Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Вісті Роменщини Проліг маршрут селами району
Проліг маршрут селами району
Вісті Роменщини
Неділя, 20 травня 2012, 21:36      Ромни, Сумська область
З приходом весни, тільки трішки підсохне, всі беруться за мітли, граблі і стають до прибирання дворів, вулиць. Така масова толока пройшла і в селах району. Багато зроблено, але ж чи все, чи не залишилося де огріхів? Саме з цією метою й провели об’їзд населених пунктів, у якому взяли участь сільські голови, керівники району. 

Автобус бере курс на Пусто­війтівку. Ще дорогою сільський голова П.М. Пронь похвалився, що в селі реконструювали меморіальний комплекс пам’яті воїнів-земляків, які брали участь у Великій Вітчизняній війні.

І вже в парку побачили, що робота на об’єкті йде повним ходом (його відкрили в День Перемоги – ред.). Витрати складуть 170 тис. грн. Сума чималенька, але ж меморіал оновиться, своєю величчю, красою і надалі нагадуватиме молодшим поколінням про славні подвиги односельців. І на вулицях, і в парку порядок. Сміття не розноситься вітром, як деін­де, а знаходиться в контейнерах.

Ще й такі новації. Запалили на вулицях 140 ліхтарів. Але так економно їх експлуатують, що «напалюють» лише 300 грн. за місяць.

Однак і в цій сільській раді не обійшлося без проблем. На її території знаходяться два неупорядкованих сміттєзвалища. Тут сільському голові потрібно проявляти більше вимогливості до їх власників.

Далі маршрут проліг до Перехрестівки. На в’їзді в село узбіччя дороги зарябіли купками сміття. Сільський голова В.І. Ярошенко пояснює, що це не його територія, моя, мовляв, починається за знаком з назвою села. Однак приїжджим, гостям байдуже, хто відповідає за дорогу. Їм неприємно, що обочини не прибрані. Непорядок побачили і в базовому господарстві «Агрофірма «Надія». На тракторному стані височить купа сміття, яка добре проглядається з дороги і псує картину. На прибирання вулиць прийнято виходити всім. Однак не відзначаються активністю працівники Роменської виправної колонії № 56. Вони хоч і виходять на прибирання території, але в позаурочний час, кількість трудівників недостатня.

Добрий приклад подають медики. Вони самі утримують у чистоті медамбулаторію. І будинок, і паркан, і прилегла територія доглянуті.

Немало зроблено з упорядкування території у с. Бобрик. Працівники установ, організацій, школярі щодня трудилися на закріплених ділянках. Видно й результат. Працівники ж філії «Роменський молочний комбінат» ПП «Рось» на цих роботах не відзначилися активністю, хоча багато з них проживає в Бобрику.

Погожа Криниця. Красиву, ліричну назву має населений пункт. Та добрі враження від села трішки затьмарює дорога, правильніше лісосмуги. Ще торік їх розчистили, а гілля так і залишили лежати в купах. Що ж це за прибирання?

На фермівському дворі ПрАТ «Райз-Максимко», а він, на біду, знаходиться якраз біля дороги, картина взагалі неприваблива. «Неробочі» сараї без вікон, один напіврозібраний, купи гною, соломи, сіна височать всюди. Можна заперечити, що на фермі особливого «марафету» й бути не може, бо ж ходять по двору тварини. Однак це не зовсім так. У ФГ «Лєонов», для прикладу, у дворі (в тому числі й у сараях) доярки ходять у тапочках. Капітальна бетонна огорожа, сіносховище свідчать про серйозне ставлення керівника до тваринницької галузі. Додають «шарму» фермі пластикові вік­на, євродвері та інші новації.

Зарудян­ський сіль­ський голова С.І. Тимошенко охоче показує вулиці й розповідає, що зроблено, що планується доробити. Справді, в центрі села чистота та порядок. Побіля школи бригада хлопців пи­ляє дерева, отож буде ще краще. Хоча на узбіччі дороги при в’їз­ді в село лежать обгорілі залишки верб. Звалили, а до кінця діло не довели. Біля двору одного з фермерів теж накопичення техніки, штабелі будівельних матеріалів. І це по всьому вигону. Сільський голова журиться, що не може вплинути на господаря.

Багато клопотів сільським радам завдають пустуючі, нічийні дворища. Таких у кожному селі десятки. Напіврозвалені будівлі, непролазні хащі з кущів, бур’яни. Все це створює непривабливу картину. Потрібно якось урегулювати питання «безгоспних» хат.

Враження від об’їзду таке: зроблено, безперечно, багато, але не все. Отож стоїть завдання розпочату справу довести до кінця. Найкраще за чистотою, порядком у селах слідкувати і в свято, і в будень.

Микола ГНАТЕНКО.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Бульвар Свободи
Бульвар Свободи