Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

На ланах району
Вісті Роменщини
Четвер, 02 серпня 2012, 21:02      Ромни, Сумська область

На Роменщині триває збирання ранніх зернових і зернобобових культур, площа посіву яких становить 17270 га. Останнім часом темпи збирання знизились і навіть призупинились – пройшли довгоочікувані дощі. В період з 11 до 23 липня було 9 дощових днів – випало 55 мм опадів.

Але, незважаючи на примхи погоди, станом на 26 липня  сільськогосподарськими підприємствами району ранні зернові і зернобобові культури скошені й обмолочені на 13,8 тис. га, або 80% загальної площі збирання. Намолочено 42,5 тис. тонн збіжжя при середній врожайності 30,8 ц з га.

Повністю закінчили збирати ранні зернові ФГ «Урожай», ТОВ «Агрогамма», ПрАТ «Райз-Максимко». В першому врожайність становить 30 ц з га, в двох інших –  40 ц з га, що вище показників минулого року. В порівнянні з відповідною датою 2011 року темпи збирання значно швидші, а врожайність вища на 6,3 ц з га. З економічної точки зору це закономірно і пояснюється впровадженням інтенсивних технологій вирощування зернових культур, підживленням (КАС, мікродобрива), масовим застосуванням регуляторів росту і захисту посівів від шкідників, хвороб та бур’янів. Так, по 40 і більше ц з га озимої пшениці отримують у ТОВ «Агрофірма «Лан», «Калина», «Агрогамма». У ТОВ «Урожайна країна» врожайність по культурах така: озима пшениця – 49 ц з га, горох – 27 ц з га, озимий ріпак – 26,5 ц з га. ПрАТ «Райз-Максимко» у Коржах на площі 1311 га зібрало по 40 ц з га ярого ячменю, що було тільки мрією для жниварів місцевого господарства «Україна».

Разом із проведенням жнив господарства готують ґрунт під сівбу озимих урожаю 2013 року. Планується засіяти 18 тис. га. Вже підготовлено 5,9 тис. га ґрунту (33%). Краще працюють у цьому питанні в ТОВ «Агрофірма «Лан», ДГ «Агрофірма «Надія», ФГ «Урожай».

Серйозну увагу потрібно звернути також на засипку і підготовку насіння озимих культур. До посівних кондицій слід довести 3588 тонн насіння озимих не нижче другої репродукції.

Микола ЗАДЕРЕЙ,

заступник начальника управління агропромислового розвитку

райдержадміністрації.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

7
7