Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

«Сміливий» діалог
Вісті Роменщини
Середа, 16 червня 2010, 14:09      Ромни, Сумська область

У Смілому особистий при­йом голови райдержадміні­страції В.П. Сєріка радше нагадував збори громадян. Особисті питання селян давно переросли у загальні, які турбують громаду в цілому. Тому й діалог став колективним.

 

Докладніше розібратися в нагальних для села на даний момент освітянських, медичних та юридичних питаннях допомогли начальники відділів освіти Л.П. Шкурат, охорони здоров'я - Л.Г. Косолап, юридичного відділу - С.В. Галенко. Най­важливішою ланкою спів­праці у форматі "влада і громада" є органи місцевого самоврядування, тому очільник району надав особливого значення участі в зустрічі депутата ра­йонної ради В.В. Лисенка, меш­канця сільради.

Передусім Віктор Петрович окреслив основні засади полі­тики Президента України Вік­тора Януковича, втіленої в тезі "Україна для людей".

- Вимоги до органів влади, - наголосив він, - колосальні... Крім того, Президент України зауважив, що на шляху до покращення життя українців він не обмежує повноважень міс­цевого самоврядування.

При цьому, звертаючись до представників управлінських структур, керівників установ, Віктор Сєрік наголосив на вирішальному значенні їх відповідального ставлення до провадження такої політики, а також повторив слова В.Ф. Януковича про те, що настала пора покінчити з "диким капіталізмом" - посилюється соціальна відповідальність бізнесу.

Від загального перейшли до конкретного. Директор навчально-виховного комплексу Л.М. Бакай розповіла про досягнення і перспективи закладу. Тут добре налагоджена робота із залучення спонсорської допомоги (допомагають випускники). Проблемними залишаються питання тепло- і водопостачання. Приміщення розраховане на більш як 400 учнів, нині тут навчається близько ста школярів. Доводиться опалювати зайву площу. Нерідко виходить з ладу система водопостачання. І хоча саме в день зустрічі запустили нову свердловину, це не дає гарантії безперебійного постачання води - чи то горизонт підступний, чи то умови експлуатації неправильні.

Так чи інакше, а обирати той чи інший варіант вирішення піднятих питань повинна громада. Працівники райдерж­адміністрації зобов'язані допомогти втілити проект, проаналізувати позитив і негатив. Від­повідні доручення й дав голова райдержадміністрації. Що­до водопостачання, безперечно, потрібні висновки спе­ці­алістів високого рівня. Щодо школи - варто добре все зважити. Громада, зрозуміло, за створення базового навчального закладу, куди б підвозили дітей із сусідніх сіл і навіть ра­йо­нів. Та, напевно, більш реальний варіант - оптимізація роботи установи: консервування частини приміщення, альтернативне опалення чи щось подібне. Сушити голови над цим передусім доведеться депутатам сільської та районної рад, а також співробітникам відділу освіти РДА. Як уже за­значив Вік­тор Сєрік, повноважень для цього достатньо.

Вистачить сил, натякнув він, розібратися й з руйнуванням "по цеглинах" колишньої колгоспної нерухомості, нехай навіть і на розпайованих землях. Не залишиться без уваги також газифікація села. Нагальна проблема - кредитування: банки не дають під заставу гроші на підвідний газопровід. Голова РДА пообіцяв допомогти знайти вихід, зокрема позитивно вплинути на роль нафтогазовидобувних підпри­ємств у житті населених пунк­тів Роменщини. А також на орендарів ставків, які обмежують законні права місцевих мешканців, і заготівельників молока (що­правда, тут допоможуть уладнати спірні питання тільки договори на постачання сировини чи створення обслуговуючих кооперативів).

Доброю нагодою - зібранням мешканців - скористалися представники крупного сіль­госппідприємства, яке має бажання обробляти смілівські зем­лі (до речі, з обов'язковою місцевою реєстрацією дочір­ньо­го підрозділу). Інвестори запевнили, що активна участь у підтримці "своїх" сіл - їхнє кредо й навіть пообіцяли більший процент з паю, ніж платить місцевий конкурент.

Селяни також піднімали питання газифікації сусіднього с. Червоне, оформлення паїв для працівників соцсфери, функціонування карети "швидкої допомоги", якості питної води та ін. В.П. Сєрік пообіцяв ужити дієвих заходів з їх вирішення.

Денис МЯГКОВИЧ
 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Церква
Церква