Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс Олена Головко: “У роботі не потерплю обману...” 12 травня — день медичної сестри
Олена Головко: “У роботі не потерплю обману...” 12 травня — день медичної сестри
Тандем-пресс
Неділя, 19 травня 2013, 21:18      Ромни, Сумська область
: “У роботі не потерплю обману...” 12 травня — день медичної сестри“Медсестра - это ноги безногого, глаза ослепшего, опора ребенку,
источник знаний и уверенность для молодой матери, уста тех,
кто слишком слаб или погружен в себя, чтобы говорить” (Вирджиния Хендерсон)

Нинішнє суспільство неможливо уявити без медичних працівників. Може і є погані лікарі, грубі медсестри, але вони складають малу частину від тих людей які дійсно є медпрацівники з Великої літери.
Медсестра - це душа, перш за все. Найяскравіший приклад тому - Флоренс Найтінгейл, англійка, яка за часів Кримської війни стала засновницею служби сестер милосердя. Вона керувала жінками, що надають допомогу пораненим солдатам. Цією великою жінкою були зібрані пожертвування для створення школи медсестер, згодом відкритої при госпіталі Сент-Томас (Лондон). Не випадково українці відзначають Всесвітній день медсестри 12 травня - саме тоді народилася Флоренс. Також ця дата - день створення професійної організації сестрами милосердя з різних країн світу.
Медична сестра знаходиться трохи в тіні лікаря. На півкроку віддалік за своїм статусом, але ця дистанція скорочує відстань між нею і хворим. Вона - медична сестра. І в справі догляду за хворим вона — головна.
Напевно, немає сенсу сперечатися про те, як потрібна, важлива, прекрасна професія медсестри. Душевність, емоційна культура, здатність до сприйняття переживань ближнього, вихованість у відповідальності, щире розуміння свого обов'язку перед іншими людьми, усвідомлення того, що тільки ти і саме ти можеш, і повинен допомогти хворій людині знайти повноту існування, тобто стати здоровим - ось моральні показники необхідні, на мій погляд, для людей, що вибрали цю професію.

Напередодні свята редакція газети “Тандем-прес” завітала до операційного блоку Роменської центральної районної лікарні, де старша операційна сестра Головко Олена Сергіївна, розповіла про цю доволі цікаву й відповідальну роботу, якій вона присвятила 30 років своєї професійної діяльності.
Олено Сергіївно,  скажіть, Ви завжди хотіли бути медсестрою чи думали про здобуття якоїсь іншої  професії?
Скільки я себе пам'ятаю, хотіла бути лікарем-хірургом. На жаль, після декількох спроб вступити до вищого медичного навчального закладу - не увінчались успіхом.  Але бажання працювати саме у медичній сфері не зникало ніколи, а тому, згодом, вступила до Сумського медичного училища, так і потрапила до операційного блоку, в якому працюю вже 30 років.
Ким працювали Ваші батьки, можливо могли б обрати професію батьків?
Мої батьки ніякого відношення до медицини не мали. Батько був простим робітником, мама працювала завідуючою в районному РАЦСі.
То Ви могли обрати, наприклад, професію юриста?
Так, звичайно, але гору над вподобаннями взяла все-таки медицина. Ще в дитинстві я когось лікувала. Мій дім завжди був повен хворими пташечками та звірятками.
У період навчання про що Ви мріяли, чи співпадає теорія з практикою?
Звичайно, всі теоретичні знання йдуть в унісон з практикою.
Чому саме операційний блок?
Скажу відверто,  саме операційна найближча до хірургії. Разом з цим, робота в операційній – це завжди командна робота лікарів-хірургів, анестезіологів, медсестер. Мені подобається працювати саме в такій команді, відчуваючи себе рівною серед колег. Як виявилося згодом, вибір професії був не випадковим.  Моє місце там, де завжди видно, хто чого вартий, де панує дисципліна, де дії узгоджені.
Усі ці роки я пропрацювала в одній лікарні, різними були тільки посади. Адже моя трудова стежина: від простої санітарки до старшої операційної сестри. За 20 років роботи на посаді старшої операційної сестри я намагалась працювати, аби якнайкраще організувати робочий процес.  Операційна сестра, сестра-анестезист завжди повинні усвідомлювати, що несуть відповідальність за результат операції вони нарівні з лікарями.
Чи дотримуєтесь Ви якихось професійних принципів, які могли б назвати девізом своєї щоденної діяльності?
Я дотримуюсь, передусім, принципу людяності. Не важливо, продавець ти чи лікар, будь-який спеціаліст повинен бути, перш за все, людиною. Батьки вчили мене жити по-совісті. А по життю принципи та девізи змінюються. Адже коли ти молодий у тебе одне, коли знаходишся вже у більш зрілому віці світогляд змінюється кардинально. Особливо, коли я була переведена на посаду старшої операційної сестри з відповідальністю щодо  роботи операційного блоку, я завжди відповідаю за свою команду, і одним із принципів могла б назвати: “Не кривить душой”. Якщо я у професійній діяльності буду доводити, що мені щось можна, а підлеглим ні, то це, в першу чергу, призведе до дизгармонії, розламу колективу, адже у кожного є діти, проблеми, наболіле тощо.
Розкажіть про роботу операційного блоку, які функції виконує саме операційна сестра?
Операційна сестра — права рука лікаря. Адже стерильність стін операційної, інструменарію, перев'язочного матеріалу - це заслуга операційної сестри. Її роботу можна охарактеризувати як: лікар прийшов і проводить операцію, адже довіряє саме медсестрі.
А якщо  операційна сестра не простерилізує?
Ні, це виключено. Коли приходять до мене молоді сестри я проводжу з ними первинний інструктаж. У нашій операційній існує кілька “неписаних” правил. Адже ми всі “ходимо під Богом”, і на цьому операційному столі може опинитися та сама медична сестра або лікар, або родичі медичних працівників. Тому наша робота заключається, в першу чергу, - роби так, як зробив би для себе. Я завжди ставлю в приклад себе особисто, адже на цих операційних столах я вже була чотири рази, і мене оперували не якимись особливими інструментами, зашивали не якимись особливими нитками. Тому, дякувати Богові покращились показники операційного блоку, мається на увазі, не було післяопераційних нагноєнь, тощо.
Чи ведете Ви здоровий спосіб життя? Як саме? Як довго і чому?
Специфіка нашої роботи з її постійними нічними викликами, багатогодинною напруженою роботою у оперблоці вимагає завжди бути у гарній фізичній формі. Відтак, бажаєш ти цього чи ні, а потрібно дотримуватись певного алгоритму поведінки, котрий прийнято називати здоровим способом життя. Відтак можу сказати, що протягом 10 років займаюся йогою.
Що дають особисто для Вас заняття йогою?
По-першу, я завжди внутрішньо зібрана, по-друге, мене залишили багато моїх “болячок”. Жити в гармонії зі своїм внутрішнім я, допомогли саме заняття йогою.
Якою, на Вашу думку, повинна бути хороша медична сестра?
Прийнято вважати, що професія медсестри починається з милосердя. Я не зовсім з цим погоджуюсь. Милосердя у тій чи іншій мірі притаманне кожній людині. А медична сестра, перш за все, повинна мати фахові знання і навички, стійкий характер і неабиякі організаторські здібності. Вона повинна бути максимально зібраною і готовою до виконання термінових завдань. Якщо мова йде про операційну сестру, то вона – права рука лікаря. Лікар думає над тим, як йому краще вчинити, щоб врятувати людині життя. А який апарат підключити, який інструмент підготувати чи які медикаменти забезпечити – усе це завдання медичної сестри. Зазначу, хорошими медсестрами не народжуються — ними стають. Адже, я вважаю, справжня операційна сестра та, яка протягом 5 років простояла в операційному залі поряд з лікарем.
Що Ви найбільше поважаєте у своїх підлеглих?
Набільш за все я поважаю правдивість. У професійній діяльності не потерплю обману! Тому своїм підлеглим завжди говорю: “Спіймаю на обмані — будемо прощатися”. Поважаю чесність, адже життя у кожної людини різне — зі своїми забаганками та примхами, тому приймаю все: не змогла, не встигла, але якщо бачу, що людина відверто обманює — не потерплю.
Вигляду крові не боялися з дитинства чи осилити популярну фобію Вам допомогли у навчальному закладі?
З цим проблем у мене не було ніколи, адже мріяла стати хірургом.
У чому полягають складнощі професії медичної сестри?
Можу сказати, що ми відходимо від радянських стереотипів, наближаємося до європейських стандартів. Хоча до багатого досвіду євпропейців ми ще не дійшли. Але ми намагаємося покращити свою діяльність.
Чи достатнє матеріально-технічне оснащення операційного блоку?
Достатньо не буває ніколи. Але останні три роки ми багато чого отримали. Завдячуючи Богу, операційна весь час розвивається, оснащується сучасним обладнанням на основі високих технологій.Т ому з упевненістю скажу, наразі, у нас є чим надавати медичну допомогу. Це забезпечує кваліфіковано, швидко надавати допомогу хворим.
Більшість медичних працівників негативно ставляться до практики самолікування. Якою ж є Ваша думка з цього приводу?
Важко сказати. Кожна людина повинна керуватись власними переконаннями, але й не забувати про здоровий глузд. Тут багато залежить від освіти, виховання та соціального оточення. За роки своєї професійної діяльності я не раз переконувалась у тому, наскільки важливим є відповідальне ставлення до власного здоров’я та здоров’я своїх рідних і близьких. Звертатись до спеціаліста потрібно своєчасно: одразу ж при появі перших симптомів захворювання.  Вельмишановні наші пацієнти, ніколи не лінуйтеся проходити медичні огляди, не нехтуйте диспансерним наглядом! А якщо не вбереглися, не марнуйте часу, не займайтеся профанацією - відразу звертайтеся до профільного спеціаліста. І ще: не впадайте у відчай, боріться за себе, ведіть активний спосіб життя. Тільки так вам вдасться перемогти хворобу.
Кого Ви вважаєте еталоном медика-професіонала?
Серед моїх учителів і колег по роботі таких спеціалістів є чимало. На зусиллях цих людей тримається наша  система охорони здоров’я. Моєю наставницею була Пустова Олена Іванівна. Хоча справжім вчителем — є життя.
Наведіть кілька найяскравіших у плані позитивних і негативних емоцій прикладів з Вашої професійної практики.
Смерть хворого — це завжди страшно. Хай як не говорять, що медикам всеодно, це неправда. Ми також тяжко переживаємо за кожного неврятованого хворого. Коли вмирає дитина і ти не можеш їй нічим допомогти, це дуже важко пережити… Конкретні приклади з практики операційної сестри цікавими та повчальними можуть бути хіба що у телевізійних серіалах. У реальному житті – все по-іншому.
Позитивні емоції на роботі, коли вдало пройшла операція, коли “із рук смерті” врятоване ще одне людське життя.
12 травня Всесвітній день медичної сестри, щоб Ви побажали своїм колегам у день свята?
Ви знаєтє, більш за все хочу своїм колегам побажати здоров'я. Адже все на світі можна купити, подарувати, а от здоров'я — ні. Також бути оптимістами по життю, бо таким людям легше живеться.

До відома: 15 травня 2013 року старша операційна сестра святкує свій ювілей. Тож редакція газети “Тандем-прес” щиро вітає Головко Олену Сергіївну. Бажаємо їй здоров'я, сімейного тепла, матеріального статку та процвітання  цієї вкрай потрібної професії.

Анна Марченко
 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

10
10