Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Вісті Роменщини Про умови життя переселенців на Сумщині
Про умови життя переселенців на Сумщині
Вісті Роменщини
Понеділок, 02 листопада 2015, 21:35      Ромни, Сумська область
Як живеться тим, хто вимушений був покинути свої домівки і тікати в інші області країни, шукаючи притулку? Чи допомагають їм ті, чий це прямий обов’язок?
Про це дізнавалася громадська організація «Асоціація регіональних засобів масової інформації» у рамках проекту «Висвітлення в ЗМІ проблем внутрішньо переміщених осіб: працевлаштування, житло, соціальне забезпечення».
Щоб роздобути необхідні відомості у відповідних службах Сумської області було спрямовано 7 запитів на публічну інформацію. Тож пропонуємо відповіді почитати разом (станом на липень 2015 року).

Кілька загальних цифр

На Сумщині перебуває до 15 тисяч осіб з Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей. З них найбільше пенсіонерів.

У гуртожитках ДПТЗН «Вище професійне училище», Зноб-Новгородського аграрного ліцею, ВПУ, геріатричному пансіонаті та гуртожитках Глухова розселено більше ста осіб.

Найбільше переселенців знайшли прихисток у Сумах (4658), містах Конотоп (931) та Охтирка (730), Тростянецькому (632) та Білопільському (602) районах; найменше — у Шосткинському (130), Л.Долинському (192), Конотопському (261) та С.Будському (265) районах.

 

Потреби переселенців: що необхідно і що отримують?

Найбільш критичні проблеми, з якими внутрішньо переміщені особи звертаються до органів влади, — забезпечення житлом, надання матеріальної допомоги, працевлаштування.

Щомісячно сім’ям внутрішньо переміщених осіб виплачується адресна допомога для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату послуг ЖКГ. Загалом таку допомогу призначено для 8932 сімей, і протягом січня — липня 2015 року виплачено близько 45 тисяч гривень.

Найчастіше люди звертаються за допомогою у призначені соціальних виплат та з проблем пошуку роботи чи надання статусу безробітного. До слова, більша частина безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб — жінки (до 70%), частка молоді у віці до 35 років — понад 48%.

При цьому 70% переселенців мають вищу освіту, професійно-технічну — 19%, початкову та середню — 11%.

На Сумщині вони працюють за такими професіями: продавець, робітник кухні, слюсар-ремонтник, вихователь дошкільного закладу, провізор, підсобний робітник, старша медична сестра.
За результатами співпраці Центру зайнятості з роботодавцями щодо отримання вакансій для внутрішньо переміщених осіб, у тому числі з можливістю надання житла, сформований банк даних таких вакансій, в якому станом на 01.07.2015 року налічувалося 5 вакансій.

Левова частка допомоги надходить від волонтерів, підприємств, організацій, приватних осіб. Разом з місцевої владою вони надали допомогу на суму більше мільйона гривень.
Однак спеціальних програм підтримки внутрішньо переміщених осіб на Сумщині немає.

 

Про малюків, учнів та студентів із зони АТО та АР Крим

До дитсадочків, шкіл та професійно-технічних навчальних закладів області представників згаданої категорії брали за спрощеною процедурою. Окремі класи чи групи із числа таких дітей не формувались.
Загалом же у навчальних закладах Сумщини із родин внутрішньо переміщених осіб у минулому навчальному році навчались та виховувались 1647 дітей: 386 — у дошкільних навчальних закладах, 1205 — у загальноосвітніх навчальних закладах, 56 — у ПТНЗ.

Найбільше студентів навчалось у Сумському державному університеті (65), Українській академії банківської справи (41), Сумському державному педагогічному університеті ім. А. С. Макаренка (41).

 

Медичні послуги

Станом на 1 липня 2015 року до закладів охорони здоров’я за медичною допомогою звернулось 5886 осіб, з яких 2192 — діти. 910 осіб проліковано в умовах стаціонару.

Найтиповішими проблеми, з якими звертаються до медичних закладів, — проведення профілактичних медичних оглядів та оформлення медичної документації для санаторно-курортного лікування, лікування гострих та загострення хронічних хвороб.

Із приємного — у родинах внутрішньо переміщених осіб народилось 87 дітей.

Матеріал підготовлено ГО «Асоціація регіональних ЗМІ» у рамках проекту «Висвітлення у ЗМІ проблем внутрішньо переміщених осіб: працевлаштування, житло, соціальне забезпечення» за матеріалами офіційних відповідей органів влади у Сумській області. Проект реалізується за фінансової підтримки NED.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

38
38