Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини Здоров’я малюків, якість водопостачання
Здоров’я малюків, якість водопостачання
Вісті Роменщини
Середа, 30 березня 2011, 08:38      Ромни, Сумська область

Надзвичайно багато запрошених взяли участь у апаратній на­раді, яку провів голова райдержадміністрації В.П. Сєрік. Сільських голів, а також представників різноманітних галузей, передусім освітньої та медичної, запросили до обговорення комплексних заходів щодо зменшення мертвонаро­джуваності, смертності дітей до одного року, а також стану питного водозабезпечення й інших питань. 

– Протягом минулого року по­­мерло 5 дітей віком до одно­го року, – повідомив начальник відділу охорони здоров’я РДА Л.Г. Косолап. Одна з них – від передозування алкоголем. Саме цей випадок зумовив масовість зібрання. Попереджувальних заходів просвітницького та патронажного напрямків, впроваджених на досить високому рівні, виявилося недостатньо, – зробили висновок учасники зустрічі.

Пропозиції з удосконалення роботи в цьому напрямку висловили Віктор Сєрік, його заступник Василь Ремінець, голова районної ради Сергій Хоронько, начальник служби у справах дітей РДА Зінаїда Степаненко, заступник головного лікаря ЦРЛ Ніна Скорик, заві­дуюча дитячою поліклінікою Людмила Бойко, директор ра­йонного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Володимир Татарінов, начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей Роменського міськвідділу УМВС Сергій Ярмолов.

Так, застосовуватимуться всі можливі засоби для поширення дошлюбного медичного консультування, своєчасного виявлення й інспектування сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Ключову роль у цьому має відіграти об’єднання зусиль усіх суб’­єктів соціальної роботи (сіль­ської ради, медичних, ос­вітніх закладів, підприємств та ін.). Вилучення дитини із сім’ї – склад­ний процес не тільки юридично, але й морально, на який нелегко зважитися органам місцевого самоврядування. Однак здебільшого саме від них залежить майбутнє таких дітей. До речі, позитивних прикладів цієї роботи набагато більше, ніж негативних. Нерідко після того, як батьки усвідомлюють можливі наслідки невиконання своїх обов’язків, вони змі­ню­ються на краще. В цьому допомагають постійні візити соці­альних працівників, дільничних інспекторів міліції, небайдужість громади, які роз’яснюють, умовляють і, в крайньому випадку, можуть пригрозити позбавленням батьківських прав. Крім того, малюків можна тимчасово помістити в Сум­ський будинок дитини, доки батьки, за їх згоди, відповідно облаштують свій побут. Розпорядження голови РДА з даного питання доопрацюють, врахувавши всі висловлені зауваження, хоча Віктор Сєрік, підбиваючи підсумки обговорення, й зазначив, що проблему розглянули дуже м’яко.

Нагальна необхідність покращення водопостачання зумовлена тим, що 80% води, яку споживають мешканці району, непридатна для пиття, – наголосив голова рай­держ­адміні­страції. Його заступник В.І. Карнаух коротко проаналізував стан галузі. У 9 із 120 населених пунктів діє централізоване водопостачання, у 30 ця послуга налагоджена част­ково. Подекуди водогони експлуатуються взагалі без господаря. Зношеність мереж складає 50%. Якість водопровідної води погіршують вміст заліза та мут­ність, колодязної – нітрати. На Роменщині впроваджуються вітчизняна програма “Пит­на вода України”, міжнародна – DESPRO. Планові заходи з покращення ситуації доповнить інвентаризація колодязів, передусім покинутих, через які під­вищується ризик забруднення ґрунтових вод. Вироблятимуться пропозиції щодо локалізації подібних осередків ризику.

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій РДА І.А. Василенко проаналізував боєздатність місцевих пожежних команд. Доповнив інформацію начальник Роменського районного відділу управління МНС України в Сумській області О.В. Дро­фа. Проблемним вони визнали застаріле технічне обладнання спецавтомобі­лів, а також нагадали про необхідність страхування життя пожежників і недоторканість запасів палива, наголосили на організаційних моментах.

Начальник управління праці та соціального захисту населення РДА О.М. Даценко інформував про дотримання соціальних гарантій та умов праці. Загалом держава дотримується зобов’язань щодо соціальних виплат. Однак на підприємствах, в установах і організаціях постійно виявляють порушення трудового законодавства. У цьому ракурсі пенсійна реформа актуалізувала й збереження архівної документації, особливо після ліквідації під­приємств, – підкреслив він.

Стратегію демографічного розвитку на період до 2015 року частково розкрила заступник начальника відділу у справах молоді та спорту РДА Т.О. Ту­нік. Вона базується на сприянні зайнятості населення, а також стосується передусім питань, піднятих під час наради. Напрямки її впровадження торкаються всіх галузей життєдіяльності району. Тому докладно їх проаналізувати учасники зу­стрічі не спромоглися. Та полишати цю вкрай важливу тему не збираються ні представники влади, ні громада, ні засоби масової інформації.

Наприкінці наради Василь Ремінець закликав присутніх провести заходи з благоустрою населених пунктів.

Денис МЯГКОВИЧ.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

40
40