Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Вісті Роменщини Бійці невидимого фронту
Бійці невидимого фронту
Вісті Роменщини
Четвер, 28 квітня 2016, 00:00      Ромни, Сумська область
Чорнобильці ціною власного життя й здоров’я захищали жителів усієї планети від наслідків найбільшого в історії людства техногенного лиха. А тепер замість спокійного життя їм доводиться доводити свою причетність до тих подій. Чоловіки зізнаються, що часто відчувають зневажливе ставлення з боку лікарів, до яких треба звертатися для підтвердження категорії ліквідатора або призначення групи інвалідності. На думку окремих ескулапів, усі «справжні» чорнобильці вже померли… То як же шукати правди тим, хто далекого 86-го виконував наказ керівництва?

- Для нас 26 квітня ніколи не буде радісним днем, - відзначають ліквідатори-роменці. - Навпаки - вшановуватимемо тих, хто не дожив до цього дня, згадуватимемо своїх колег. Це трагічна дата. І хоча є указ Президента про широке відзначення роковин Чорнобиля, наше життя й ставлення до нас владних структур фактично не змінюються.

Володимир Іванович Павленко потрапив до зараженої радіацією зони в червні 1986 року. Там пробув 17 днів, прокладаючи дорогу від вахтового селища Зелений Мис до Чорнобиля. В 1987-му проводив дезактивацію території біля четвертого ядерного реактора. Здоров’я, на жаль, постійно погіршується. Минулого року переніс операцію, має першу категорію ліквідатора й другу групу інвалідності.

Володимир Петрович Бондар також отримав повістку в червні. Відразу вирушив у зону техногенного лиха. Працював водієм, забезпечуючи ліквідаторів паливно-мастильними матеріалами. Лікуватися доводиться за власний кошт, та й пільги «вибивати» треба ціною своїх нервів. Прикро, але турбота держави не відчувається…

Володимир Васильович Кущ був на ЧАЕС у перші місяці після аварії. Доза опромінення значно перевищувала допустимі норми. А от група інвалідності змінилася з другої на… третю. Мабуть, із плином років здоров’я додалося. Так сумно жартує Володимир Васильович. За його словами, в районі ставлення до ліквідаторів дещо краще, ніж у місті. Чорнобильців із сіл Роменщини регулярно забезпечують путівками на санаторне лікування.

Микола Іванович Дудка працював у Чорнобилі в липні 1986 року. Протягом 17 днів перебування «заробив» суттєве опромінення. Навантажував заражену радіацією землю. Вже лікувався в онкологічному відділенні. Тепер почалися серйозні проблеми з ногами. Пенсію отримує тільки за віком.

Іванна СОЛОВЕЙ.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Святкова хода
Святкова хода