Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

І ЗНОВУ ПРО СМІТТЯ...
Вісті Роменщини
Середа, 18 травня 2011, 00:00      Ромни, Сумська область

Як уже повідомлялося на сто­рінках нашого часопису, рішенням сьомої сесії міської ра­ди оголошено конкурс із визначення суб’єктів господарювання – виконавців із надання послуг зі збирання, вивезення та захоронення відходів, що утворюються на території Ромен.

Тимчасовим виконавцем даних послуг у віддалених мікрорайонах ви­значено ТОВ „ПМК-Ресурс”. У центральній частині продовжує працювати ПП „Еліпс”. Своїм баченням причин, перспектив і наслідків такого кроку ділиться інженер-еколог ПП „Еліпс” Григорій Стрельченко:

– У результаті клопіткої роботи протягом чотирьох років експертами проекту ТАСІS, які досконало вивчили функціонування підприємств комунальної сфери нашого міста, підібрана оптимальна кількість техніки і обладнання для надання якісних послуг. Та її частина, що передбачалася для вивезення і складування твердих побутових від­ходів, була надана ПП «Еліпс» в оренду до 31.12.2010 року. Компактор, самоскид, навантажувач успішно використовувалися на полігоні. Після завершення терміну дії договору спецтранспорт опинився, як мовиться, „на приколі”. Порушився технологічний процес захоронення понад 17 тисяч кубічних метрів твердих побутових відходів: не виконувалося їх якісне ущільнення, не проводилися пошарова ізоляція і закриття ґрунтом спланованої території. Це створює санітарно-екологічну небезпеку, забруднює прилеглу територію побутовими відходами, що розлітаються з полігону. Не виконані протипожежні заходи, не проводиться рекультивація відпрацьованих площ (кошти з природоохоронного фонду, що передбачалися для проведення рекультивації, заблоковано). Скільки б іще часу простоювала техніка, сказати важ­ко, але очікуваний в кінці трав­ня візит послів держав-чле­нів Євросоюзу та їх наміри оцінити ефективність використання наданого обладнання і техніки (в разі негативної оцінки існує реальна можливість їх передачі іншому місту) змусили владу оперативно розставити крапки над „і” в питанні використання спецавтотранспорту.

– Чи ставилося питання про продовження оренди техніки?

– Так. Керівництво підприємства і спеціалісти ГУМГ неодноразово зверталися до міської влади з відповідними клопотаннями про продовження оренди техніки, наданої за програмою ТАСІS. Не вносилося дане питання й на розгляд депутатів, хоча проект рішення сесії міської ради був підготовлений і поданий на погодження.  Неодноразово ця проблема піднімалася мною і спеціалістами ГУМГ на щотижневих нарадах керівників комунальних служб, апаратних нарадах при міському голові.

– На сесії прозвучало, що, провівши рекультивацію, мож­на продовжити термін експлуатації полігону на 5-7 ро­ків?

– Експлуатація полігону здій­снюється згідно з проектом. Рекультивація проводиться як завершальний етап захоронення відходів, а не для продовження терміну експлуатації. До того ж термін оренди земельної ділянки закінчується в грудні 2012 року. До вказаної дати необхідно завершити захоронення ТПВ, провести рекультивацію відпрацьованої площі й здати земельну ділянку власнику.

– А потім де складувати відходи?

– Поки що існує невизначе­ність: буде розширення існуючої чи виділення нової земельної ділянки для міського полігону твердих побутових відходів. Комісія, що працювала і вже мала певні результати, розпущена, а нова не створена. Мені невідомо, чи ведуться переговори з влас­никами і керівництвом ра­йону про передачу розпайованих ділянок у межах майбутньої території. Тож у перспективі можемо залишитися без полігону.

– Чому не повною мірою ек­сплуатувалася нова техніка?

– Автомобілі для вивезення твердих побутових відходів із контейнерних майданчиків і майданчиків-сміттєзбірників, а це 2 сміттєвози з боковим завантаженням і 2 – з тильним, не були задіяні через недостатню якість під’їзної дороги до полігону та відсутність плит для проїзду по самому полігону. Торік за спів­праці з ГУМГ завезено близько 1500 куб. м землі з гравієм і битою цеглою для ремонту під’їзду до полігону і проїзду по ньому. В нинішньому вишукали можливість просипати шлях гравієм. Але через відсутність відповідної техніки роботи не проводилися. У разі їх виконання застосування спецтранспорту стане можливим. Також необхідно розширити мережу обладнаних контейнерних майданчиків. До речі, контейнери для збору твердих побутових відходів місткістю 0,7 куб. м використовуються за призначенням.

Техніка для обслуговування перевалочних станцій – багатоцільова вантажівка, екскаватор і 16 великогабаритних контейнерів (12 м3, 30 м3) не використовуються, бо немає, власне, перевалочних станцій у місті та ра­йоні. Але разом з ГУМГ вже визначено місця майданчиків для встановлення великогабаритних контейнерів. Планувалося задіяти техніку під час толок із лік­відації стихійних сміттєзвалищ менше, ніж у попередні роки, залучаючи транспорт підпри­ємств і організацій.

– На вашу думку, чому ке­рів­ник „Еліпса” Армен Агаханян відмовився виконати облаштування дороги до і на по­лігоні?

– Придбання плит і будівництво дороги ще минулого року коштувало приблизно 1,2 млн. грн. Нині буде ще дорожче. По суті, шляхів віднайдення коштів у підприємства два: перекласти за­трати на плечі споживачів послуг, збільшивши тариф, або зменшувати фінансування інших видатків – на пальне, зарплату та інше. Стосовно першого варі­анту, то тарифи для населення зросли б мінімум у 6,7 раза. Це вже не говорячи про те, що включення в тариф будівельних та інших ви­трат на облаштування полігону законодавством не передбачено. А щодо доходів підприємства, то судіть самі. У 2010 році на полігон вивезено 39392,64 куб. м твердих побутових відходів, за захоронення яких, згідно з тарифом (5,09 грн. за кубічний метр), повинно бути заплачено 204 тис. грн. Фактично отримано 141,6 тис. грн. Витрати розподілилися так: пря­мі матеріальні затрати (в основному пально-мастильні матеріали) – 134088 грн. (60%), загальновиробничі витрати (завезення ґрунту) – 36035 грн. (16%), зарплата працівників – 28341 грн. (13%), адмінвитрати – 26413 грн. (11%). Які видатки призупинити і що це дасть? Тож причина відмови належно облаштувати під’їзд до полігону – реальний брак коштів. Наскільки я пам’­ятаю, мала допомогти держава, але сталося як сталося… Хоча всі роботи з облаштування мали бути виконані за бюджетні кошти до введення полігону в експлуатацію.

– Як вважаєте, наскільки на часі стало внесення на сесію питання «Про визначення тимчасового виконавця послуг з вивезення, розміщення та захоронення твердих побутових відходів, вивезення рідких відходів та передачу в тимчасове використання техніки ТОВ «ПМК-Ресурс»?

– Під загрозою вилучення техніки, наданої за програмою ТАСІS, як такої, що не використовується. Тож необхідно було терміново вживати заходи для недопущення розвитку подій у цьому вкрай негативному для громади Ромен напрямку. Проте, на моє тверде переконання, краще на сесію внес­ли б питання про продовження терміну оренди спецтехніки ПП «Еліпс». Це дало б можливість відразу ввести її в роботу. Адже об’єкти і види робіт визначені. „Еліпс” має увесь пакет дозвільних документів із надання послуг з вивезення і захоронення ТПВ. А не передавати нещодавно створеному підприємству. На мою думку, це зроблено для витіснення ПП «Еліпс».

Я побував на полігоні в селі Великий Бобрик, спорудженому ТОВ «ПМК-145» („ПМК-Ресурс” його дочірнє підприємство) за кошти Сумської міської ради. Всім би такі полігони. На жаль, під час виступу керівника цього підпри­ємства Віталія Жиленка не було озвучено конкретної суми, яку пла­нується вкласти і куди саме, не пролунало чіткої від­повіді стосовно того, як довго існуватимуть нинішні тарифи. Стосовно останнього, то про це роменці дізнаються найближчим часом, як і те, чи залишиться в місті спецтехніка, чи буде передана іншим учасникам проекту TACIS.

– Дякую за розмову.

Розмову вів

Андрій ЛЮБСЬКИЙ
 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

55
55