Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини Голосувати за список чи за конкретну особистість?
Голосувати за список чи за конкретну особистість?
Вісті Роменщини
Вівторок, 11 травня 2010, 08:09      Ромни, Сумська область

12 травня у Верховній Раді мають відбутися парламентські слухання, де йтиме мова про необхідність реформування законодавства про місцеві вибори в інтересах територіальних громад. Цьому ж питанню була присвячена й прес-конференція, яку про­вів для місцевих ЗМІ місь­кий голова Павло Помаран.

 

Як зазначив очільник місь­кої громади, нині лише на рівні сільських і селищних рад залишилася мажоритарна система виборів. У всі інші представницькі органи вони відбуваються за пропорційною системою за партійними списками. Якщо говорити про систему виборів у Верховну Раду, то і пропорційна, і мажоритарна, і змішана системи мають свої переваги й недоліки. А застосування пропорційної системи виборів у місцеві ради викликає все біль­ше нарікань, бо, по суті, вона породила, умовно кажучи, "колективну безвідповідальність", коли рішення приймаються колегіально і фактично конкретний депутат не несе ніякої відповідальності перед громадою за свою діяльність.

Також Павло Помаран назвав ряд безумовних переваг мажоритарної системи над пропорційною. Зокрема, кандидати у депутати можуть висуватись не лише партіями, а й громадськими організаціями, трудовими колективами й навіть шляхом самовисування. Тобто передбачено більш широкий спектр представництва у місцевих органах влади, зокрема й людей аполітичних, котрі не є членами якоїсь із партій, але користуються авторитетом й можуть представляти інтереси певної групи громадян. За пропорційної системи зазвичай у прохідну частину списку потрапляють керівники партійних осередків і не обов'язково представники громади, котрі корис­туються популярністю, мають дійсну підтримку виборців, а частіше ті, хто надає та утримує офіси, фінансує виборчу кампанію та ін.

Починаючи з 2004 року, прозвучало багато зауважень з уст міських голів, політиків, експертів-аналітиків стосовно неефективності пропорційної системи виборів у місцеві органи влади. Адже немає контакту депутатів з виборцями. Як правило, обирали орієнтуючись на назву партії та її лідера, а не людей, що йдуть під тими чи іншими прапорами у владу. В результаті отримали неперсоні­фіковану відповідальність за прийняті рішення. Та й народними обранцями більше до уваги беруться партійні потреби, а не інтереси громадян, котрі їх обрали.

За мажоритарної системи чітко відомо, хто в окрузі представляє інтереси громадян у міській чи районній раді. А депутат обов'язково спілкуватиметься з громадою до, під час і після виборів, інформуватиме про свою програму, звітуватиме про зроблене (законом про статус депутатів місцевих рад передбачено, що народний обранець не рідше одного разу на рік зобов'язаний звітувати перед виборцями, депутати місь­кої ради нинішнього скликання за таким дійством помічені не були). У разі негативної оцін­ки виборці мають реальну можливість відкликати свого обранця (в Ромнах траплялося). За пропорційної системи така можливість є лише теоретичною. До речі, якщо на­родний обранець не був присутній на більш як п'ятдесяти відсотках засідань сесії, він теж позбавлявся мандата. У міській раді є депутат, котрий був лише на одному засіданні, й до цього часу його не відкликали. Од­ним словом, як підкреслив Пав­ло Помаран, на місцевому рівні пропорційна система показала свою недієздатність і викликала у виборців закономірні недовіру й розчарування у представницькій владі. Для місцевих рад саме мажоритарна система є більш дієвою, конструктивною і демократичною. Тож необхідно вносити зміни в законодавство.

Зрозуміло, при зміні системи виборів до місцевих органів влади виникне ряд питань: зокрема, яким чином формувати виборчі комісії і т. п.? Але це вже, так би мовити, технічні аспекти.      

Павло КЛЮЧНИК
 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

4
4