Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Вісті Роменщини Тут в сараях висить хвоя і корів старанно доять
Тут в сараях висить хвоя і корів старанно доять
Вісті Роменщини
Четвер, 28 січня 2010, 15:45      Ромни, Сумська область

Так уже заведено в народі: коли чекають гостей, то до їхнього приходу старанно готуються. Господар показує хазяйство, живність у дворі, а дружина кращі страви на стіл ставить. Отак і тваринники ФГ "Урожай" (с. Андріяшівка) підготувалися до зустрічі своїх колег, які прибули напередодні Нового року з господарств ра­йону на семінар. Розчистили від снігу фермівське подвір'я, вивезли гній. У корівнику так затишно й тепло, що тваринниці порають корів у легеньких кофтинах.

 

У сараї війнуло терпким запахом хвої. З балок, що розмістилися над головами корів, звисає соснове гілля. Біля входу вбрана справжня новорічна ялинка. Перехопивши здивований погляд учасників зібрання, головний зоотехнік господарства Г.А. Костяненко поспішив з відповіддю:

 

- Соснові гілочки розтикали не для семінару, а для покращення мікроклімату в ко­рів­нику, ми й тваринам згодовуємо хвою. А ялинку прикрасили для того, щоб відійти від буденності, все-таки наближається свято. І нашим трудівникам є чому радіти. Вироблено за 11 місяців 2252 тонни молока - плюс 525 тонн проти попереднього року, 153 тонни м'яса (плюс 9 тонн).

 

Далі Григорій Андрійович розповів про "тонкощі" своєї професії. Головну ставку у веденні галузі роблять тут на корми, дисципліну праці. Фуражу припасають у достатній кіль­кості, він багатокомпонентний. У тваринниць не болить голова, що покласти в ясла, а думають вони, в якому складі, послідовності згодувати корми, щоб мати якомога більшу віддачу. Дбають тут і про літні випаси, ділянки для цього в основному засівають люцерною. Тваринництво розвивають не стихійно, а планують наперед.

 

Починали в господарстві з 43 корів, нині дійне стадо довели до 470 голів. Сталися зміни і в технології виробництва продукції. Якщо раніше доїли корів вручну, то нині на всіх фермах і в таборах є молокопроводи, холодильники. Отож труд тваринниць значно полегшав.

 

Щосуботи на фермах підбивають підсумки роботи, де присутні доярки, завфермою, ке­рівник господарства. Все зроблене за тиждень аналізують детально. Чому, наприклад, корова Сойка знизила надій на 2 кілограми, якщо для цього немає об'єктивних причин. Планують, який ремонт у сараях провести, яких кормів завезти. Тобто галузі приділяється постійна увага. А дисципліна висока тому, що люди працюють на кінцевий результат.

 

- Розвивати тваринництво маємо можливість, - наголосив у своєму виступі керівник сільгосппідприємства М.І. Шевченко. - Але через те, що ціни на молоко, м'ясо "стрибають" то вгору, то вниз, не ризикуємо цього робити. Тільки розширили свиноферму, м'ясо стало нерентабельним, вирізали поголів'я. Нині живність у ціні, так свиней малувато. Але тваринництво будемо розвивати. Бо саме ферми дають постійну роботу жителям сіл.

 

Немає в названому господарстві добротних будівель, якихось особливих засобів механізації, комп'ютерів, які дозують корми, як на розвинутих фермах за кордоном. А просто є бажання працювати. При доморощеному стаді корів, на своїх кормах, без сумнівної якості преміксів тут одержали в середньому більш як по 5000 кілограмів молока від корови за рік. І це не від ста корів, а - 470. Спеціалісти висловили думку, що практично можливим є результат і 6-7 тисяч кілограмів молока від корови за рік, але тоді тварина "зношується". Її потрібно вибраковувати у віці 4-5 років, що, за підрахунками економістів, робити недоцільно.

 

У просторій, відремонтованій під "євро" побутовій кімнаті ферми відбулася і пленарна частина семінару. Головний зоотехнік управління агропромислового розвитку РДА С.М. Крамаренко розповів про роботу тваринників у розрізі господарств. Найкращих виробничих показників за результатами 11 місяців досягли ТОВ "Агрофірма "Лан" (4991 кг молока від корови), ФГ "Урожай" (4921), Світлани Кривозуб (4357), "Леонов" (4354). Однак маємо сільгосппідприємства, які мають низькі показники в галузі. Так, у ПП "Шляховик" отримали лише по 2352 кг молока від корови, у ЗАТ "Україна" - 2417 кг.

 

На зимово-стійловий період на умовну голову вдосталь фуражу. Сьогодні худоба утримується на ситому раціоні, внаслідок чого добовий надій в середньому від корови становить 8,5 кілограма. Плюс проти попереднього року - 2 кг. Однак господарствам району слід працювати по нарощуванню поголів'я ВРХ та свиней.

 

Заступник начальника управління ветеринарної медицини району В.М. Коваленко у своєму виступі наголосив: якщо епізоотична ситуація із захворювання на сказ, туберкульоз у 2009 році благополучна, то лейкоз, на жаль, ще не вдалося побороти.

 

Головний зоотехнік Сумського державного селекційного центру Іван Триус зосередив увагу на питаннях штучного запліднення тварин, племінній роботі. Виступив також агент з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин у господарствах Роменського району М.Г. Бистро.

 

Кращі спеціалісти, рядові тваринники були нагороджені почесними грамотами управ­ління агропромислового розвитку РДА. Серед них головний ветлікар ДГ "Агрофірма "Надія" Н.І. Холоша, оператор з відгодівлі ВРХ ФГ "Леонов" Г.М. Гергель, свинарка ЗАТ ім. Тельмана Н.М. Шумейко, головний зоотехнік ТОВ "Агрофірма "Лан" В.М. Сюркало.

 

Підсумки роботи семінару підбив начальник управління агропромислового розвитку РДА А.М. Демченков.

 

Микола ЛАВРИК.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Алея героїв
Алея героїв