Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Тандем-пресс Андрій Поповиченко: «Як не стати жертвою насильства в сім’ї»
Андрій Поповиченко: «Як не стати жертвою насильства в сім’ї»
Тандем-пресс
Неділя, 31 березня 2013, 20:40      Ромни, Сумська область
Андрій Поповиченко: «Як не стати жертвою насильства в сім’ї»Загальновідомо, що осередком суспільства є – сім’я. У ній закладаються основи буття людини, а також її духовні, світоглядні якості. Від благополуччя родини багато в чому залежить моральний стан суспільства. На жаль, для чималої кількості наших співгромадян природне бажання знайти сімейний спокій залишається нездійсненною мрією. Адже при вирішенні сімейно-побутових конфліктів більшість членів сімей вдаються до застосування насильства.
За 2012 рік до Роменського міськвідділу надійшло 366 звернень про  насильство в сім’ї. З них - 365 осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності, а за необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження порушено кримінальну справу.
Про те, як не стати жертвою насильства в сім’ї, йшла мова під час бесіди з начальником сектору дільничних інспекторів міліції Роменського міськвідділу майором міліції Поповиченком Андрієм Васильовичем.
Скажіть будь ласка, що таке насильство в сім’ї?
- Закон України «Про попередження насильства в сім’ї» чітко визначає це поняття. Це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.
Як ви вважаєте чи всі постраждалі від сімейного насильства звертаються за допомогою до міліції?
- Як свідчить практика, близько половини сімейно-побутових конфліктів залишаються латентними (прихованими) аж до моменту скоєння злочину, тобто потерпілі не бажають, а найчастіше соромляться повідомляти про факти насильства в сім’ї, або ж не вірять у можливість реальної допомоги з боку правоохоронців. Тому одним із основних завдань органів внутрішніх справ є протидія насильству в сім’ї, а також роз’яснення населенню, що приховування подібних фактів робить можливим скоєння таких злочинів і надалі, а невчасне звернення за допомогою може призвести до більш трагічних наслідків.
Про які Ви наслідки говорите?
- У першу чергу, я звертаю увагу на те, що внаслідок вчинення насильства в сім’ї може постраждати життя, здоров’я та особиста воля члена сім’ї, а це вже - злочин.
Наприклад, злочини проти особистої волі як прояв фізичного насильства в сім’ї можуть мати місце у вигляді незаконного позбавлення волі одного члена сім’ї іншим, а також у торгівлі людьми або іншій незаконній угоді щодо передачі людини.  
Щодо злочинів проти здоров’я, то у більшості випадках, як прояв сімейного насильства, має форму заподіяння потерпілим тілесних ушкоджень.
Та у деяких випадках насильство в сім’ї може призвести до вбивства або доведення до самогубства, що є найбільш тяжкими злочинами проти життя.
Яка передбачена відповідальність за вчинення насильства в сім’ї?
- У Кодексі України про адміністративні правопорушення за вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису передбачена відповідальність за статтею 173-2. Порушення частини першої даної статті карається штрафом від 51 до 85 гривень, або виправними роботами на строк до одного місяця, з відрахуванням 20 % заробітку, або адміністративним арештом на строк до п’яти діб, а порушення частини другої - штрафом  від 85 до 170 тисяч гривень, або виправними роботами на строк до двох місяців з відрахуванням 20 % заробітку, або адміністративним арештом на строк до п’ятнадцяти діб.
За вчинення насильства в сім’ї передбачена відповідальність і у Кримінальному кодексі України. Наприклад: за умисне вбивство (стаття 115), що є злочином проти життя, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 7 до 15 років або довічне ув’язнення; за умисне тяжке тілесне ушкодження( стаття 121), що є злочином проти здоров’я, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 10 років;  за залишення в небезпеці (стаття 135), що ставить у небезпеку життя чи здоров’я члена сім’ї, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 8 років; за незаконне позбавлення волі або викрадення людини (стаття 146), що є злочином проти особистої волі, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років.
На Вашу думку: Чому люди вдаються до насильства в сім’ї?
- По-перше, особи чинять насильство, щоб одержати владу та контроль над їхніми близькими партнерами. Кривдник намагається бути єдиним «розпорядником» її життя. Підкоряючись, жертва стає безпорадною, не може правильно оцінювати ситуацію, більше навіть не намагається себе захистити. В такому стані постраждалі від домашнього насильства часто самі відмовляються від спроб їм допомогти.
По-друге, тому, що в українському суспільстві "не прийнято" розповідати про такі речі. На жаль, ми стикаємося зі "змовою мовчання" та прихованим осудом потерпілих від насильства в сім'ї «А що скажуть люди?!». Така позиція хибна. Ніхто, ніколи і ні за яких обставин не має стати жертвою домашнього насильства, бо насильство — це злочин.
Хто найчастіше стає жертвою сімейного насильства? Чи траплялись випадки насильства відносно дітей?
- Приблизно більше 80 % постраждалих від насильства в сім’ях є жінки. Кожна третя жінка хоча б раз в житті, але зазнавала насильства, та більшість з них залякано мовчать.
У минулому році працівники сектору кримінальної міліції у справ дітей Роменського міськвідділу виявили чотири факти вчинення насильства в сім’ї відносно дітей. За вчинене, батьків було притягнуто до адміністративної відповідальності та кожному винесене офіційне попередження про неприпустимість в подальшому вчинення насильства в сім’ї стосовно дитини.  З метою попередження протиправних проявів з боку батьків стосовно дитини та для спостереження і контролю за їх поведінкою «батьків-порушників» було поставлено на профілактичний облік.
Яка саме проводиться робота міськвідділом щодо попередження насильства в сім’ї?  
- Особливо велика увага Роменським міськвідділом приділяється попередженню насильства в сім’ї, що являє собою систему соціальних і спеціальних заходів, спрямованих на усунення причин і умов, які сприяють вчиненню насильства в сім’ї. Щодо осіб, які схильні до вчинення насильства в сім'ї, проводиться виховно-попереджувальна робота та беруться на профілактичний  облік. Відвідуються за місцем проживання сім'ї, члени яких перебувають на  профілактичному  обліку,  і проводиться з ними профілактична робота. Виносяться офіційні попередження членам сім'ї про неприпустимість вчинення насильства в сім'ї. Вживаються відповідні  заходи  щодо  припинення  насильства в сім'ї,  а також дій членів сім'ї, що направлені на виконання реальної загрози вчинення насильства в сім'ї. Також постійно здійснюється взаємодія з органами виконавчої влади з питання попередження  насильства в сім'ї.
І на останок, щоб Ви порадили громадянам аби уберегти себе від насильства в сім'ї?
По-перше: Не дозволяйте себе принижувати.
Найчастіше більшість жертв фізичного насильства, тривалий час дозволяли кривдити себе словами. Тобто спочатку жертва потерпає від психологічного насильства, а потім відбувається фізичне насильство.
Тому, не дозволяйте себе ображати, принижувати з початку стосунків, не дозволяйте по відношенню до себе дій, які можуть привести до насильства.
По-друге: Правильно оцінюйте ситуацію.
Сімейні конфлікти здійснюються в замкнутому просторі будинку чи квартири, де немає можливості зовнішнього втручання. У разі загрози конфлікту треба вийти з дому — конфлікт на людях, як правило, стає менш напруженим.
Якщо виникає загроза конфлікту (і як наслідок — насильства), спробуйте запросити людину, яка зменшить напруження, — наприклад, родича. Але не слід використовувати в ролі громовідводу дітей. Бережіть їх нервову систему і не провокуйте насильства по відношенню до дітей.
По-третє: Не провокуйте конфлікт.
Більшість убивств і тяжких тілесних ушкоджень здійснюються на побутовому ґрунті, тобто є наслідком імпульсивних, а не спланованих дій.
Якщо відомо, що один із членів сім’ї негативно реагує на якісь дії (наприклад, уживання вами алкоголю, запізнення, контакти з певними особами та ін.), не провокуйте конфлікти і як наслідок — і потенційне насильство.
Якщо ж ви бажаєте примусити чоловіка ревнувати, злитися та інше — ви провокуєте негативне ставлення до вас, конфлікт і потенційне насильство. Пам’ятайте про це!
По-четверте: Будьте особливо обережними з п’яними.
Значну частину насильств по відношенню до жінок здійснюють п’яні чоловіки. Дуже часто у п’яному стані агресивними стають цілком неконфліктні люди. Якщо ви бачите, що чоловік перебуває у стані сп’яніння, не з’ясовуйте з ним стосунків, не реагуйте на його провокації та намагайтесь заспокоїти його, не робіть різких зауважень.
Якщо зупинити конфлікт не вдається, спробуйте залишити приміщення: вийдіть в іншу кімнату, до сусідів, на вулицю.
По-п’яте: Якщо випадки насильства вже мали місце. У такому випадку жертва має бути готова протистояти наступним актам насильства. Для цього слід:
•продумати дії на випадок повторного насильства,
•розказати про насильство тим, хто може допомогти,
•визначити місце, куди можна піти у випадку загрози насильства,
•домовитися із сусідами, щоб вони викликали міліцію, якщо почують крики з квартири,
•у безпечному, але доступному місці заховати документи, певну суму грошей, книжку з номерами телефонів, інші важливі папери, певний одяг та необхідні ліки,
•визначити, що саме з цінних речей слід забрати з дому,
•заздалегідь знайти номери телефонів місцевих служб, які можуть надати необхідну підтримку.
Запам’ятайте! Коли у вашій родині трапляється  насильство. Не потрібно сидіти і чекати на його повторення. Принаймні скористайтесь вище вказаними  порадами. І Ви зможете уберегти себе та своїх рідних від такого насильства.   


Анна Марченко
 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

8
8