Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини «Де общеє добро в упадку…»
«Де общеє добро в упадку…»
Вісті Роменщини
Середа, 18 травня 2011, 00:00      Ромни, Сумська область

Щодня голова райдержадмі­ністрації Віктор Сєрік та його заступники об’їжджають за­кріп­лені території, слідкуючи за проведенням санітарних заходів у сільських радах. Внаслі­док деякі населені пункти потрапили в «чорний» список.

Оприлюднювати його не стали, але напередодні Дня Перемоги контролюючі органи від нагадувань і попереджень перейшли до стягнень. Комісія на чолі із заступником голови РДА О.О. Обідейком у складі працівників райСЕС, відділів охорони здоров’я, осві­ти, культури РДА, райвідділу управління МНС України в Сумській області відвідали кіль­­ка об’єктів, де справі благоустрою приділяється недостатньо уваги.

Спочатку побували в Басів­ці. На жаль, тільки млява торгівля на центральній вулиці біля приміщення сільської ради нагадувала про те, що село таки не вимерло. Все інше вказувало на зворотне, настільки громада занедбала головний майдан і прилеглу територію. Громадські місця не приваблювали, а навпаки – відштовхували запустінням. Засмічену зупинку, здається, намагалися навіть спалити, судячи із залишків кіптяви на вкритих облущеною мозаїкою стінах. На будинку культури колись також були чудові візерунки… Тепер будів­лю можна здавати в оренду як майданчик для зйомок пост-апо­каліптичних фільмів. Але у його вестибюлі досі влаштовують дискотеки. Неподалік – прогнила до дір колишня Дошка пошани. Газон біля магазину вкрив непотріб, поряд – купа будівельного сміття. Навпроти адмінбудівлі – закидані такими ж матеріалами залишки бетонної стічної ями. Не хочеться навіть згадувати про захаращений парк, зарослий бур’яном розвалений громадський туалет у його нетрях, здичавілі від неуваги покинуті будови та алеї вздовж них. Справжньою оазою на цьому фоні виглядає школа. Учні саме прибирали й біля пам’ятника загиблим у роки Великої Вітчизняної війни односельцям. Тут зауважень не було.

У Вощилиху комісія прибула вже у супроводі Басівського сільського голови Я.П. Биченка. Всі недоліки в цьому селі компенсує свіже, прозоре повітря, яким не просто дихаєш, а, здається, смакуєш. Шкода, що цим подарунком природи не насолоджуються школярі – місцевий навчальний заклад не функціонує, про що промовляло запустіння на подвір’ї колишньої дев’ятирічки. З ним різко контрастувала уквітчана поряд територія фельдшерського пункту. На стелі загиблим односельцям прикро пустіли сліди від букв, що відпали чи то від негоди, чи від рук вандалів. «Огорожу б не зняли», – бідкався сільський голова. Архітектурно привабливий, але також занедбаний будинок культури довершував картину.

У Миколаївці заслуговував на критичні зауваження тільки пам’ятник. Та й то винні в цьому злочинці-«металісти», які не погребували священним міс­цем. Знімаючи металеву огорожу, вони пошкодили цегляний фундамент, і розвалена кладка псувала загальний вигляд акуратно облаштованого меморіалу. На час візиту вже завезли матеріали для ремонту, зволікати з яким було не варто. Сільському голові порадили самостійно демонтувати й решту огорожі, щоб не провокувати вандалів.

Далі рейд проліг через Салогубівку, де споруджено погруддя Герою Радянського Союзу К.С. Гнідашу, уродженцю населеного пункту. З року в рік нарікання щодо цього пам’ятного знака стосуються патьоків, які з’являються на постаменті. Усунути причини таких проявів, напевно, зможуть тільки спеціалісти. Нині ж їх просто зафарбовують.

У Гришиному на деякі ви­словлені раніше попередження відреагували вчасно, – проаналізував стан справ О.О. Обідейко. Залишилося тільки застосувати дієві заходи впливу на приватного підприємця, який влаштував звалище гілля за сільським будинком культури.

Виявлені недоліки зафіксували працівники контролюючих служб, призначили відпо­відні штрафи. Прискіпливу ува­гу до окремих негараздів проявили тільки після кількох попереджень, толерантно ставлячись до поточних проблем сільських рад.

Денис МЯГКОВИЧ
 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

konotop17
konotop17