Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Тандем-пресс 1 грудня – День працівників органів прокуратури
1 грудня – День працівників органів прокуратури
Тандем-пресс
Вівторок, 04 грудня 2012, 23:34      Ромни, Сумська область
Враховуючи роль органів прокуратури України у зміцненні законності, захисту прав людини і громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу формування України як правової держави, Указом Президента України від 2 листопада 2000 року - 1 грудня встановлено професійне свято - День працівників органів прокуратури. 

За роки незалежності які, створили чітко діючу правову систему, регулюючу правовідносини всередині держави, механізм контролю за однаковим виконанням законів та інших нормативно - правових актів. Сьогодні, саме прокуратура координує діяльність правоохоронних органів, домагаючись дотримання законів усіма суб'єктами права, формуючи в нашому суспільстві основи правової культури та єдиний правовий простір.

За кожною справою - кримінальною, цивільною, адміністративною - стоїть людина, яка, звертаючись до органів прокуратури, знає, що справедливе, законне рішення його проблеми буде забезпечено.

Напередодні свята, я завітала до нашої Роменської міжрайонної прокуратури та поцікавилась про актуальні питання життєдіяльності установи.

-         Олексій Володимирович, не рідко говориться про те, що прокуратура орган з дуже великими повноваженнями. Як Ви оцінюєте діяльність органів прокуратури сьогодні в нашому регіоні?

-         Так, дійсно, Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру» прокуратурі надане значне коло повноважень. Але вся їх суть зводиться до якісного нагляду за додержанням і правильним застосуванням законів підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та  громадянами, а також захист конституційних прав останніх.

Роменською міжрайонною прокуратурою чітко виконуються покладені на неї законодавством України функції та завдання.

-         Які ж завдання та повноваження прокуратури?

-         Як було зазначено на початку нашої розмови функції прокуратури визначені Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру» це зокрема:

1) підтримання державного обвинувачення в суді; 2) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом; 3) нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; 4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

-         Я думаю, що ефективність роботи прокуратури вимірюється кількістю виявлених  і  розкритих злочинів та доведених кримінальних справ до суду?

-         Хотілось би зазначити, що виявлення та розкриття злочинів не є основним завданням прокуратури. Це компетенція органів внутрішніх справ, служби безпеки України тощо, нагляд за діяльністю яких здійснює прокуратура. Прокурор здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням аж до підтримання державного обвинувачення в суді. Недопущення незаконного притягнення до кримінальної відповідальності є одним із критеріїв ефективності роботи прокуратури.

-         Яким повинен бути працівник прокуратури (слідчий, прокурор)?

-         Так як діяльність органів прокуратури спрямована на забезпечення верховенства  закону, зміцнення  правопорядку і має своїм завданням захист від неправомірних посягань особистих прав і свобод людини та громадянина. Тому, до працівників прокуратури встановлюються відповідні критерії, а саме, вони повинні мати високі моральні якості, бути принциповими і непримиренними  до  порушень  законів, поєднувати  виконання своїх професійних обов'язків з громадянською мужністю, справедливістю та непідкупністю, та повинні  особисто суворо дотримуватись  вимог закону.

-         Чи відповідають цим критеріям Ваші працівники?

-         Так, відповідають. На мене, як на керівника органу прокуратури, покладені обов’язки за дотриманням підлеглими працівниками вищевказаних вимог у їх професійній діяльності та в повсякденному житті.

-         За роки керівництва часто змінювався штатний розклад?

-         Штатний розклад Роменської міжрайонної прокуратури змінювався постійно. Хотів би зазначити, що  відповідно до змін в законодавстві та вимог нового Кримінального процесуального кодексу України вже не існують  посади помічників прокурорів, їм на зміну прийшли просади прокурорів прокуратури та старших прокурорів. Крім того, постійно змінюється чисельний склад прокуратури.

-         Чи є молоді спеціалісті, котрі щойно стали на шлях захисту прав людини та громадянина?

-         Колектив прокуратури нашого міста досить збалансований, у ньому гармонійно поєднується, як молодість, так і досвід. Протягом 2011 – 2012 років наші ряди поповнили чотири молоді спеціалісти, які роблять свої перші кроки у нашій нелегкій професії.

-         Як вплинув на роботу прокуратури новий Кримінально-процесуальний кодекс?

-         Якщо раніше прокуратура здійснювала нагляд за додержанням законів під час досудового слідства, то за новим Кримінальним процесуальним кодексом України прокурор здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням аж до підтримання державного обвинувачення та винесення вироку судом. Тобто, прокурор в кримінальному процесі виходить на перший план.

-         Чи готові правоохоронні органи до нововведень?

-         На сьогоднішній  день проведена значна робота, щодо введення  в дію Кримінального процесуального кодексу України. Правоохоронні органи забезпечені якісними комп’ютерами під’єднаними до мережі Інтернет, іншими технічними засобами, що забезпечує якісну роботу у нових умовах. З моменту прийняття Кримінального процесуального кодексу України та до вступу його в дію проведено безліч навчань, семінарів, обговорень, зустрічей з питань правильного застосування положень Кримінального процесуального кодексу України, прийняті заліки на предмет знання норм нового Закону в оперативних працівників прокуратури.

-         Які основні завдання нового КПК?

-         Безумовно, що на перше місце стануть захист прав і свобод пересічного громадянина, що і є його основним завданням.

-         Який його головний недолік?

-         Усі переваги та недоліки нового Кримінального процесуального кодексу України покаже час. На сьогодні, головним  недоліком є відсутність практики в його застосуванні.

-         Раніше, багато чого залежало від прокуратури. Які додаткові функції покладені на прокуратуру за новим КПК?

-         Новий Кримінальний процесуальний кодекс України значно розширює повноваження прокурора у кримінальному процесі та переводить його зі спостерігача до активного учасника,  керівника досудового розслідування.

-         Чи допоможе новий КПК вирішити проблему корупції?

-         Безумовно, одним із завдань, які стоять перед новим КПК є і подолання корупції.

-         Згідно нового КПК під варту будуть брати тільки ґвалтівників та вбивць. Чи не виросте таким чином рівень злочинності?

-         Я Вас дещо поправлю, під варту будуть братися особи, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини. Що це призведе до росту злочинності – я не впевнений, але все покаже час.

-         Говорять, що за новим КПК громадяни повинні мати при собі паспорт? Чи потрібно його носити, якщо я мешканка міста чи району?

-         У новому КПК  немає прямої норми, яка б зобов'язувала громадян постійно мати при собі паспорт.

-         Чи буде це приводом для патрульно-постової служби  «трусити» кошти?

-         Взагалі то ні, але я не можу бути впевнений, що не знайдеться так званих «чесних міліціянтів», які захочуть отримати легку наживу від довірливих громадян. Тому хочу застерегти жителів Роменщини, щоб вони були більш кмітливими та уважними і не потрапляли в подібні ситуації .

-         Ваші побажання колегам у день професійного свята?

-         Хочу побажати родинного тепла, міцного здоров’я, наснаги та успіхів у професійній діяльності.

Анна Марченко

 

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

9 травня 2009
9 травня 2009