Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини земля «заробляє» гроші
земля «заробляє» гроші
Вісті Роменщини
Четвер, 07 квітня 2011, 20:29      Ромни, Сумська область

Продовжуються зустрічі голови РДА В.П. Сєріка з громадами сіл. Днями Віктор Петрович побував у жителів Хмелівської сільської ради. До її складу входить лише два населених пункти – центральна садиба і с. Заклимок. А якщо так, то й керувати місцевій владі зручніше, простіше.

До того ж село розміщене побіля автотраси, а це значить, що жителям звично добиратися до міста, дехто навіть там і працює. Функціонують школа, амбулаторія загальної практики сімейної медицини, будинок культури. Мешкає на території сільради 1398 жителів. Тож проблем вистачає. Донедавна в Хмелові не було дитячого садка, у нинішньому році це питання обов’язково вирішиться: школу буде реорганізовано в навчально-виховний комплекс.

– Виділили також кошти з місцевого бюджету на ремонт будинку культури, – розповідає сільський голова О.Г. Рибалко, – уже проводяться роботи. У програму соціально-економічного розвитку села також “закладено” будівництво водопровідної мережі в лікарській амбулаторії. Зна­йшли гроші й на освітлення вулиць. Тільки потрібно визначитися, де його встановлювати. Чи на центральній вулиці, чи на тих, що густозаселені.

Є в селі 16-квартирний будинок, але проживає в ньому лише п’ять сімей. Господарі інших квартир виїхали, декого відшукали. У звільнені квартири поселяються ті сім’ї, які потребують поліпшення житлових умов. Невдовзі буде створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Люди користуватимуться пільгами, які мають такі формування.

Сільський голова О.Г. Рибалко розповіла й про інші пункти програми, які заплановано виконати у нинішньому році. Потім голова РДА В.П. Сєрік відповів на запитання громадян.

Ніна Іванівна Хоменко ви­словила невдоволення тим, що вулиця Комсомольська розбивається тракторами та машинами ТОВ “Калина”, а вирівнювати дорожнє полотно доводиться жителям за свої кошти. Віктор Сєрік пообіцяв зустрітися з керівником товариства Людмилою Скакун (до речі, на зібрання вона не з’явилася) і вирішити це питання.

– Але потрібно дивитися глибше, – наголосив очільник району. – Інвестори у Хмелові обробляють більше 3000 га землі. Вони повинні, згідно з економічною угодою, заплатити вам 240 тис. грн. (по 80 грн. за гектар). А це вже чималі гроші. Їх можна витратити на ремонт доріг та інші потреби. Звісно, орендарі не поспішають розкривати гаманці. Але ж власником землі є сільська рада або ж її жителі. І ви повинні замовляти погоду, тобто диктувати свої умови. Для прикладу, в сусіднє село Сміле прийшов інвестор в особі ТОВ “Урожайна країна”. Керівництво добровільно, як мовиться, без “нажиму” дало згоду за со­ці­ально-економічною угодою заплатити у сільську раду 290 тис. грн. До того ж і за оренду земельних паїв вони виплачують 5% вартості наділу. Минули ті часи, коли не було бажаючих обробляти землю, нині вже є конкуренція. Завдання громади, депутатів – віддати землю в оренду на найвигідніших умовах.

Інвестори, буває, проявляють неповагу до селян, навіть нехтують їх безпекою. Про такий випадок повідав Віктор Савойський:

– Поле озимих ТОВ “Калина” прилягає до хат. І от одного літнього дня почали пшеницю обробляти отрутохімікатами, не попередивши жителів. Надворі спека, не можна дихати. А тут з поля тягне смородом. Потруїли птицю, та й на людському здоров’ї це, безперечно, позначилося.

– Такого вже не буде, – запевнив В.П. Сєрік. – у цьому році ми зобов’язали керівників сільгосппідприємств роботи з обробітку посівів погоджувати з сільською радою та Роменською станцією захисту рослин. Якщо не дотримаються цих вимог, то понесуть адміністративну відповідальність. Торік недисципліновані керівники від­шкодували завдані збитки жителям сіл Анастасівка, Бобрик.

Пенсіонерка Т.П. Скляр поставила таке запитання: чому не проведено ремонт огорожі на кладовищі, адже люди на ці роботи складалися по 20 грн.

Сільський голова О.Г. Рибалко пояснила, що вже заготовлюється матеріал, і до 20 квітня огорожа стоятиме.

Віктор Сєрік порадив:

– Щоб не виникало таких запитань, програму соціально-економічного розвитку вам потрібно вивісити на видному місці. Тоді кожен житель зможе дізнатися, коли буде виконаний той чи інший пункт, як  у цілому використовуватимуться бюджетні кошти. Така від­кри­тість тільки додасть довіри до влади.

Сьогодні і Президент України Віктор Янукович, і губернатор області Юрій Чмирь ставлять завдання, щоб стосунки між місцевою владою і громадянами були прозорі, зрозумілі, чесні. Тобто щоб за словом відразу слідувало діло, все заплановане виконувалося.

Микола ЛАВРИК.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Сейм
Сейм