Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс У Ромнах планують відреконструювати адмінбудівлю заводу АТС під державні програми.
У Ромнах планують відреконструювати адмінбудівлю заводу АТС під державні програми.
Тандем-пресс
Понеділок, 24 червня 2013, 21:38      Ромни, Сумська область
14 червня 2013 року в приміщенні Роменської міської ради відбувся "круглий стіл" присвячений реалізації заходів на території міста з виконання державної програми соціальної направленості "Доступне житло" та програми "Здешевлення вартості іпотечних кредитів".
У роботі "круглого столу" взяли участь міський голова Микола Кирилович Калашник, секретар міської ради В'ячеслав Олександрович Губарь, профільні заступники міського голови, керівник будівельної виробничо-комерційної компанії "Федорченко" Віктор Михайлович Федорченко, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету, депутати, мешканці міста, які виявили бажання брати участь у програмі "Доступне житло", керівники банківських установ - "Укргазбанк", "Ощадбанк".
Обговорюючи питання реалізації в нашому місті програми “Доступне житло”, яка є однією із соціальних ініціатив Президента України і має на меті сприяти вирішенню питання поліпшення житлових умов, забезпечення житлом мешканців міста В'ячеслав Губарь підкреслив, що Сумська область є лідером із виконання соціальних ініціатив Президента щодо програми “Доступне житло” і має потужний потенціал. Тож орієнтуючись на потреби роменців, будівництво житла в місті Ромни - вкрай необхідне.
В.о. начальника відділу обліку та розподілу житла РМР Павліна Миколаївна Оганесян поінформувала, що на квартирному (кооперативному, соціальному) обліку у виконавчому комітеті Роменської міської ради станом на 01.06.2013 року перебуває 1984 сім’ї та одинаків, з них: загальна черга – 1416 осіб; у позачерговому списку – 157 осіб; на соціальному квартирному обліку – 12 осіб; на кооперативному обліку – 399 осіб . Окремі списки по пільговим категоріям громадян: інваліди війни та сім’ї загиблих, які перебувають на квартирному обліку – 21 особа; інваліди війни та прирівняних до них в установленому законом порядку  - 15 осіб; особи, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС – 6 осіб;  учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, 2 категорія – 29 осіб; переселенці із зон радіоактивного забруднення, які перебувають на обліку для забезпечення житлом в м. Ромни – 6 осіб;  воїни-інтернаціоналісти, які потребують забезпечення житлом  - 27 осіб (з  них – 2 особи - позачергово (інваліди); військовослужбовці звільнених у запас або відставку, що потребують поліпшення житлових умов – 9 осіб; особи, які потребують відселення із зон активного зсуву – 17 осіб.
Керівник Федорченко В.М. зазначив, що є лідером будівництва доступного житла у регіоні. Компанія була створена понад 20 років і вже не раз доводила свою унікальність та виробничу потужність. У нашому місті цей забудовник планує реконструювати адміністративну будівлю колишнього заводу АТС. Як повідомив Віктор Михайлович, дана шестиповерхова будівля прекрасно підходить для будівництва доступного житла. Роменцям будуть запропоновані 84 квартири різної площі. В залежності від активності роменців реконструкцію планують розпочати в липні та закінчити навесні 2014 року. Говорять, що 4 тис.грн. за квадратний метр - найменша ціна по Сумщині. Тож приблизна вартість однокімнатної квартири у відреконструйованій будівлі буде коштувати приблизно 160 тис.грн.
Роменцям пропонують декілька державних програм, у яких вони можуть прийняти участь.
Державна програма "Доступне житло"

Державна підтримка передбачає сплату за рахунок бюджетних коштів 30 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла та  надання уповноваженим банком пільгового іпотечного житлового кредиту.
Право на надання цієї підтримки мають громадяни: які перебувають на обліку як такі, що потребують поліпшення житлових умов; середньомісячний сукупний дохід яких разом з членами їх сімей з розрахунку на одну особу не перевищує 4-кратного розміру середньомісячної заробітної плати у регіоні; яких відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради включено до списку осіб, що мають право на доступне житло.
Державна підтримка надається з розрахунку не більш як на 21 кв. метр загальної площі житла на одну особу та додатково на 10,5 кв. метра на сім’ю.
Забезпечення доступним житлом здійснюється шляхом спільного фінансування за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів і коштів громадянина, що вносяться на його поточний рахунок, відкритий в уповноваженому банку, з урахуванням того що:
держава сплачує 30 відсотків вартості доступного житла відповідно до встановлених лімітів до площі доступного житла;
громадянин сплачує відповідно до вказаних лімітів 70 відсотків вартості житла, яка визначається як вартість будівництва 1 кв. метра загальної площі доступного житла в регіоні, згідно з проектно-кошторисною-документацією, що відповідає державним будівельним нормам.
Решта вартості площі житла, що перевищує вказані обмеження, сплачується громадянином за ринковою вартістю, визначеною договором про будівництво.

Державна програма “Здешевлення вартості іпотечних кредитів"

Державною програмою здешевлення іпотечних кредитів передбачено, що держава компенсує 13% річних із 16% кредиту отриманого на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла в об’єктах незавершеного будівництва або не реалізованого замовниками в об’єктах, прийнятих в експлуатацію після 2009 року. Основні вимоги до потенційного учасника - необхідність поліпшення житлових умов і платоспроможність.
Верхня межа платоспроможності для учасника іпотечної програми: середній максимальний річний дохід сім'ї не повинен перевищувати десятикратного розміру середньомісячної заробітної плати у Сумській області (приблизно 280 тис. грн. в рік). Нижня межа: щомісячний платіж за кредитним договором не повинен перевищувати 40 відсотків сукупного середньомісячного доходу сім’ї. При цьому сума, що залишається після здійснення щомісячних розрахунків за кредитним договором, повинна бути не меншою одного прожиткового мінімуму на позичальника та кожного члена його сім’ї, який проживає разом з позичальником.
В період отримання часткової компенсації квартира повинна бути основним місцем проживання позичальника. Людина не має права відчужувати або здавати в оренду квартиру протягом усього часу отримання державної компенсації.
Згідно з програмою, перший внесок позичальника - не більше 25% від суми кредиту. Компенсація частини процентної ставки по кредиту буде проводитися місцевими органами влади на особистий рахунок людини через органи казначейства. Термін кредитування - 15 років, термін часткової компенсації - 10 років. Нормативна площа - 40 кв. м на одну людину або на сім'ю з двох осіб, плюс 18 кв. м на кожного наступного члена сім'ї, але не більше 58 кв. м.
Щоб взяти участь в програмі, потрібно звернутися до Роменської філії Сумського обласного управління АТ «Ощадбанк» ( адреса: вул. Соборна, 1 тел. (05448) 5 14 61, (050) 3252745, контактна особа: Олефір Оксана Вікторівна – завідувач сектором кредитування відділу розвитку банківського бізнесу) або м. Ромни, бул. Шевченка, 18а, керуючої Колєснік Людмила Олексіївна, начальника відділення № 304/18 АБ “Укргазбанк” тел. (05448) 2 16 62, 050-300-47-21.
Після чого банк аналізує кожен об'єкт, розглядає можливість видачі кредиту і разом з Головним управлінням економіки Сумської обласної державної адміністрації відпрацьовує можливість отримання громадянином часткової компенсації за таким кредитом. Далі людина обирає конкретну квартиру в конкретному будинку  і підписує два договори: один на купівлю квартири (учасник програми, банк, забудовник), другий - на виплату компенсації Нормативна вартість 1 кв. метра житла встановлюється для: м. Суми - 5 тис. грн., інших населених пунктів - до 4 тис. грн. Допускається перевищення нормативної площі і розрахункової вартості житла не більше ніж на 25%.
Для укладення договору часткової компенсації процентів позичальник подає до Головного управління економіки Сумської обласної державної адміністрації: заяву про надання часткової компенсації процентів;  копію паспорта; копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (не подається фізичним особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті); довідку про склад сім'ї; копію свідоцтва про шлюб (за наявності); копію свідоцтва про народження дитини (дітей) (за наявності); документи про доходи позичальника та членів його сім'ї за останні шість місяців.
З переліком об'єктів житлового будівництва ви можете ознайомитися у відділі обліку і розподілу житла виконавчого комітету Роменської міської ради (б-р Шевченка, 2, каб.                       № 4, тел. 2 13 74).

Анна Марченко

 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

42
42