Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс Прес-конфереція міської влади: мерія прибиратиме місто власноручно
Прес-конфереція міської влади: мерія прибиратиме місто власноручно
Тандем-пресс
Неділя, 02 червня 2013, 17:26      Ромни, Сумська область
20 травня у приміщенні Роменської міської ради відбулася прес – конференція міського голови Миколи Калашника, секретаря міської ради В’ячеслава Губаря, профільних заступників міського голови з представниками місцевих ЗМІ. Зокрема, було  порушено низку болючих питань, які стосуються життєдіяльності міста — це і реформування галузі житлово – комунального господарства міста, побудинкових тарифів на послуги «ЖЕКів» і вивозу сміття з усіх мікрорайонів міста, а також ремонту доріг, добудови станції знезалізнення, стан перевезень пасажирів міським транспортом, проведення робіт на очисних, підготовки галузі ЖКГ до осінньо – зимового періоду, тощо.

Реформування ЖКГ

За словами очільника міста, дійсно житлово-комунальні господарства переживають не найкращі часи. Адже діючий побудинковий тариф на території Ромнів не відповідає тим затратам, які несуть ЖЕКи обслуговуючи населення. Це у міській раді пояснюють, що тарифи переглядалися лише у 2008 році.
Але невдоволення роменчан щодо роботи підприємств міський голова говорить, що розуміє. Адже робота ЖЕКів багато років залишається непрозорою, у деяких випадках навіть не якісною. І не дивно, що роменчани перестали повністю довіряти обслуговуючим підприємствам. Сьогодні, у місті нараховується 3 приватних підприємства і 1 комунальне. - “Відповідно до законодавства тарифи мають відповідати тим затратам, котрі несуть ЖЕКи, а вони не відповідають”, - підкреслив Калашник.
У 2012 році міською владою розпочалася активна робота відносно підвищення побудинкового тарифу. Микола Кирилович наголосив, що це дуже складна та кропітка робота. - “Здавалось би все ідеально, всі тарифи обгрунтовані, пройшли перевірки державних органів. Але сьогодні стан сімейних бюджетів багатьох сімей бажає кращого і сплачувати вищі тарифи деякі просто невзмозі. На початку підвищення тарифів майже ніхто із роменчан не заперечував, але з підняттям тарифів почалися масові скарги” - зазначив очільник міста.
Щоб дізнатися думку громадськості та дійти до єдиної, спільної думки, на початку року міська влада збирала роменчан на громадські слухання. - “Але ділової розмови не відбулось, кожен залишився при своїй думці. Таке враження, що у місті одні пенсіонери та люди які не можуть сплачувати високі тарифи”, - говорить Микола Кирилович. Оскільки громада була проти, міська влада врахувала думку більшості роменчан і тарифи були скасовані. І тому з того моменту ведеться активна робота щодо оптимізації ЖЕКів, а саме, із 4-х діючих зробити одне. Але як виявилось, це не так просто зробити, адже міська влада стикнулася з масою юридичних, економічних питань.
Наразі питанням оптимізації та підвищення побудинкових тарифів займається заступник міського голови з питань міського господарства Сергій Юрійович Ворона.
За словами останнього, питання проблемне. Адже населення котре отримує послуги від ЖЕКів незадоволене отриманим. - “Але всі прекрасно повинні розуміти, що у закладений тариф, повний перелік послуг виконати не можливо. Якщо підходити із юридичної точки зору, то вперше в Україні вводиться єдиний побудинковий тариф і на цьому фоні буде збільшуватися платня. Хочемо ми цього чи ні, але більше сплачувати все-таки прийдеться” - говорить заступник. Але, наразі, останню крапку в цьому питанні не поставлено.  Вже до 1 липня 2013 року міська рада нарешті прийде до єдиного знаменника й буде прийняте виважене рішення. - “Коли піднімаються ціни на хліб, газ, енегоносії, то на це ніхто не звертає уваги. Але що стосується важливого елемента? Адже утримання в належному стані житлового фонду міста залежиться саме від ЖЕКів. Як результат — житловий фонд Ромнів почне розвалюватися....Звичайно й ЖЕКи себе дискредитували, звичайно там не еліта сантехніків, майстрів....”, - підкреслив мер.

Вивезення сміття з міста

Загалом, представниками ЗМІ було вказано, на нерегулярність вивозу сміття, на несанкціоновані сміттєзвалища, на установку в деяких мікрорайонах контейнерів для збору твердих побутових відходів.           
За словами міського голови у цьому питанні винні дві сторони: громада і обслуговуюче підприємство ТОВ “ПМК-Ресурс”. Для того, щоб вивозити сміття з приватного сектору у міську раду були запрошені голови квартальних комітетів з такою думкою, щоб вони допомогли ТОВ “ПМК-Ресурс” пройти усі двори для заключення договорів на вивіз сміття. Але це питання не спрацювало. Мешканці відмовляються, пояснюючи це відсутністю відходів, тощо. Люди не хочуть сплачувати і не дуже охотно до цього відноситься і підприємство. На сьогодні це питання належним чином не вирішується. “Може ми дали слабинку....або можливо, необхідно  більш цілеспрямованіше працювати у цьому напрямку” - зазначив Микола Кирилович. Зокрема повідомлено, що в черговий раз запрошено керівника цього підприємства для вирішення вкрай актуального та болючого питання.

Ремонт доріг, придбання асфальто-бетонного заводу та спеціалізованого автомобіля

Сьогодні дуже багато нарікань в адресу міської влади стосовно нинішнього стану доріг. Настільки поганий стан доріг у місті Микола Кирилович пояснив, що  у минулому році Ромни, єдине місто на території Сумщини, яке ввійшло в зимовий період з повністю відремонтованими дорогами, хай не з ідеальними, але проїзними.
Цього ж року, за словами міської влади, зима мала 6-кратну руйнацію і тому дороги мають дуже складний стан.  - “Сказати, що немає коштів, не можу. На сьогоднішній день така картина: на поточний та капітальний ремонт  доріг виділено 1,5 млн.грн. Дійсно, для такого міста, як Ромни - це не гроші”, - зазаначив Калашник. Тому аналізуючи ситуацію, у якій опинились дороги, за словами мера, вони знайшли “шпаринку” й додатково віднайшли ще  ще 982 тис.грн. Тож 2,5 млн.грн. є  і вони підуть на ремонт.
За словами міського голови, наявність коштів всеодно не може вирішити ряд проблем з якими вони стикнулися. Справа в тому, що Державне казначейство не пропускає коштів за виконані роботи. І поточний (ямковий) ремонт, який був частково проведений напередодні травневих свят  спеціалізованою організацією “Райавтодод” (директор Тунік Ю.О.) - виконані роботі досі не проплачені. Ямковий ремонт, де йшла святкова колона: бул. Шевченка, бул. Московський, бул. Свободи, частково Горького) —  коштував місту  147 тис.грн.
У свою чергу, систематичну затримку коштів Державне казначейство пояснює тим, що в першу чергу, проплачується заробітна плата та енергоносії. - “Щодня ми дзвонимо, пишемо, але розмова залишається розмовою. Сьогодні, навіть наявність грошей не обіцяє стовідсотковий ремонт, все залежить від казначейства. У борг нам робити ніхто не буде. Виконали роботи — заплатіть” - пояснив Микола Калашник. Але у міській раді підкреслили, що для стовідсоткового ремонту доріг необхідно близько 15 млн.грн.
Що стосується придбання асфальто-бетонного заводу, міський голова розповів представникам ЗМІ, що міська рада не спеціалізована організація і афсфальтовий завод місту не потрібен. Адже це цілий набір техніки, яку необхідно ремонтувати, проводити тендерну процедуру, віддалений від міста, тому краще купити асьфальт, аніж його виробляти та класти.
Як варіант, існує ідея, щодо придбання спеціалізованого транспорту, який випускає Київський “Укрдормаш” на базі КАМАЗ (емульсія, битий щебінь), що проводить ремонт доріг. Вартість такої машини 597 тис.грн., але вона не вигідна місту. Нещодавно директор Тунік Ю.О. придбав спеціалізований автомобіль за 79 тис.грн., тому міською владою вирішується питання щодо придбання саме такого транпорту. Якщо зрівнювати характеристики, то автомобіль на базі КАМАЗ зможе виконувати ремонтні роботи і в дощ, і коли зійшов сніг, а от львівське авто тільки при температурі на нижче 15 з позначкою плюс. Придбання цього авто значно зніме напругу в місті, вважають у мерії.    
Водопостачання: “Сплачуй кошти — поливай городи”

Згідно чинного законодавства роменці не мають право поливати питною водою огороди. Адже ця вода не призначена для використання у господарстві. Це проблемне питання виникло у зв'язку з тим, що дуже багато несанкціонованих врізок до водопроводів. Люди мають за це платити, якщо ж полив йде через лічильник, то це дозволено. У разі встановлення несанкціонованого поливу, будуть відключати від водопостачання, підкреслили у міській раді.

Станція знезалізнення, якість води

Існує думка, що у місті вода з іржею.  Ні вона не іржава, у наші воді великий вміст заліза. Адже із свердловини добувають “блакитну” воду. Наразі, на останньому етапі добудови станції знезалізнення. Наразі виконані відповідні підземні та наземні роботи. В експлуатацію планують станцію здати протягом 6 місяців.

Оновлення каналізаційних очисних споруд

Ще одним не мало важливим для міста є очисні споруди. Все більше населення міста Ромни користується каналізацією, а от чи оновлюються очисні споруди міський голова повідомив про таке, що відповідно до постанови КабМіну на оновлення каналізаційних очисних споруд виділено 1 млн 135 тис.грн. Термін оновлення — не встановлено.

“Місто гостинне та прибране” - не спрацювало!
За лопати!

Про те, чи готове місто Ромни зустрічати перших осіб держави Микола Кирилович відповів: - “Ми повинні бути завжди гостинними та прибраними. Для цього  міською радою було прийнято рішення, яке регламентує поведінку громадян та підприємств на території міста (Благоустрій міста Ромни). Але це не спрацювало! Місто, згідно чинного законодавства розділено на квадрати, для того що кожен керівник підприємства, організації, установи повинен прибирати прилеглу територію своїх підприємств - не спрацювало!  Зі сторони комісії, яка повинна слідкувати за дотриманням санітарної очистки - штрафувати, карати — не спрацювало! Вивід міського голови - “китайська трудотерапія”. Тому з 21 травня з 7-00 до 11-00  години міський голова, всі  працівники виконкому  у брудній одежі, з лопатами, мітлами будуть прибирати місто вланоручно - мести бордюри, саджати дерева, вивозити сміття, ліквідовувати несанкціоновані сміттєзвалища. Якщо у нас немає можливості заставити — будемо гребтися самі! Серед мене 46 депутатів, які говорять тільки про запити...а потрібно взяти лопати та працювати!”.

Мирова угода з перевізниками чи черговий судовий позов.

Як зазначив, секретар міської ради В'ячеслав Олександрович Губарь судова тяганина із перевізниками нарешті закінчилась, але не на користь міської ради. Адже  об'єктивних  доказів, які повинен був предоставити суду КП “Транссервіс” було недостаньо. І як результат перевізники які звернулися до суду першої інстанції про розірвання договору — справу виграли. Але міська рада з цим не згодна. І згідно чинного законодавства буде подана апеляція до Апеліційного суду Сумської області, й таким чином довести свою правоту.
На сьогоднішній день ведуться переговори з перевізниками щодо підписання мирової угоди. Мирова угода буде підписана, лише тоді коли міська рада й перевізники, розглянуть  всі умови обох сторін і знайдуть спільну мову. Також міською радою планується проведення конкурсу, згідно якого ключовою умовою буде: пасажиромісткість. Це значить, що протягом деякого часу, особисто секретарем міської ради буде вираховуватися пасажиропотік по кожному району нашого міста. Для громади нашого міста це неабияка користь, адже за умовами конкурсу мікрорайони з великим пасажиропотоком матимуть не ГАЗель на 22 посадкових місця, а автобус більшої пасажиромісткості, що значною мірою зніме напругу населення щодо перевезень.

Підготовка до зими, заборгованість тепло-енергетичних підприємств

Заборгованість теплових організацій, за словами мера, близько 11 млн.грн. На порядку денному міської влади залишається встановлення лічильників, адже здавалось би облік тепла повинен зменшувати платню, але у нашому місті навпаки, тому це важливе питання поставлено на  особистий котроль Миколи Кириловича. До початку опалювального періоду це питання повинно бути вирішено, обіцяють у міській раді.  Наразі тепловиками проводяться поточні ремонти теплотрас. Про можливість, за значну заборгованість невлючення опалення восени — міська рада поки що не готова відповісти.
Наприкінці прес-конференції міський голова закликав до конструктивної спрівпраці всіх представників  місцевих ЗМІ.


Анна Марченко
 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Масляня
Масляня