Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Вісті Роменщини Відповідальність, справедливість, неупередженість
Відповідальність, справедливість, неупередженість
Вісті Роменщини
П'ятниця, 12 грудня 2014, 22:45      Ромни, Сумська область
Суддя виступає арбітром між двома сторонами, чиї стосунки зайшли в глухий кут. Тож, одягаючи суддівську мантію, юрист має показати не лише відмінні знання законів і правових норм, а й застосовувати досвід педагогіки, психології, соціології тощо. Напередодні професійного свята наш співрозмовник - заступник голови міськрайонного суду Олександр Ганзя.

- Нинішній рік уже наближається до завершення. Чи можна говорити про підбиття підсумків у роботі вашої установи за останні 12 місяців?

- Тривалий час нам доводиться працювати у напруженій ситуації. Накладає відбиток та небезпека, яка зараз є біля східних кордонів нашої держави. Та й економічна нестабільність дається взнаки. Між іншим, суддя апеляційного суду й Буринського суду добровільно пішли служити в зону АТО. Ми їм допомагаємо.

Найголовніший позитив цього року - збулася мрія багатьох поколінь служителів Феміди Роменщини: ми залишили старе приміщення, де у 20-х роках минулого століття знаходилась конюшня, і де майже 50 років проходили судові засідання. Тепер частина працівників міськрайонного суду займає перший поверх на бульварі Шевченка, 14. Четверо суддів проводять засідання в новому корпусі. Сподіваємося, колись саме тут постане справжній палац правосуддя. Поки що кур’єрам доводиться постійно мігрувати між двома приміщеннями. Та й відвідувачам це приносить певні незручності: документи здають в одному місці, на суд ідуть в інше.

Установа працювала в напруженому режимі. Цього року було дві виборчі кампанії, наші працівники несли цілодобове чергування. Проте позовів стосовно оскарження волевиявлення чи самого ходу виборчого процесу до нас не надходило.

- Олександре Дмитровичу, які позови доводиться розглядати найчастіше?

- Загалом, кількість справ не зменшується, найбільше цивільних позовів, тобто сімейні стосунки, захист прав громадянина, досудові розслідування.

Два роки ми живемо за новим кримінально-процесуальним кодексом України. Ним передбачений судовий контроль за досудовим слідством. Цим опікуються слідчі судді, які видають різноманітні дозволи в ході розслідування кримінальних справ.

- Прогрес не стоїть на місці. Які сучасні технології у своїй роботі використовуєте?

- Завдяки можливостям інтернету значно економиться час. Наприклад, судді можуть розглядати справи в режимі відео конференції. Особи, які перебувають у СІЗО чи місцях позбавлення волі, можуть не з’являтися на засідання суду. Раніше ж ув’язнених треба було етапувати, на що витрачали кошти й час. Коли у 2006 році я був на стажуванні у Сполучених Штатах, нашій делегації це видавалося фантастикою, що ми до цього ніколи не «доростемо». Але ж ні! Ось, наприклад, сьогодні я розглядав позов, який подав чоловік, відбуваючи покарання у виправній колонії № 56. Он-лайн зв’язок можна використовувати і для допиту свідків.

Міськрайонний суд має власний сайт, де можна переглянути різноманітну інформацію, що стосується роботи органу. Наша діяльність стала більш відкритою та публічною. Ми долучаємося до європейських стандартів, відходимо від бюрократизму.

- Зараз мусується питання очищення влади, зокрема й судових органів. Як ви до цього ставитеся?

- Вважаю, цей шлях має бути незворотній і постійний. Раніше голова суду та заступники обиралися на п’ять років, тепер лише на рік. Стосовно Роменського міськрайонного суду, виконуємо заходи щодо реалізації «Закону про очищення влади». Результати діяльності надсилаємо в Міністерство юстиції і на наш сайт. Хочеться, щоб процес очищення був позбавлений зайвих емоцій, суб’єктивності й упередженості.

- Олександре Дмитровичу, розкажіть про ваш колектив.

- Зараз в установі працює близько 50 осіб, із них 8 - чинні судді. У роменської Феміди - жіноче обличчя: лише троє суддів-чоловіків. Працює в нас і легендарна особистість - Марія Данилівна Кваша. З 1966 року вона трудиться архіваріусом. Запевняю, що своєю працездатністю й відповідальністю дасть фору молодшим колегам.

Із нагоди професійного свята хочеться особливо відзначити секретарів суду Валентину Бут, Ольгу Стрельченко, секретаря судових засідань Наталію Рибіну, помічника судді Ірину Твердохліб. Оскільки часи зараз напружені, жодних гучних святкувань на плануємо, але свою долю віншувань отримають усі наші співробітники.

Тетяна ЄЛІНА.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

9 травня 2009
9 травня 2009