Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Вісті Роменщини Вшанували захисників Вітчизни
Вшанували захисників Вітчизни
Вісті Роменщини
Субота, 26 лютого 2011, 00:00      Ромни, Сумська область

23 лютого в місті та районі вшановували сивочолих ветеранів, військовослужбовців радянської та української армій, одним словом, усіх тих, хто в різні роки стояв на сторожі миру і спокою на рідній землі, боронив Батьківщину від ворога.

Так, у міському Будинку культури відбулися урочистості, присвячені Дню захисника Вітчизни.

– Це свято уособлює любов і шану українців не лише до оборонців рідної землі, а й до їх дружин і матерів, які виховували дітей, самовіддано працювали на заводах і фабриках, полях і фермах, ставали до бою пліч-о-пліч з чоловіками, – наголосив у вітальному слові міський голова Микола Калашник.

Від імені присутніх та всієї громади Ромен поклали квіти на Алеї Героїв та до братської могили воїнів-визволителів, що на вул. Горького, секретар міської ради Микола Цецюр і представник міської організації ветеранів Олександр Степаненко.

Піснями й танцями порадували глядачів аматори сцени, котрі в свою чергу були нагороджені не лише оплесками, а й солодощами від ТОВ „Роменський завод продтоварів”.

* * *

Багато бід, горя, нещасть при­несла жителям України Велика Вітчизняна війна. Суворих ви­пробувань, страждань зазнали солдати, їхні сім’ї. Про це не можна забувати. Саме в День захисника Вітчизни у с. Калинівка щороку вшановують учасників та дітей війни. А організовує ці урочистості депутат районної ради, голова громадської ради при РДА, член Партії регіонів В.М. Леонов.

В’ячеслав Миколайович веде в селі фермерське господарство, надає людям роботу і багато працює над покращенням соціальної сфери населеного пункту.

От і цього дня в приміщенні школи зібралися в основному ті, чиї батьки не повернулися з доріг війни. Старенькі, сивочолі, дехто з ціпочками. Від спілкування заясніли обличчя, але ненадовго, бо спомини про тяжкі дитячі роки кладуть на душу тінь.

– Я батька не пам’ятаю, коли він пішов на війну - була маленькою, – говорить Анастасія Литвяченко, – але і донині не забула, як мати Параска Іванівна побивалася, щоб дати дітям раду. А нас аж троє. Холодні, голодні. Я вже в 12 років працювала нарівні з дорослими. Отаке дитинство було, бодай його не згадувати.

Заступник голови РДА В.В. Ремінець хоч за віком порівняно й молодий, але теж брав участь у бойових діях на теренах держав соціалістичного табору. Звер­таючись до присутніх у залі, він зокрема сказав:

– Вам випали найтяжчі ви­пробування. Багато хто з вас не дочекався в сім’ю найріднішої людини – батька. Знає його лише по фотографії. Замість того, щоб бавитися в дитячі ігри, ви працювали. Не знали смаку цукерок, думали про те, чи буде шматок хліба до обіду. Мужньо витримали горе, яке звалилося на ваші тендітні плечі. Тож нехай ваші внуки, правнуки не зазнають стра­хіть війни.

Привітали дітей війни Миколаївський сільський голова Володимир Матяш, директор Калинівської школи Галина Рубець. А учні представили широку концертну програму. Співали, танцювали, декламували вірші. Активністю відзначилися Юлія Рубець, Юрій Миколенко, Марія Мірошниченко. Ведучі свята зачитали імена тих визволителів, які не повернулися з доріг війни. Односельці провели на війну 150 своїх земляків, на 82 з них сім’ї отримали похоронки. Їх пам’ять вшанували хвилиною мовчання.

Нинішнє свято відрізнялося від тих, що проводились у попередні роки, приємною новизною. Перед гостями виступив оркестр духових інструментів. Пісні на військову тематику глибоко проникали в душі людей, навертаючи на очі сльози. Довгенько, годин три, сиділи дідусі та бабусі за щедро накритими столами. Згадували прожиті роки, хвалилися внуками, які тут же виступали на концерті, співали щирих українських пісень.

– Нам пощастило, що маємо в селі базове сільгосппідприємство і такого керівника, як В’ячеслав Леонов, – говорить дитина війни Петро Бойко. – Зібрав нас, привітав, вручив подарунки. Про школу, церкву, дороги теж турбується. Усі жителі села за це йому щиро дякують.

* * *

Нинішня молодь у свої 18 відвідує дискотеки, спілкується з ровесниками, проводить час весело, жваво… А були роки, коли молодість минала по-іншому. Соні було 17 років, як розпочалася війна. Несправедлива, з пораненими, вбитими, з жахливими подіями та кривавими епізодами, з каліцтвами людей і навіть цілих націй…

І ось минуло вже майже сім десятиліть. По-особливому зу­стрічає в нинішньому році День захисника Вітчизни Софія Василівна Кравець, учасник бойових дій Другої світової війни, інвалід І групи. Емоційно розповідає, як відстоювала своє право отримати житло, як добивалася квартири, скільки писала листів, які документи направляла в різні ін­стан­ції. Демонструє цілий стос листів, оббила не один поріг і не однієї державної установи. А нині у вікна просторої квартири в сучасній новобудові яскраво світить сонце, пробивається крізь шибки, радує господиню і членів її родини. Софія Василівна мешкає у власній квартирі, яку отримала як інвалід війни.

Крім заслуг у роки війни, має 45 років стажу, її трудова книжка майорить записами про від­знаки та подяки.

Цьогорічна зустріч із депутатом облради, радником губернатора, генеральним директором ТОВ „Роменський завод продтоварів” О.І. Саєнком особлива. Софія Василівна познайомилися з Олександром Івановичем рік тому під час святкування Дня захисника Вітчизни, свято береже подарунок, який отримала тоді з його рук – теплий плед. Згадує і 9 Травня 2010 року, коли за солдатською кашею теж спілкувалися. От і запросила його на вхідчини до нового помешкання.

Олександр Іванович не міг прийти в гості з порожніми руками. Тому для облаштування нової кухні подарував газову плиту з духовкою та витяжкою. Незважаючи на свій поважний вік – 86 років, Софія Василівна любить куховарити і щоразу, підходячи до плити, згадує добрим словом О.І. Саєнка.

Під час зустрічі ветеран розповідала тяжкі роки війни, час, коли вона вночі працювала в госпіталі, а вдень формувала снаряди на лінії виготовлення боєприпасів. Донині в пам’яті ті події, тож бажає нащадкам, аби війна залишилася тільки історією.

P.S. Софія Василівна та Олександр Іванович домовилися наступного разу зустрітися 9 Травня – у день святкування Великої Перемоги.

* * *

Восьмикласники Роменської ЗОШ № 4 у День захисника Вітчизни в міській бібліотеці для дітей спілкувалися із воїнами-афганцями І.В. Тарасовим та А.М. Калугою. Учасники бойових дій у далекій гірській країні поді­лилися спогадами про окроплену кров’ю наших земляків сторінку історії, перегорнуту 15 лютого 22 роки тому, коли завершилося виведення радянських військ з Афганістану.

Підготували

Павло КЛЮЧНИК та Микола Лаврик.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

40
40