Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Новини міста Допомогти ближньому – так легко
Допомогти ближньому – так легко
Новини міста
П'ятниця, 18 червня 2010, 21:44      Ромни, Сумська область

14 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день донора. Цю дату започаткували у 2005 році, аби на світовому рівні привернути увагу до хворих, котрі потребують донорської крові. Перелік таких хвороб вражає – онкозахворювання, кровотечі при операціях, захворювання судин тощо.

 

Згідно даних статистики, за останні 10 років кількість добровільних донорів України скоротилася у два рази. Виявляється, одна порція донорської крові та її компонентів може врятувати аж три життя. Невже це мало? І невже це не вищий прояв гуманізму – допомогти ближньому своєму. До того ж, це не потребує особливих затрат. Але, на жаль, зараз безкоштовною є тільки байдужість до чужої біди.

Саме день донора став приводом для розмови із завідуючою відділення трансфузіології Іриною Григор’євою. Як не парадоксально це звучить, але у нас немає безоплатних донорів. Станція переливання крові працює тільки з тим матеріалом, який отримує від родичів хворих. Тому і банку крові як такого теж немає. Трапляється, що хтось здає крові більше, ніж потрібно, але її частіше за все одразу вливають іншому хворому. На невідкладні випадки кров та її компоненти знайдуть, однак ці запаси невеликі.

 

- Ірино Василівно, чи є зараз бажаючі добровільно здати кров?

На жаль, до нас такі добровольці майже не звертаються. Держава мало уваги приділяє донорському руху. При Радянській владі були розроблені плани по здачі крові, на підприємствах це було дуже поширеним рухом. А зараз донорство забуто і державою, і людьми. Раніше це було почесним, а тепер тим, хто здає кров, видають талон на продукти харчування на суму 7.50 грн. За 2009 рік кров здало 380 донорів, за поточний період 2010 року - 180 осіб.

З 1995 року введено звання «Почесний донор України». Його присвоєно 190 жителям нашого міста. Присвоюють звання тим, хто здав 18 літрів крові – тобто 40 разів максимальних доз (470 мл). Ці люди на державному рівні користуються рядом пільг: надбавкою до пенсії, безкоштовним зубопротезуванням, першочерговим правом на санаторне лікування. А от на місцевому рівні жодних пільг не передбачено.

 

-         Донором може стати будь-хто?

Будь-яка здорова людина віком від 18 до 60 років може здавати свою кров. Перед цією процедурою всі проходять медичне обстеження у терапевта. Якщо за результатами лабораторних аналізів протипоказань немає, то можна сміливо здавати кров. Донори мають право на безоплатне обстеження  на вірусні інфекції – ВІЛ, гепатит, сифіліс.

 

-         Чи траплялося, що людина приходила здати кров для свого родича, а виявлялося, що у неї є небезпечна хвороба?

Бувало, що людина і не здогадувалася, що має вірусну інфекцію або іншу хворобу, котра є протипоказанням для донорства.

 

-         З якими основними проблемами  в основному стикається наша станція переливання крові?

В першу чергу – з неналежним фінансуванням. Та й матеріально-технічна база вже стара. Кількість донорів також замала, аби забезпечити всі потреби у крові та її компонентах.

День донорів присвячений тому, щоб звернути на цю проблему увагу громадськості.

Хотілося б подякувати тим, хто небайдужий до труднощів та горя інших людей, і готовий подарувати часточку себе для врятування іншого життя. Хотілося б, щоб до них було шанобливе ставлення з боку суспільства.

 

-         Здавати кров – корисно чи шкідливо?

Донорство абсолютно не шкодить здоров’ю. Навпаки –  сприяє обновленню крові, стимулює імунітет. Людина, котра здає кров, регулярно проходить у нас медичне обстеження, її здоров’я постійно контролюється.

 

Іванна Соловей

 

Фото

Спеціалісти відділення трансфузіології. Завідуюча Ірина Григор’єва – справа внизу

 

Спеціалісти відділення трансфузіології

 

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

36
36