Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Тандем-пресс Митці соціальної сфери
Митці соціальної сфери
Тандем-пресс
Неділя, 11 листопада 2012, 20:14      Ромни, Сумська область
У першу неділю листопада на Україні відзначають День працівника соціальної сфери.  Це свято є свідченням високої оцінки державою ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту, зайнятості, організації оплати і безпеки праці, трудових відносин. 

Соціальному працівнику доводиться стикатися з різними сферами життя людини і суспільства: фізичним і психічним здоров'ям, особистими і груповими конфліктами, плануванням сім'ї, з проблемами працевлаштування, професійної і соціальної адаптації різних категорій населення, профілактикою асоціальної поведінки, здійсненням правосуддя і багатьма іншими.

Соціальна робота - це мистецтво налагоджувати зв'язки між людьми. І співробітники управління праці та соціального захисту населення володіють ним досконало. Їх турботу і доброзичливість щодня відчувають більше тисячі роменчан, які завдяки цій допомозі долають непрості життєві ситуації і знаходять віру у власні сили. Незахищені люди похилого віку, інваліди, малозабезпечені сім'ї чекають від працівників, ще й звичайного людської уваги. Для багатьох - соціальні працівники стають не просто помічниками, а єдиними рідними людьми.

Роль людей, які щодня забезпечують соціальний захист населення, важко переоцінити. Адже в Ромнах багато хто постійно потребує допомоги в силу віку або хвороб. А одна з найбільш важливих установ, що надає послуги найбільш незахищеним верствам населення нашого міста – управління праці та соціального захисту населення виконкому Роменської міської ради, яке очолює Панченко Ярослав Миколайович, чудова людина та фахівець своєї справи.

-           День працівника соціальної сфери - професійне свято тих, хто проявляє милосердя, робить добро не тільки за службовим обов'язком, але й за велінням совісті та покликом душі. А ще - прекрасний привід звернутися до співробітників управління праці та соціального захисту населення і до всіх співробітників соціальної сфери міста зі словами глибокої поваги та вдячності, - вважає керівник.

-          Ярославе Миколайовичу, назвіть головні  завдання соціальної сфери.

-       Соціальна сфера завжди була і є головним пріоритетом як для міської влади, так і для держави в цілому. Адже ключова функція держави - підвищення рівня життя в країні, забезпечення добробуту громадян. До головних завдань сьогодення, в першу чергу, потрібно віднести - боротьбу з бідністю, відновлення соціальної справедливості. На досягнення цієї мети, за ініціативою Президента України Віктора Януковича спрямовані відповідні заходи щодо покращення життя найуразливіших верств населення. А це - ветерани та інваліди. Так, до Дня перемоги, удвічі збільшено допомогу інвалідам війни. Виплати людям, які отримали інвалідність на виробництві, в середньому зросли на 246 гривень за місяць. З 1 травня поточного року підвищено розмір пенсій для учасників війни. Саме з ініціативи глави держави в нинішньому році створено інститут соціальних працівників. На них покладено завдання виявлення можливих проблем у сім'ях, особливо у родинах з дітьми, інвалідами, та недопущення виникнення негараздів шляхом сприяння в працевлаштуванні, здобутті професії, освіті, лікуванні, соціальній реабілітації.

Органи соціального захисту все більше застосовують індивідуальний підхід до кожного, хто потребує опіки, допомоги чи піклування.

-           Назвіть категорію осіб, якими Ваша установа опікується?

-          У першу чергу, це інваліди. Хочу зауважити, що одним із найболючіших питань, що не вирішувалося роками, було забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації. Люди з особливими потребами отримували не ті з них, що були найзручнішими, а ті, які придбали посадовці. Тож неодноразово закуплені візки невідомого походження ламалися через кілька місяців експлуатації й людина змушена була чекати доки знову дійде черга. За ініціативи Міністерства соціальної політики в цьому питанні зроблені серйозні кроки. Згідно із законодавством сьогодні інвалід має змогу самостійно обирати виробника протеза чи коляски. Тільки в поточному році 94 жителі Ромен уже забезпечені зручними візками, що сприятиме більш повноцінному життю.

Також це особлива категорія – учасники ліквідації аварії на ЧАЕС та діти, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи. Відповідно до Закону України, який прийнятий з ініціативи Міністерства соціальної політики, запроваджується вирішення питання стосовно санаторно-курортного лікування інвалідів-чорнобильців. Відтепер громадяни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, зможуть самостійно обирати санаторно-курортний заклад для лікування.

Значна робота здійснюється нашим управлінням щодо надання пільг пенсіонерам, ветеранам війни та праці, багатодітним сім’ям та іншим категоріям громадян. Управління в повному обсязі забезпечує ці категорії відповідними посвідченнями, так наприклад у місті Ромни на сьогоднішній день проживає 138 багатодітних сімей, які мають пільги на житлово-комунальні послуги, діти з багатодітних сімей мають право на безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів, безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту та інші пільги. З початку року, управлінням видано 24 посвідчення батькам та 51 – дітям з багатодітних родин. Ми опікуємося значною категорією населення, це не тільки багатодітні сімей, але також і Матері-героїні, у нас в місті такого статусу надано 13 особам. А загалом, всього дуже багато, але жодна людина, котра потребує соціальної захищеності не залишається без уваги співробітників управління праці та соціального захисту населення.

На разі, продовжується надання житлових субсидій населенню для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, у зв’язку з чим, із державного бюджету планується відшкодувати майже 3,5 млн. грн. Кожного дня спеціалісти єдиної приймальні  тільки з виплати субсидій приймають близько 72 звернень.  Крім, цього звернення на оформлення різних видів соціальних допомог (допомога по вагітності, допомога по народженню, допомога до 3-х років,  допомога по догляду за інвалідами І та ІІ групи, які мають психічні захворювання, тощо)

-     Чи ефективною виявилася робота Єдиної приймальні?

-       Для підвищення ефективності соціальної допомоги, спрощення механізму її надання саме тим, хто її насправді потребує, в управлінні праці та соціального захисту населення міськвиконкому впроваджений Проект «Удосконалення системи соціальної допомоги», що проводиться Міністерством соціальної політики України за підтримки Світового банку розвитку. Завдяки новій системі суттєво спростився порядок звернення громадян, зменшився час на розгляд звернень, підвищилась адресність допомоги. Тобто державну допомогу отримують саме ті, хто її найбільше потребує. За п'ять років реалізації проекту проведено багато роботи: удосконалено виробничі процеси, проведено ремонт приміщення Єдиної приймальні, куди громадяни звертаються по допомогу. Після заповнення заяви та її подання разом з необхідним пакетом документів відповідь про призначення соціальної допомоги надається протягом 10 днів. До речі, форма заяви єдина для всіх дев'ятнадцяти видів соціальної допомоги. Вдалося відмовитися від територіального принципу прийому громадян. Тепер не потрібно чекати, коли з'явиться фахівець, який відповідає саме за вашу дільницю, адже громадянина може прийняти будь-який вільний спеціаліст з питань призначення допомоги. Триває й технічне переоснащення управління праці та соціального захисту населення. Завдяки впровадженню сучасної комп'ютерної техніки та програмного забезпечення значно прискориться вирішення питань А це означає, що держава більш ефективно підтримуватиме тих, хто найбільше потребує допомоги. Власне, це і є головною метою проекту «Удосконалення системи соціальної допомоги».

Хочу нагадати роменцям, що кожен може звернутися за отриманням державної допомоги до єдиної приймальні управління праці та соціального захисту населення міськвиконкому за адресою: бульвар Шевченка, 8, тел. 2-15-36 з 8.00 до 18.00 год. у робочі дні.

-       Соціальна допомога не єдиний напрямок діяльності соціальної сфери. Велика увага надається й питанням дотримання законодавства щодо охорони праці та контролю за вчасною виплатою заробітної плати.

-         Управлінням здійснюється контроль на підприємствах міста усіх форм власності щодо охорони праці. З початку року здійснено 36 перевірок, виявлено 40 порушень, з них усунено у визначені терміни - 37, решта знаходиться на постійному контролі. Для забезпечення єдиного комплексного підходу до вирішення завдань зі створення здорових та безпечних умов праці, підвищення рівня відповідальності роботодавців у місті проведено огляд-конкурс, участь в якому взяли 26 підприємств Ромен.

На постійному контролі перебуває й питання вчасної виплати заробітної плати. На сьогодні сума заборгованості складає близько 188 тисяч гривень, що виникла на підприємстві-банкруті ВАТ «Роменський завод АТС» і «АТП-159482», що знаходиться на початковій стадії банкрутства. Ведеться активна робота з керівниками щодо погашення недоїмки.

-           Які перспективи розвитку найважливішої сфери в місті?

-           У першу чергу, розвиток заключається в тому, щоб ті послуги які ми надаємо та, ті допомоги, які  фінансуємо, у повному обсязі забезпечували потреби всіх людей.

Наприклад, існують такі питання, як забезпечення матеріальної підтримки інвалідів, які потребують гемодіалізу (штучна нирка). У нас у місті таких людей налічується 7 осіб, і фінансування проїзду їх до спеціальної медичної установи в м. Суми відбувається з міського бюджету. За підтримки міського голови Миколи Калашника, депутатського корпусу питання соціального захисту вирішуються на належному рівні, надання додаткових пільг на оплату житлово-комунальних послуг сім’ям, які виховують онкохворих дітей (у місті 7 таких сімей, але вони не повинні залишитися зі своєю бідою на самоті) винесено на розгляд сесії міської ради в листопаді поточного року.

-           Чи стикаєтесь Ви з проблемним вирішенням деяких питань?

-           Проблемні питання звичайно ж існують у кожній галузі. Але, що стосується їх вирішенню, то працівники управління праці та соціального захисту населення намагаються ці питання оперативно вирішувати.

-     Сфера соціального захисту, мабуть, була неможливою без її працівників. Кого б хотіли відзначити в день професійного свята7

-      В управлінні праці та соціального захисту населення, а також у центрі реабілітації дітей-інвалідів і територіальному центрі соціального обслуговування працює 90 чоловік. І, повірте, кожен заслуговує на слова подяки за свою роботу. Сплав молодості та досвіду дає змогу успішно вирішувати всі питання. Так, у єдиній приймальні прикладом для наслідування слугують головний спеціаліст Катерина Стукалова, координатор прийому Олена Антонова, спеціаліст І категорії Вікторія Губка та спеціаліст сектору прийняття рішень Лілія Безнедільна. Наставниками для молодших колег є Людмила Подоляка, Віра Грищук, Наталія Єфімова, Валентина Жмурко. Серед тих, хто нещодавно прийшов у наш колектив, варто відзначити Оксану Шевченко, Тетяну Козюренко, Наталію Олександренко, Марину Полежай та інших.

Великої подяки заслуговують працівники терцентру соціального обслуговування на чолі із Оленою Шкромидою, центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів на чолі із Наталією Осауленко, які здатні своїм натхненням, наснагою, творчим горінням окрилити, відродити надію, зміцнити віру, повернути любов до життя не тільки людям з обмеженими фізичними можливостям, а й всім, хто її потребує.

У цей святковий день щиро бажаю всім колегам міцного здоров'я, щастя, родинного затишку, достатку, мудрості та невичерпної енергії для творення добра. Нехай глибоке усвідомлення важливості вашої місії зробить ще більш плідною та натхненною вашу працю, а кожен день буде сповнений теплом людської вдячності!

Крім напруженої роботи працівники управління праці знаходять час і для своїх родин, і активному відпочинку. Як повідомив мені Ярослав Миколайович, в управлінні є дівчата, котрі співають, вишивають, грають на гітарі. І до речі, сам начальник є капітаном команди з дворового футболу.

У переддень свята були проведені урочистості в міському Будинку культури. Вітали працівників соціальної сфери: міський голова Микола Кирилович Калашник, заступник міського голови Олександр Федорович Яковенко, зі словами подяки за турботу, за нелегку працю.

Під час проведення урочистостей були відзначені грамотами та подяками Роменської міської ради та Головного управління соціального захисту населення Сумської обласної держадміністрації кращі працівники соціальної сфери міста Ромни.

Святковий концерт присвячений Дню працівників соціальної сфери залишив у серцях радість та гордість за свою нелегку роботу.

 

Анна Марченко

 

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

11
11