Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Вісті Роменщини Хто захищатиме довкілля?
Хто захищатиме довкілля?
Вісті Роменщини
Четвер, 21 червня 2012, 21:32      Ромни, Сумська область
Навколишнє природне середовище залежить від стійкості екологічних систем, різноманітності рослинного й тваринного світу. Багатство кожної людини, в першу чергу духовне, теж залежить від стану довкілля. Та свідомо впливати на нього, а тим більше регулювати його, ми так і не навчилися. Точніше, не захотіли. Саме тому чутки про кінець світу сьогодні здаються більш-менш правдоподібними. 

Добре пам’ятаю 1970-ті роки, коли лося, косулю, дикого кабана, зайця і аж ніяк не лисицю можна було запросто зустріти на околицях населених пунктів. Але все тече, все змінюється. Тепер господарями довкілля стали лисиця, колорадський жук, омела біла, амброзія полинолиста… Одна з перших причин такого явища – низька екологічна свідомість, байдужість людини до завтрашнього дня. Типовим явищем стало браконьєрство. В сільському господарстві широко застосовують хімікати. До землі почали ставитися не як до годувальниці, а як до поганої мачухи. Систематично масово спалюють суху рослин­ність. Забруднюють повітря, воду, ґрунт. Рибу виловлюють цілорічно, навіть під час нерес­ту. Якщо лось, косуля чи кабан забігають до нас із заповідних зон, то жити їм залишається, через тих же браконьєрів, добу чи дві. Сумніви в цьому зникають абсолютно після того, як побачиш зрешечений дробом стенд, що інформує про заповідну зону, наприклад Андріяшівсько-Гуди­мівського заказника. Тому наші невеликі за площею ліси стали майже стерильними. Значно поменшали, а то й зовсім зникли деякі популяції рідкісних рослин. Нині велика дивина – знайти ділянку, на якій не було б порожньої пластикової пляшки. Світ природи став бідним, а разом з ним зубожіли й ми, передусім морально.

Нещодавно під час експедиції територією природно-заповідного об’єкта зустрів голову міськрайонного товариства мисливців і рибалок Юрія Гаркушу. Він бідкався, що вихідними доводиться власним транспортом об’їжджати мисливські угіддя, щоб попередити порушення природоохоронного законодавства. Крім того, держава обмежила повноваження захисників природи, а органи місцевого самоврядування, як і громадські організації, не мають відчутних важелів впливу на порушників. На жаль, система шкільної екологічної освіти теж не може зарадити цій проблемі. Коли ми з Григорієм Стрельченком і Леонідом Проценком запропонували створити по заплаві р. Сула національний природний парк “Верхньо­сульський”, багато людей не розуміли навіщо, говорили тіль­ки про економію коштів. Незважаючи ні на що, парк створили відповідно до указу Президента України. Однак далі ця благородна справа не пішла. Крім того, скоротили міс­цеве відділення екологічної інспекції. Куди й до кого тепер звертатися щодо порушень природоохоронного законодавства – невідомо.

Жити одним днем стало модно. Причиною цього чомусь вважають економічну кризу. Насправді криза – в наших душах. Та недаремно кажуть: як гукають, так і відгукуються…

Володимир ЛИТОВКА,

колишній громадський інспектор з охорони довкілля.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Made in Ukraine
Made in Ukraine