Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Вісті Роменщини У творчих вимірах життя
У творчих вимірах життя
Вісті Роменщини
Середа, 26 жовтня 2011, 20:07      Ромни, Сумська область

Переступаючи життєвий поріг, кожна людина залишає слід на землі: засіяним полем, відкриттями, нащадками, іншими добрими ділами. А рідні, друзі, знайомі на довгі роки бережуть пам’ять про близьку людину, яка відійшла у вічність.

Полишив земний світ і знаний на Роменщині громадський діяч, літератор Іван Михайлович Овчаренко, але він продовжує промовляти до нас зі сторінок своїх восьми надрукованих книг. Остання “Незавершені роздуми” побачила світ вже після смерті автора. У центральній районній бібліотеці відбулися її презентація та вечір пам’яті письменника. Зібралися побратими по перу, друзі, колеги, шанувальники його творчості.

Відкриваючи вечір, заступник голови Роменської РДА В.В. Ремінець сказав:

– З виставкової полиці дивляться на нас книги І.М. Овчаренка. Вони “розмовляють” із сьогоднішніми читачами. Багато незвіданого, повчального, корисного від­криють у них і майбутні поколін­ня. Іван Михайлович останнім часом, перебуваючи на пенсії, працював черговим у райдержадміні­страції. Ми часто з ним розмовляли про життя. Він завжди ви­промінював доброту, життєра­дісність, плекав творчі плани, багато з них втілив у книгах. Пам’ять про Івана Михайловича збережеться назавжди як серед шанувальників його творчості, так і друзів, знайомих.

Близько дружив з І.М. Овчаренком, працював над збіркою творів місцевих прозаїків та поетів “Роменщина літературна” Григорій Стрельченко.

– Доля визначила Івану Михайловичу іншу професію, – відзначив Григорій Степанович, – але він увесь час тягнувся до літературної творчості, в душі залишався поетом. Тому, вийшовши на заслужений відпочинок, з великим завзяттям взявся за перо. Результатом цієї титанічної праці є книги, що, безперечно, мають велике пізнавальне та виховне значення. У житті був скромним, душевним, не в міру працьовитим. Хоча посада заступника голови райвиконкому, на якій пропрацював 20 років, давала велику повноту влади, він ніколи не під­вищував голос на підлеглих, прислухався до порад рядових тру­дівників. Мав чудове почуття гумору. Коли одного разу селяни “затиснули” його в кільце й почали докоряти, що, мовляв, магазини пусті, немає ні сорочки путньої, ні шкарпеток, а ви, районне начальство, розкошуєте, то Іван Михайлович без слів зняв черевика і показав драну шкарпетку. Від такого повороту розмови селяни дружно розсміялися. У цьому був весь Іван Михайлович. Дружелюбний, життєрадісний, з простою селянською “ізюминкою” мудрого господарника.

Про це сказав у своєму виступі й Михайло Полуян, який працював на посаді начальника відділу культури райвиконкому:

– Він був, як конячка, на яку скільки не поклади – везе, – згадує Михайло Михайлович. – інколи навіть мої обов’язки брав на себе. Поїхав у село, “закрутив” місцеве начальство – і справи пішли. У кожному навіть віддаленому селі діяв музей. До їх створення доклав рук Іван Михайлович. Побутове, медичне обслуговування населення, робота правоохоронних органів, відділень зв’язку – все це лягало на плечі І.М. Овчаренка. Працелюбність йому пригодилася й у літератур­ній діяльності. Днями висиджував у музеях, щось шукав, записував, потім ночами обробляв нотатки. Його історично-документальні нариси, вірші читаються легко, вони зрозумілі, бо розповідають про життя села, яке добре знав автор.

Згадали про земляка добрим теплим словом начальник управління Пенсійного фонду України в Роменському районі Тетяна Кривогуз, голова районної організації ветеранів Надія Карпенко, почесний громадянин м. Ромни Микола Бруяка, Інна Резніченко та інші. Почесний громадянин м. Ромни Володимир Мусієнко прочитав вірш-присвяту І.М. Овчаренку.

Енергію мудрих думок і світлих почуттів наш земляк черпав із рідного села Великі Будки, де закопана його пуповина, благословили його батьки в світ широкий. І прожив він життя правдиво, чесно засіваючи ниву добром, не схибивши навіть у малому.

Вічна йому пам’ять!

Микола ЛАВРИК.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Ромни
Ромни