Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини Дарунок із Франції
Дарунок із Франції
Вісті Роменщини
Четвер, 21 червня 2012, 21:42      Ромни, Сумська область
29 травня минуло 40 років із дня смерті видатного вченого-механіка, випускника Роменського реального училища Степана Прокоповича Тимошенка.

Формування наукового світогляду широкого кола вчених, інженерів-механіків багатьох країн світу базувалося саме на фундаментальних працях нашого видатного земляка. Популярність ученому-новатору принесли його монографії з питань механіки деформованого твердого тіла. Його підручники з опору матеріалів із 1911 р. багато разів доповнювалися й перевидавалися. За 60 років своєї наукової діяльності Степан Прокопович підготував сотні інженерів, десятки докторів і професорів. За його посібниками навчалися студенти не тільки в дореволюційній Російській імперії, Радянському Союзі, але й в усьому світі. Серед них відомий у Франції та за її межами фізик Джонсон Стокгольм. Ще в 1955 р. він попросив батьків купити йому два томи “Опору матеріалів” С.П. Тимошенка для навчання в технічному університеті. Волею долі Джон разом з іншими вченими взяв участь у міжнародному науковому семі­нарі “Минуле, теперішнє і майбутнє термоелектрики”, який пройшов 2005 року на базі СЗОШ № 2. Тоді він так і не зрозумів, чому школа поряд з ім’ям А.Ф. Йоффе не носить й ім’я С.П. Тимошенка. А замовчування імені видатного механіка зумовила його політична еміграція й дисидентство.

Підтримуючи постійні зв’язки з нашим навчальним закладом, тільки через сім років Джон Стокгольм зважився розлучитися з дорогоцінним для нього двотомником “Опір матеріалів” і переслав їх до навчального закладу, де здобував освіту його науковий кумир. Надруковані англійською мовою підручники займуть гідне місце в шкільному музеї.

Тож згадаймо світле ім’я Степана Прокоповича Тимошенка, який так любив свою батьківщину та уславив Україну й рідне місто визначними науковими досягненнями.

Лідія СКРИПКА
 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

32
32