Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Сніги заважають старту
Вісті Роменщини
П'ятниця, 26 березня 2010, 09:04      Ромни, Сумська область

Навіть той, хто не знає, де знаходиться тракторна бригада в с. Погожа Криниця, до неї втрапить не блукавши. Накатана дорога, передзвін металу, що лунає з-за високих та гіл­ляс­тих осокорів, вказують прямий путівець до ремонтників.

Людно у майстерні, кузні, декілька чоловіків лагодять причіпний інвентар на подвір'ї.

- Хоч на полях ще повно снігу, але календарні терміни вже підганяють, - говорить бригадир тракторної бригади ЗАТ ім. Тельмана М.В. Прокопенко. - Бували такі весни, що 20-25 березня ми вже завершували сіяти ярину. Сьогодні машини та знаряддя до виходу в поле готові. Плануємо, що в загінку стане 10 тракторів.  Їх полагодили, провели технічний огляд. На ремонт витратили близько 100 тис. грн. Восени добре попрацювали по зяблевому обробітку ґрунту, тому веснооранки залишилося всього 200 гектарів. На цій площі внесемо органічні добрива і посіємо кукурудзу.

Озимина підростає на 950 гектарах. Оглянули посіви, про­аналізували моноліти. Деякі площі доведеться пересівати, але надіємося, що незначні. Для цього підстрахувалися насінням. Припасли на посівну повну норму паливно-мастильних матеріалів.

Слухаючи розповідь бригадира, мимоволі вирвалося запитання:

- Миколо Вікторовичу, дивно виходить: в країні криза, а  у вас все, як кажуть, в "ажурі"?

- Далеко не все, та біди свої не звикли напоказ виставляти. А вони є. І технічний парк потребує оновлення, і мінеральних добрив треба більше вносити, та й заробітної плати механізатори заслуговують вищої, бо працюють повний світловий день, без вихідних. Якщо на ремонт техніки припасли грошенят, то в іншому урізали. Оборотних коштів не вистачає. Ось Микола Миколайович під'їхав, нехай він конкретніше розповість.

До гурту підійшов голова правління М.М. Яременко. Почувши кінець розмови, він продовжив тему:

- Урізали де тільки могли, - мовив заклопотано. - особливо тривожить стан тваринницьких будівель. За 16 років не звели жодного приміщення, і не видно перспективи. Хоча на сьогодні ця галузь дає прибутки. За минулий рік виручка від роботи тваринницьких ферм господарства становила 3 мільйони гривень. Нині ті господарства, які зберегли поголів'я корів, матимуть гроші. У нас від реалізації молока в касу кожного місяця надходить по 350-400 тис. гривень. Рентабельним є виробництво зерна, соняшнику. Сьогодні тонна насіння технічної культури коштує 4000 грн.

Праця хлібороба не йде ні в яке порівняння з іншими професіями, тому стараємося заохочувати людей матеріально. Середня заробітна плата за минулий рік по господарству - 1780 грн., що на 400 гривень більше, ніж у 2008 році. Та як би ми не старалися, але від­сутність паритету цін на сіль­ськогосподарську та промислову продукцію все зводить нанівець. Дизпаливо, добрива, отрутохімікати дорожчають щомісяця, а на наш товар немає ціни. Але прийшла весна - будемо сіяти. Головне, що люди при ділі, матимуть гарантовані заробітки вдома, не їздитимуть за тридев'ять земель.

Отак і живуть селяни. Вдень трудяться на виробництві, а при циганському сонці (місяці) пораються у підсобному господарстві. У дворах і мукає, і хрюкає, і ґелґоче, але більшість худоби йде на продаж. Один господар дитину вчить, інший надумався таки обгородити дворище, третій вирішив підлікуватися в столичній клініці. А це все гроші, гроші…

Та їх не просто заробити чесною працею.

Микола ЛАВРИК.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

10
10