Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини На Україну повернувсь…
На Україну повернувсь…
Вісті Роменщини
П'ятниця, 21 жовтня 2011, 07:39      Ромни, Сумська область

У травні цього року перестало битися серце полум’яного патріота і вірного сина України, літератора-мемуариста, уродженця Роменщини Кирила Штанька.

Народився він 29 березня 1913 року на х. Штаньків у багатодітній заможній козацькій родині. Любов до України коштувала життя і батьку, і діду дев’ятирічного Кирила, яких у 1922 р. по-звірячому закатували комуністичні активісти прямо на очах у приголомшеної родини. Змалечку зазнавав жорстоких утисків від окупаційної влади і сам Кирило. Протягом 1931-1940 рр. він – політичний в’язень радянських концтаборів у Сибіру та на Далекому Сході. Здійснив дві вдалі втечі з неволі й зумів залишитися живим, що є унікальним явищем. У 1940 р. повертається до Ромна і довідується про жахливу смерть родини від голодомору 1933 року, яку поховали в одній братській могилі на цвинтарі в хуторі Ковалівщина, що біля села Кашпури.

У 1941 р. К. Штанько одру­жується. Бере участь у другій світовій війні. З 1945 р. мешкає з родиною в українських таборах Німеччини. Потрапив до американської окупаційної зони, що вберегло його від цупких лап більшовицьких нишпорок. У місті Міттенвальді працює над книгою спогадів про комуністичний геноцид в Україні, перший варіант якої передано до Нюрнберзького трибуналу як свідчення про етнічні чистки в СРСР. Щоб не зашкодити чисельним родичам, котрі залишились в Україні, автор добирає собі літературний псевдонім Анатоль Ромен.

У 1949 р. родина Кирила Штанька переїздить до Америки. Там мешкає в штаті Меріленд, потім в Огайо. Батьки виховували своїх п’ятьох дітей у дусі віри в Бога, знання української мови та історії, любові до рідної культури і традицій. Вони навчали ніколи не забувати свого рід­ного краю.

У 1953 р. у Нью-Йорку виходить друком книга спогадів Кирила Штанька про радянську дійсність „Полювання за людиною”. Наступного року він виступає одним із свідків біль­шо­вицького геноциду в Україні перед комісією Керстена з метою передачі цих матеріалів до Генеральної Асамблеї ООН. Його спогади друкуються в США англійською мовою у збірнику „Біла книга про чорні справи Москви”.

Кирило Штанько стає активним діячем місцевої православної громади, членом Спілки Визволення України, розпочинає творчу діяльність в ДОБРУСі (Демократичне об’­єднання колишніх репресованих українців совєтами). Налагоджує дієві зв’язки з літераторами Василем Гришком, Іваном Дубинчуком, підтримує тісні дружні стосунки з видатними уродженцями Роменщини: письменником Леонідом Полтавою, поетом По­лі­карпом Плюйком (псевдонім Поль Половецький), громадським та політичним діячем Володимиром Мазуром, Головою Центральної управи СУМ, провідним діячем СВУ Олексою Калиником, іншими знаменитими українцями.

Лише після проголошення незалежності України Кирило Штанько зміг побувати на рідній Роменщині, поклонитися праху замучених рідних, впорядкувати їх розорені могилки. Завдячуючи його старанням маємо перше впо­рядковане поховання жертв голодомору на Роменщині в с. Кашпури. У 90-х рр. з’явилась у наших краях і унікальна книга К. Штанька „Полювання за людиною”. В експозиції музею є стенд, присвячений нашому видатному землякові.

Уперше склав біографію Кирила Штанька наш земляк Петро Ротач у своїй книзі „Розвіяні по чужині”, яка побачила світ у 1998 р. Завдяки старанням уродженця с. Погожа Криниця, літератора Віктора Рога та за фінансової підтримки роменських патріотів Євгена Василенка і Бориса Андріїва в 2004 році здійснене перше в Україні видання книги „Полювання за людиною”.

Знають у рідних краях Кирила Штанька і як щедрого благодійника. А його пожертви на українську церкву відзначені в 2002 р. спеціальною особистою подякою Патріарха всієї Руси-України Філарета.

Помер Кирило Штанько 23 травня 2011 р. у місті Мідвайл, штат Пенсильванія на дев’яносто восьмому році життя. За заповітом дочка літератора Оксана перевезла його прах на рідну Україну. Перепоховання відбулося 3 вересня цього року на цвинтарі в с. Кашпури. Видатний земляк, як і заповідав, покоїться біля могил рідних.

У жалобних заходах взяли участь представники українського молодіжного націоналіс­тичного руху, козацтва, депутати міської та районної рад, рідні з України та США. Заупокійну службу відправив настоятель липоводолинського Свято-Троїцького храму отець Богдан.

Редактор української газети „Шлях Перемоги” Віктор Рог у своєму виступі зазначив, що ім’я видатного українця Кирила Штанька навіки житиме у наших серцях і надихатиме на подальшу нелегку працю у розбудові незалежної України. Директор школи с. Кашпури Любов Засько згадала всі добрі справи благодійника. Депутат районної ради Надія Карпенко розповіла про відродження пам’яті про видатного земляка в незалежній Україні.

Добрі слова біля могили К. Штанька висловлювали рідні та близькі йому люди.

Олександр ІВАЩЕНКО,

завідувач музею

Петра Калнишевського.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

6
6