Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини ГРОМАДА ВИРІШУЄ І КОНТРОЛЮЄ
ГРОМАДА ВИРІШУЄ І КОНТРОЛЮЄ
Вісті Роменщини
Четвер, 15 березня 2012, 20:59      Ромни, Сумська область
Відбулося засідання колегії Роменської РДА. З першого питання "Про виконання Програми економічного і соціального розвитку району за 2011 рік" доповів заступник голови РДА О.О. Обідейко. 

Як зазначив виступаючий, промисловими підприємствами району вироблено продукції на суму 411,9 млн. грн., що на 64,8 млн. грн. більше, ніж за відповідний період попереднього року. Суттєво збільшили обсяги виробництва продукції філія ВАТ "Роменський молочний комбінат" ПП "Рось", філія ПрАТ "Слобожанська будівельна кераміка", ПрАТ "Біловодський комбінат хлібопродуктів", підприємство "Андріяшівський хлібозавод". Зрушення на краще стали можливими завдяки модернізації виробничих процесів, уведенню в дію нового обладнання та машин. Лише ПрАТ "СБК" в основний капітал інвестувало 3,7 млн. грн.

Агропромисловий комплекс району нараховує 23 сільськогосподарських підприємства різних форм власності, 66 фермерських господарств. Валовий збір зерна в минулому році склав 273140 тонн, що на 137400 тонн більше, ніж у 2010 році. Цей показник найвищий у районі за останні десять років. Для прикладу, в 1986 році район зібрав 165000 тонн зерна. Значно зросло проти попереднього року виробництво соняшнику (на 5740 тонн) та сої (2170 тонн).

У районі нараховується 20 молочнотоварних ферм та 7 свинотоварних. Виробничі показники у тваринницькій галузі бажають бути кращими. Молока за вказаний період вироблено 13450 тонн, що на 810 тонн менше, ніж у 2010 році. У передових господарствах надої порівняно високі. Так, у ФГ "Урожай" за рік отримали в середньому по 5872 кілограми молока від корови, ПрАТ "Райз-Максимко" - 4970. Середній показник - 4010 кг. Однак з початку цього року намітилися зрушення на краще. Корів стало більше на 88 голів, п'ять господарств проводять реконструкцію корівників, де будуть обладнані цехи з виробництва молока.

На поля виходять нові техніка та знаряддя. У сільськогосподарське виробництво залучили 22,1 млн. грн. інвестицій. Ефективніше запрацювали земельні паї громадян. Якщо в 2010 році середній розмір орендної плати становив 2,7% вартості земельної ділянки, то в 2011 р. - 3,22%. Завдяки цьому сума нарахованої орендної плати проти попереднього року зросла на 3,7 млн. грн. і становила 18,5 млн. грн. Тобто орендодавці стали багатшими. "Приживаються" в районі соціально-економічні угоди між сільськими радами і орендарями. За цим документом на розвиток соціальної сфери надійшло 3,1 млн. грн. Зросла і середня заробітна плата працівників АПК до 1512 грн., або на 27%.

Індивідуальними забудовниками введено в дію 85 житлових будинків загальною площею 7380 кв. м. Торік прокладено 41,4 км газопроводів, газифіковано 6 населених пунктів. На ці цілі використано 1015 тис. грн. із районного бюджету, 90 -  сільських, 711 тис. грн. витратили жителі сіл. Проводиться реалізація Швейцарсько-українського проекту DESPRO в селах Ярошівка (використано 608 тис. грн.), Сміле (463), Глинськ (440). Ведуться роботи й в інших селах району. Для встановлення вуличного освітлення в населених пунктах використано 190 тис. грн. Спалахнули вночі ліхтарі на вулицях сіл Пустовійтівка, Галка, Погожа Криниця.

Покращилося торговельне обслуговування населення, ріст товарообігу проти попереднього року складає 112%. Торік додатково відкрито 6 магазинів, один заклад ресторанного типу (с. Вовківці), перукарню (с. Перехрестівка). З початку року представниками малого бізнесу до місцевого бюджету сплачено 6,6 млн. грн., що становить 30% загальних надходжень до районного бюджету. Протягом року проводився ремонт закладів освіти та медицини, покращувалася матеріально-технічна база, оновлювалося обладнання. Придбано 3 шкільні автобуси та 2 автомобілі швидкої допомоги.

У 2011 році територіальні громади вперше отримали більше повноважень та коштів, що позитивно позначилося на облаштуванні соціальної сфери сіл. Громада планувала виконання робіт, сама їх і контролювала.

Зі співдоповіддю виступила начальник фінансового управління М.В. Анісімова, а також Хоминцівський сільський голова А.Г. Скиба та інші.

З обговорюваного питання прийнято розпорядження.

Микола ГНАТЕНКО.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

14
14