Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Погляд Ми перші, але проблеми є
Ми перші, але проблеми є
Погляд
Неділя, 21 серпня 2011, 06:01      Ромни, Сумська область

Розмова голови районної державної адміністрації Віктора Сєріка з представниками медіа почалася із розповіді про те, що Роменщина піднялася у загальнообласному рейтингу районів області. За словами Віктора Петровича, у цьому є немала заслуга губернатора Юрія Чмиря.

Він домігся того, щоб питання вирішувалися оперативно та з порядним підходом до економіки. Саме такий підхід породив віру і бажання працювати на місцях. Це призвело у  свою чергу до зрушень в економіці та сільському господарстві.

У нашому районі зараз ведуться роботи по водозабезпеченню сіл. Працюємо спільно із швейцарцями в рамках проекту DESPRO. «Нарешті ми пробудили ініціативу, - каже пан Сєрік. Люди самі починають працювати». Суттєвим здобутком Роменського району є перше місце у рейтингу районів за різними показниками, в тому числі за рівнем виконання програми соціально-економічного розвитку. «По-іншому ми й не можемо. Адже Роменщина – один із найбільших районів області», - сказав очільник району.

«90% проблемних питань громади сіл вирішуються на рівні сільської ради та району, - переконаний Віктор Петрович. І лише 10% залежить від обласних та центральних органів влади. По окремих сільських радах вирішується більшість складних питань. Зараз ми мотивуємо сільські громади економніше та  раціональніше використовувати гроші: не на проїдання, а на розвиток. Тоді  і можна все вирішувати. Вже лише сільський голова у Перекопівці залишився такий, який не відповідає займаній посаді. Перед виборами ми побачили, що ця людина, м’яко кажучи, не сільський голова. Ми запропонували громаді висунути іншу кандидатуру, але вони не погодились. А тепер їздять із проханнями переобрання сільського голови». Не оминув голова РДА необхідність змінювати свідомість людей. Адже часто проблема не вирішується саме через пасивність громад. Дійсно, іноді все залежить не від керівництва чи фінансування, а від активності самих жителів регіону.

 

-         Як зараз протікає реформа медичної галузі?

На жаль, зараз склалася така ситуація, що фактично у району немає ЦРЛ. Я не знаю, хто винний у цій проблемі, але у наших районних лікарів немає ліцензій для надання медичних послуг. Ми передали 55% на фінансування лікарні. Вирішуємо питання, на базі якого закладу створити районний центр для надання медичних послуг. Маю прохання до жителів району висловити свою оцінку до рівня медицини у районі, аби ми знали, як краще вчинити. Із цим питанням ми зверталися до обласного управління медициною, але вони поки що не знайшли часу приїхати і розібратися на місці.

 

-         Хоч район зайняв перше місце у рейтингу області, якими ви бачите найбільші проблеми?

Можу сказати, що таких завдань, яких би ми не змогли вирішити, немає. На рівні Роменщини створена серйозна команда: районна адміністрація, районна рада, депутати сільських рад та сільські голови. Є повне взаєморозуміння спільних проблем. Ми першими в області запропонували механізм співфінансування проблемних питань, які не отримують достатньо коштів із районного бюджету. Після обговорення вирішили передавати субвенції із сільських бюджетів у район на утримання тих суб’єктів, які самотужки не можемо профінансувати. Люди розуміють це і готові спільно це вирішувати. А стосовно роботи є лише одна проблема – не вистачає коштів на всі наші плани та задуми (дороги, газифікація району). Це сором, що Роменщина має на своїй території родовища нафти та газу, але не забезпечила жителів району газом на 100%.

 

-         Юрій Чмирь приїздив до Святодухівського собору на божественну літургію  і пообіцяв своє сприяння у відродженні святині. Вас призначили співголовою піклувальної  ради разом із міським головою Миколою Калашником. На якому етапі відновлювальні роботи у соборі?

Я вважаю, що це свята справа і вона правильно започаткована. По-перше, я запропонував не фінансувати благодійні фонди, а юридично зареєструвати церковну общину, відкрити рахунок і всі кошти перераховувати  безпосередньо цій структурі. Зараз вже є банківський рахунок, куди і збираються гроші. Ми з Миколою Кириловичем переробили стару проектно-кошторисну документацію, зменшили запропонований там кошторис. Будемо дбати про те, щоб реконструкція велася методом народного будівництва. Це дуже серйозний об’єкт і об’єм робіт. Було б добре, якби ми змогли вкластися у трирічний термін. В першу чергу, планується ремонт даху, остеклення вікон, відвід води і почнемо штукатурити. Щодо вікон, то отець Микола організував бригаду із прихожан, які працюють над установкою  нового скла. Багато робіт буде по облаштуванню території. Добре, що це не потребує значних фінансових вкладень. Завдяки сприянню Юрія Чмиря не чиниться жодних бюрократичних перепон, морально-психологічна підтримка відчувається постійно. Він пообіцяв певний об’єм робіт виконати особисто, імовірно, це буде заміна вікон на першому поверсі.

 

Тетяна Єліна

 

Погода. Ромни

Календар