Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс “Відлуння його душі” - 70 річчя з дня народження Самохіна Миколи
“Відлуння його душі” - 70 річчя з дня народження Самохіна Миколи
Тандем-пресс
Четвер, 31 січня 2013, 21:01      Ромни, Сумська область
“Відлуння його душі” - 70 річчя з дня народження Самохіна Миколи25 січня 2013 року в Роменському краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки робіт роменського художника Миколи Петровича Самохіна «Відлуння його душі», присвячена 70-річчю з дня його народження.
Під пісні Валентини Толкунової, які за життя любив художник, прибували на презентацію запрошені та гості. На виставці було представлено 35 картин.
Самохіна Олександра Іванівна, дружина митця, зазначала, що кількість намальованих картин порахувати просто неможливо. Дуже багато подарованих картин. На запитання: “Які картини Вам подобаються найбільше?” - відповіла, що обожнює усі, як і при житті його творчість. “Це була невгамовна людина, котра знаходила час і для родинного затишку, і для плідної праці”, - говорить Олександра Іванівна.
Онука художника — Анастасія, також перебрала від дідуся талант до малювання. “Хоча часу дуже мало, але полюбляю малювати, зокрема, захоплююсь біо-татуажем”, - зазаначила Настя.
Заворожував мольберт художника, з незакінченою картиною. Тиша, улюблені пісні....здавалось на мить, що Микола Петрович стоїть поруч...
В той день усі зібралися, щоб згадати виданого художника, який черпав натхнення у собі,  у своїх рідних,  у земляках, музиці     та навколишньому всесвіті, що оточував його. На презентацію прийшли і друзі, і шанувальники, міська влада.
“Дійсно, кожен із нас бачить життя по-своєму. І тільки художнику Бог дає особливий зір, талант — бо передати на полотно кожну травинку, росинку звичайній людині це зробити неможливо...”, - говорить Микола  Калашник.
Крім того, що Микола Петрович малював картини, він робив і графічні роботи, багато його еклібрісів знаходилися на виставці. Також займався оформленням  - допомагав своїм друзям художникам оформлювати виставки, допомагав оформлювати громадські музеї (музей Деревської, музей у с. Сміле, краєзнавчий музей)
Директор краєзнавчого музею Панченко В.В. зазначив: “...з ним було працювати і важко, і цікаво водночас. У Миколи Петровича була найтворча натура, котра є не у кожного художника....він Роменчанин із Великої Літери”.
Останні роки свого життя Микола Самохін працював художником-оформлювачем у районному  організаційно-методичному центрі народної творчості та культурно-освітньої роботи при відділі культури районної державної адміністрації.  Начальник районного відділу культури Кондратенко Тетяна Миколаївна згадувала роки, які довелось їй працювати з цією надзвичайною людиною. Нею було підкреслено, що такої людини, як Микола Петрович, мабуть їй не знати.
Кожен із присутніх мав змогу відзначити значний вклад художника у мистецтво Роменщини
Роботи художника сповнені духовністю та пронизані любов’ю до рідної землі.


Анна Марченко

 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

41
41