Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Тандем-пресс Хто кого? Боротьба приватних перевізників та влади
Хто кого? Боротьба приватних перевізників та влади
Тандем-пресс
Неділя, 07 жовтня 2012, 20:00      Ромни, Сумська область
Майже рік триває конфлікт у сфері надання якісних послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування.  

Для того, щоб дати оцінку нинішнього стану організації роботи громадського транспорту в м. Ромни, необхідно зробити екскурс у минуле і нагадати, що ж передувало зазначеній ситуації. Тоді стануть зрозумілими причини, що призвели до погіршення надання транспортних послуг.

У багатьох залишилось у пам’яті, як на початку 2000 років поступово один за одним у місті почали з'являтися відремонтовані, кращі на вигляд як зовні, так і з середини автобуси приватних перевізників, які поступово витіснили з ринку пасажирських перевезень автобуси Роменського АТП-15948.

Так, питання незадовільного забезпечення транспортом знялося, завдяки тому, що в місті заявлялися нові перевізники зі своїм транспортом, відкривалися нові маршрути, які задовольняли потреби населення.

Але час не стоїть на місці. У транспортному законодавстві щороку з’являються нові вимоги. Зокрема, з 2007 року внесені зміни до Закону України «Про автомобільний транспорт», де говорится, що конкурс на автомобільні перевезення в межах міста повинен проводити міський конкурсний комітет. На приміських автобусних маршрутах конкурси проводять Обласні державні адміністрації. Виходить, що до 2011 року, до подання прокуратури, у м. Ромни ніхто цього не бачив. В умовах різкого підняття цін на пальне, шини, запчастини та інші складові, маршрутна мережа, що розвивалась, потребувала оптимізації, щоб якось стримати підвищення тарифів на проїзд та зберегти рентабельність пасажирських перевезень і саму маршрутну сітку.

Але замість цих важливих кроків, які можна було мирно врегулювати, перевізники почали ставити ультимативні вимоги до влади, внаслідок чого в місті з’явився новий перевізник із міста Суми і «боротьба» за право на здійснення перевезень набрало нових форм, що ставить під сумнів торішні постійні заяви перевізників щодо нерентабельності пасажирських перевезень. Адже приватні перевізники Волик П.І., Чорногор О.В., Руденко Л.В., Ковшик В.О., Проценко В.М. звернулися до суду з позовною заявою про протиправні дії виконкому в прийнятті рішення щодо проведення конкурсу на перевезення пасажирів. І на сьогодні, проведення конкурсу заблоковано цими судовими рішеннями.

Винити сьогодні міську владу в бездіяльності у даному питанні є безпідставно, тому що вона, як і пасажири, стала заручником не тільки супротиву перевізників, але й багатьох складних юридичних питань, що назріли за багато років організації роботи громадського транспорту. Цитуючи депутата Книгу Володимира Юрійовича «..з причини діяльності одних, і бездіяльності інших у свій час» і маємо сьогоднішню ситуацію. Хоча за цей час роботи, виконкомом проведена оптимізація, розроблені графіки руху, виготовлені паспорти на всі маршрути (хоча до цього часу в більшості перевізників не було). Є домовленість з сільськими радами, райдержадміністрацією, ОДА та Сумиоблавтотрансом про узгодження в рамках діючого законодавства маршрутів з прилеглими до міста населеними пунктами.

Створено комісію та розроблено положення про її роботу з питань перевірки дотримання перевізниками  умов договорів про організацію перевезення пасажирів на міських автобусах, маршрутах загального користування в м. Ромни.

Для того, щоб ніхто не звинувачував виконком у неупередженому ставленні під час проведення конкурсу на перевезення, відтепер КП «Ромнитранссервіс» не буде робочим органом з проведенням конкурсів. Цю функцію з нього знято. Буде проведений конкурс і визначено організацію, яка буде займатися цим питанням.

За 12 років існування КП «Ромнитранссервіс», крім назви, диспетчерського пункту розміром 2x3м., та заборгованості перевізників за минулі роки в сумі 90 тис.грн та 10 тис.грн за нинішній рік, коштів не заробило. По суті, з 2000 року підприємство працює збитково, немає коштів навіть на заробітну плату трьом працівникам.

Згідно договорів між перевізниками і даним підприємством останні повинні щомісяця перераховувати кошти в сумі 250 грн за надані диспетчерські послуги. При цьому на дане підприємство покладено завдання, згідно статуту контролювати роботу перевізників. Який може бути контроль за ними ж проплачені кошти. Як кажуть в народі: «Хто яку музику замовив, таку й заграли».

Щомісяця, пасажири міста та прилеглих до нього населених пунктів сплачують за проїзд від 500 до 700 тис.грн. Кошти проходять повз місцевий бюджет. Якщо все залишити без кардинальних змін, бюджет міста як був пустим, то ні через 5, ні через 10 років він не поповниться.

Чомусь приватні перевізники мають змогу при «низьких тарифах» купувати нові автобуси, квартири, погашати кредити. Одні тільки комунальні підприємства міської ради стоять як на паперті з простягнутою рукою та просять грошей.

Практично на кожній сесії виконкому Роменської міської ради приймаються рішення про виділення коштів, на поповнення статутного фонду комунального підприємства. Підприємству потрібно дати змогу заробляти і поповнювати міський бюджет  або взагалі - ліквідувати.

Отже, допоки не проведений конкурс на перевезення і офіційно не укладено договори на перевезення з перевізниками, у міської ради є унікальний шанс перед конкурсом, поки йде судова тяганина, придбати один автобус для комунального підприємства. Це дасть змогу заробляти щомісяця до 20 тис.грн, які, по-перше, можна направити на зарплату диспетчерам і, по-друге, взяти в лізинг уже самим підприємством ще одного автобуса, виплачувати при цьому його вартість.

У подальшому, це дасть змогу комунальному підприємству брати участь в конкурсах на перевезення на ряду з приватними перевізниками. Ліцензію на перевезення підприємство нещодавно отримало, згідно статуту.

Завдяки цьому, зароблені кошти направлятимуться для повноцінної, стабільної роботи диспетчерського пункту комунального підприємства, яке стане дійсно ні від кого незалежним. І зможе нарешті закупити на зароблені кошти електронну систему управління інтервалами руху транспортних засобів або принаймні обладнати диспетчерський пункт автоматичним контролем (штамп-часи). А це, в першу чергу, дасть можливість міській владі врегулювати довічні проблеми перевізників міста.

 

Заступник міського голови з

гуманітарних питань В.Г. Дудко

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

konotop16
konotop16