Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини На лінійці готовності
На лінійці готовності
Вісті Роменщини
Субота, 09 липня 2011, 20:43      Ромни, Сумська область

Стан  готовності  до  збирання ранніх зернових у господарствах району днями перевірила рейдова бригада, до якої увійшли представники управління агропромислового розвитку, районної державної насіннєвої інспекції та райвідділу ГУ МНС України в Сум­ській області.

У Роменському районі озимі займають 20684 га, з них пшениця – 20023 га, ярий клин – 63464 га. Загалом посіви нормально перезимували, але вже коли зійшов сніг, несприятливі погодні умови внесли свої корективи. Вдарили морози до -16°C і озимину подекуди „прихопило”. Мороз пошкодив рослини на 12% площ і їх довелося пересівати. Перші три тижні червня характеризувалися високою температурою, відсут­ністю опадів, що теж негативно вплинуло на майбутній урожай, адже рослини знаходилися в стресовому стані. В результаті посіви місцями виявилися зрідженими й дещо забур’яненими. Нині ж стримують початок робіт дощі. Та все ж хлібороби сподіваються на належний урожай.

У ТОВ „Урожайна країна”, що розпочало свою діяльність на території нашого району минулого року, в основному пло­щі засіяні зерновими – 12335 га і технічними культурами – 2290 га. Не забули й про гречку. Вирощують де­фі­цитну культуру на 300 га. Варто за­значити, що в сільгосппідприємстві активно впроваджуються передо­ві аграрні технології, є новітня техніка. Так, у Хоминців­ському відділенні на момент візиту активно готували комбайни і вантажівки до  виходу в поле. На збиранні ран­ніх зернових працюватиме біля 80 чоловік. Щоб забезпечити належні умови для трудівників, до початку жнив буде завершено ремонт їдальні, гуртожитку та побутових приміщень.

Жнива планують розпочати в першій декаді липня, хоча, звісно, багато залежить від погоди. Недарма ж мовиться, що дощ іде не коли просять, а коли косять. Збиратимуть врожай прямим комбайнуванням. На ланах працюватимуть комбайни фірми „Джон Дір”. Зерно зберігатимуть у Глинську і на елеваторі в Юсківцях. Очікувана врожайність пшениці – 45 центнерів, гороху – 20-25, ячменю теж біля 25 центнерів з гектара.

На глинському зерноочисному комплексі „Урожайної країни” тривали роботи з облаштування прилеглої території й завершувалася реконструкція лабораторії. Як зазначив керуючий підрозділом сільгосппідприємства Віктор Товстолуцький, комплекс уже сьогодні готовий прийняти на зберігання 7 тисяч тонн збіжжя.

Старший інспектор райвідділу ГУ МНС в Сумській області Максим Попович зосередив увагу на необхідності ретельного дотримання протипожежних заходів. Щоб «червоний півень» не знищив збіжжя, керівники підрозділів гарантували: сільгосптехніка буде повністю укомплектована засобами пожежогасіння, обов’язково на полі під час збирання врожаю чергуватимуть трактор з дисковою бороною, а також пристосований для боротьби з вогнем транспорт. Кожен лан оборюватиметься і обкошуватиметься.

Готуються до зернозбиральної кампанії і у ТОВ „Ром­ни-Ін­вест”. Планують розпочати в Гудимах, по­тім у Новій Греблі, Лок­ні й далі в сторону Хме­лова… Основні культури: пшениця – на 2392, соняшник – на 1163 і кукурудза – на 976 гектарах.

Враховуючи, що в сільгосппідприємстві лише один власний комбайн і кілька вантажівок, планують залучити 8 одиниць зернозбиральної техніки і 10 КамАЗів для транспортування зерна. Збиратимуть теж прямим комбайнуванням.

Завершується підготовка токового господарства, проведена дезінфекція, є наміри більшу частину збіжжя очистити самим і вже потім здавати на елеватори. До речі, днями викупили тік у с. Голінка. Нині наводять там лад, щоб встигнути до початку жнив.

У ході перевірки члени рейдової бригади висловили зауваження стосовно структури посівів – 26% площ відведено під соняшник. Хоча відповідно до постанови Кабміну норматив складає до 10%. Прозвучало запевнення, що наступного року ситуацію буде виправлено. Начальника насіннєвої ін­спек­ції Сергія Рекленка цікавило проведення апробації на ділянках озимини. Вже традиційно на заходах пожежної безпеки наголосили вогнеборці.

Підбиваючи під­­сумки рейду, го­ловний агроном управління агропромислового розвитку РДА Микола Задерей під­крес­лив: одна з головних умов ус­піш­них жнив – до­тримання оптимальних строків збирання врожаю, а це два тижні. Як­що ж роботи затягнуться, втрати врожаю можуть сягнути 25-30%.

Павло  КЛЮЧНИК.
 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Сейм
Сейм