніально. А ще зразком для дитини є батьки, їх взаємовідносини, ставлення одне до одного. Невимушені, ненав'язливі повчання, що потрібно поважати старших, не можна красти, робити іншу шкоду тощо. Ці бать­ків­ські настанови глибоко западають дитині в душу. І вона пронесе їх через усе життя. А ще з дитиною треба говорити, як з дорослим. Вона швидко все сприймає й відповідно реагує. А ще поводитися чесно, не обманювати. Діти відразу помічають фальш і не прощають його.

 

Кожен малюк хоче відчувати ласку і любов до себе з боку старших, особливо батьків. Як показує практика, здебільшого найвихованішими є діти у великих багатодітних сім'ях, дитбудинках сімейного типу. Візьмемо для прикладу сім'ю Веселових.

 

Мама Валентина говорить, що дітлахи для неї всі рідні, милі й однакові. Нікого не виділяє. І це вони розуміють і цінують, бо є найнепідкупнішими критиками. Пригадую, хтось говорив з акторів: якщо діти аплодують за виконану на сцені дію - то це гарантія подальшого успіху театрального твору.

 

У багатодітних сім'ях хлопчики та дівчатка раніше привчаються до роботи і щасливі від того, коли їх похвалять за щось зроблене, можливо, й невдало.

 

Одним словом, є безліч підходів до виховання дітей. Широкий науковий спектр у даному плані розкрили відомі Макаренко та Сухомлинський, але продовження в цій науці не має меж. Кожна людина - індивідуум. За цим слідує й решта.

А яка ваша думка?

 

Галина Янголь, 

практичний психолог

ДНЗ №№ 1, 5.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

14
14