Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини У ПРАТ «Райз-Максимко» результати зримі
У ПРАТ «Райз-Максимко» результати зримі
Вісті Роменщини
П'ятниця, 25 листопада 2011, 09:02      Ромни, Сумська область

Ті, кому довелося бачити зелені, широколисті, без жодної бур’янинки в рядках площі цукрових буряків, із приємним здивуванням запитували у місцевих жителів:

– Чиї ж то такі дорідні буряки?

У відповідь чули:

– Є така компанія ПрАТ “Райз-Максимко”. Назва хоч якась іноземно-дитяча, а господарюють хлопці по-дорослому, вміло. І цукристі, і кукурудза у них ростуть мов на дріжджах.

Це справді так. А запорука успіху названого підприємства в добрій організації праці, запровадженні новітніх технологій, використанні потужної, широкозахватної техніки. Директором Роменської філії приватного акціонерного товариства з часу його створення трудиться О.В. Іващенко. Перед тим, як піднятися на високу керівну посаду, він працював трактористом, начальником мехзагону, директором ТОВ ім. Щорса. Отож поступово пройшов усіма сходинками хліборобської майстерності, має досвід, підпри­єм­ницьку струнку. Всі дії в господарській діяльності прораховує наперед.

– У Роменській філії підприємства в обробітку знаходиться 35000 га землі, – розповідає Олександр Васильович. – в основному вирощуємо цукрові буряки, кукурудзу та кормові культури. До­тримуємося основ землеробства, маємо свою удосконалену систему удобрення та боротьби з шкід­никами і хворобами рослин. Працюємо над вирішенням кадрового питання. На трактори, комбайни “вербуємо” молодих енергійних спеціалістів із вищою освітою. У нас вони проходять підготовчі курси, здають залік. Бо ж довірити комбайн вартістю 600 тис. євро механізатору низької кваліфікації – все одно, що викинути гроші на вітер. Економно витрачаємо пально-мастильні матеріали, добрива, заправляємо площі поживою тільки після хімічного аналізу ґрунтів. І вже вносимо мінеральні добрива, образно кажучи, де ложкою, а де й відром. Так само і в тваринництві. Раціони годівлі худоби науково обґрунтовані, обраховані за поживністю, вмістом мікроелементів. Постійно оновлюємо машинно-тракторний парк. Це дозволяє виконувати всі польові роботи в комплексі, оптимальні строки. Для прикладу, на вивезенні цукрових буряків працювало 150 великовагових автомобілів.

Це дало можливість виростити 212000 тонн цукрових буряків. Слід додати, що в акціонерному товаристві посилену увагу приділяють всім сільгоспкультурам. Кукурудза, яку вирощують цього року на 4700 га, теж дала рекордний урожай –  100 ц з га.

ПрАТ “Райз-Максимко” – одне з небагатьох підприємств, яке розвиває й тваринницьку галузь, тим самим створює робочі місця для селян. У Роменській філії утримується 3000 голів ВРХ, із них 700 корів. Трудівники ферм добиваються високих виробничих показників. Так, за десять місяців нинішнього року в середньому в господарствах одержано по 4310 кілограмів молока від корови. Надалі планують розвивати молочне скотарство. Для цього в с. Погожа Криниця звели новий корівник. Лише одне тваринницьке приміщення збудоване, а не зруйноване за останні 20 років. У с. Коржі працює свиноферма на 500 голів. Тут також вирощують і нетелей для інших відділень. За два роки в акціонерному товаристві планується наростити дійне стадо до 1000 голів. А це – нові робочі місця, зростання економіки підприємства.

У Біловоді роками пустували телятники колишнього відгодівельного комплексу. На сьогодні вони відремонтовані, в них утримується 370 голів молодняка ВРХ. За десять місяців підприємством реалізовано 270 тонн м’яса. Показник найвищий у районі.

У господарстві вже декілька років працює міні-комбікормовий завод, нині ще один запустили в Погожій Криниці.

Олександр Васильович не працює, а живе роботою. До такого “ущільненого” розпорядку звикли й спеціалісти. Старанно трудяться заступник директора філії Віталій Шебедя, головний економіст Володимир Коцур, головний бухгалтер Ніна Підопригора, головний агроном Олександр Шолудько, керуючі відділеннями Микола Яременко, Іван Сухарь. Серед рядових трудівників подяки заслуговують механізатори Микола Діхнич, Олександр Галенко, Олександр Бандурка, Сергій Бердник, доярки Галина Сторчака, Надія Майданюк, Тетяна Івасенко, Любов Ма­люк, телятниця Марія Андреєва.

Сільгосппідприємство злаго­джено та чітко працює ще й тому, що трудівники вчасно отримують заробітну плату. І до того ж порівняно високу. Для прикладу, доярки одержують за місяць від 2,5 до 4 тис. грн. Механізатори, особливо під час посівної, жнив, у де­кілька разів більше. Всього зайнято на виробництві у Роменській філії 120 осіб. Небагато, але ж потужна техніка вивільняє робочі руки. Тут вихід один – розвивати тваринництво, переробну галузь, що й практикують на підпри­єм­стві. Свою господарську діяльність воно веде на землях Біловодської, Погожокриницької, Малобубнівської, Коржівської сільських рад та інших. Допомагає в обслуговуванні об’єктів соціальної сфери, надає допомогу школам, дитячим садкам, медичним закладам.

Микола ЛАВРИК.

 

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

konotop48
konotop48