Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Сушать зерно соломою
Вісті Роменщини
П'ятниця, 14 грудня 2012, 21:33      Ромни, Сумська область

Село Великі Бубни виправдовує свою назву й сьогодні. Воно справді є одним із най­більших сіл району не тільки за територією, а й за тим, як живуть люди, як оновлюється соціальна сфера, які панують настрої серед жителів. А вони тут порівняно добрі. Найперше тому, що 300 осіб мають роботу.

Лише в ТОВ «Агрофірма «Лан» зайнято близько 100 трудівників, 40 – у школі, 20 – у дитячому садочку. Всього на території села знаходиться 24 установи та організації. А коли людина має роботу, в неї є перспектива, майбутнє.

Утримується село за рахунок базового сільгосппідпри­ємства ТОВ «Агрофірма «Лан». Лише за соціально-економічною угодою господарство в нинішньому році надасть допомогу сільській раді на 110 тис. грн. Це – не враховуючи коштів на «перші витрати». Щоб надати гроші, їх потрібно заробити, тобто ефективно господарювати. Це великобубнівчанам удається. Добрі результати мають у рослинництві, розвивають тваринницьку галузь. Для прикладу, урожай озимої пшениці ниніш­нього літа склав 48 ц з гектара, в середньому на корову (їх 246 голів) одержали по 4170 кіло­грамів молока.

Днями в селі відбулася приємна й урочиста подія: тут запустили в роботу зерносушильний комплекс, на будівництво якого витрачено 1,1 млн гривень.

– Техніка, інші основні засоби виробництва, що залишилися після розвалу Союзу, вже застаріли, – говорить керівник господарства О. П. Пархомець. – тому оновлюємо обладнання. Зерносушарка вигідна тим, що працює на відходах виробництва. Найвищий коефіцієнт корисної дії при спалюванні дають гречана та соєва солома. Згорають і стебла кукурудзи. Продуктивність агрегату становить 50-60 тонн збіжжя за добу. Додатково отримали робочі місця шість працівників. Та головне, висушене до відповідних кондицій зерно можна дорожче продати, закласти на зберігання у власні комори.

Запроваджуємо цехову сис­­тему виробництва молока. Провели реконструкцію корів­ника, завезли обладнання. Але ж знову зустрілися з нашою українською ментальністю: те, що лежить без охорони, потрібно взяти, в господарстві, мовляв, згодиться. Декілька металевих частин устаткування було викрадено. Але це мовлено не на докір сумлінним працівникам господарства. Прикупили ми також трактор вартістю 960 тис. грн, прес-­підбирач – 590 тис. грн, іншу техніку.

Голова Роменської РДА В. П. Сєрік під час урочистого від­криття зерносушильного комплексу наголосив:

– У селі збереглися фер­мівські будівлі, тракторні двори, у виробництво вкладають гроші інвестори – і господарство успішно працює. Ось і сьогодні введено в дію сушарку. Це –  технічне переоснащення потужностей, нові робочі місця. Більше молоді залишатиметься в селі – є перспектива в населеного пункту. Відвідав ваш дитячий садочок. Він – не гір­ший, ніж у місті. 96 дітей виховуються тут. Це ж яке багатство!

Не так часто вдається керів­нику району відвідати село. Отож запитань, заяв, пропозицій назбиралося чималенько. Не абстрактних, а конкретних. Для прикладу, чому не працює в селі аптека, а в дитячому садку немає медичної сестри. Усі вони будуть вирішені, бо для цього не потрібно ніяких матеріальних затрат, слід лише провести організаційні роботи.

Микола ЛАВРИК.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

5
5