Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Погляд Ех, дороги…
Ех, дороги…
Погляд
Понеділок, 30 травня 2011, 10:21      Ромни, Сумська область

поганий стан дорогДо нас у редакцію звернулися жителі 6-го провулку Маяковського, яких вже давно непокоїть поганий стан дороги, що веде до їхнього провулку. Прийшовши туди, одразу стало зрозуміло, що при наявності анти-конкурсу на найгіршу дорогу саме цей провулок міг би претендувати на першість. Хоча, безперечно, подібна проблема трапляється і на інших ділянках міста.

«Кожної весни та осені, коли ідуть сильні дощі та тане сніг, у нас провулок перетворюється на водоспад, через воду просто неможливо пройти, адже дорога іде стрімко вниз і потік  зносить усе на своєму шляху, - бідкаються жителі провулку. Раніше  був проект, згідно з яким планувалося вивести зливну трубу, як і на інших спусках у місті. Але насправді, металеві труби пропили, а вода і далі тече у нас під ногами. Іншою бідою є те, що жителі із вулиці Маяковського зносять сміття до нашого провулку. Коли мером був Лаврик, то тут хоч іноді наводили порядок, вигрібали сміття. Час від часу ми тут наводимо порядок, але сміття з’являється знову».

«Я живу у низу провулку, - розповідає Тетяна Сергіївна, - і восени, взимку та навесні  не можу ходити на роботу у цей бік – доводиться виходити на Покровську гору та їхати автобусом на вулицю Дудіна. Ми іноді своїми силами засипаємо дорогу, але це тримається тільки до настання дощів, а після ливнів усе вимивається. Один із сусідів кілька років тому звертався до міського керівництва, сюди привезли битої цегли для дороги і приїхали різні начальники, аби стежити за процесом виконання. Я підійшла до одного із них і запропонувала пройтися зі мною вниз по провулку. А він говорить: «Так я ж у туфлях». На що я відповідаю, що ми тут не те що в туфлях, а і в кирзових чоботах пройти не можемо. І він не пішов зі мною подивитися на стан дороги нижче. Биту цеглу розрівняли бульдозером, чим все і закінчилося. Але ж із часом все це вимилося ливнями та талими снігами».

Ми спускаємося вниз по провулку і видно, що у декого із мешканців провулку вже і паркани підмиваються. Іноді замість дороги – вузенька дерев’яна дощечка. І треба враховувати те, що наша бесіда проходить 19 травня, коли тривалий час погода є посушливою. А на що тут схожа дорога восени – я можу тільки уявити.

Через відсутність нормальної дороги з’являються інші проблеми: якщо раптом доведеться викликати «швидку» або аварійну газову службу, вони просто не зможуть під’їхати до будинку. У провулку мешкають як сім’ї з маленькими дітьми, так і люди похилого віку, а для них доступ до медичної допомоги є важливою частиною нормального та спокійного життя. Коли я запитала у людей про те, як викликати таксі, вони лише рукою махнули, мовляв, для них таксі є небаченою розкішшю. Там, де вода знайшла собі дорогу, росте болотна трава, яка свідчить про те, що весною волога сходить дуже повільно і грунт встигає стати вогким. Вразила також різниця між тим, як виглядають різні частини провулка. З боку вулиці Маяковського тут валяються купи сміття (яке його власники могли б і спалити – авт.), а з іншого боку – прибрано. Зрозуміло ж, силами самих жителів.

Зустрілася нам дорогою молода мама, котра зізналася, що на час сильних дощів вона переходить жити до батьків, бо вести по грязюці дитину у дитсадок зовсім не зручно. Виходить, що у нормальному стані ця дорога знаходиться тільки влітку, а більшу частину року вона не придатна до використання. «Тут вода тече, наче на водоспаді, - говорить молода жінка. З малою дитиною страшно ходити».

«Раніше діти тут каталися на санках, лижах, машини могли доїхати аж до низу, - каже пані Тетяна. Ті, хто у провулку давно не були, не можуть його упізнати. Колись  сюди люди ходили на центральне кладовище, до Всіхсвятської церкви, а тепер доводиться в обхід іти».

Наявні у провулку колодязі мають тепер погану воду, бо у них потрапляють стічні води та бруд після дощів. Пригадали люди випадок, як довелося боротися із пожежею в одному із будинків. Пожежна машина стала на горі (на вул. Маяковського), а шланг протягнули по городам і лише потім почали гасити полум’я. Проте дорогоцінні хвилини була втрачені. Зрозуміло, що й інші екстрені служби сюди не доїдуть, що ставить життя мешканців провулку під реальну загрозу.

Ми звернулися із цією проблемою до заступника міського голови з питань міського господарства Андрія Жарого. Він зізнався, що до нього жителі провулку не зверталися, але пообіцяв у червні виїхати на місце, оглянути його та провести конкретні дії по покращенню стану вулиці. Мешканці  вже давно чекають, доведеться їм почекати і ще трохи. Якби лиш не даремно.

 

Тетяна Івасин

 

Фото

  1. Ви запитаєте –  що це? Уявіть собі, дорога…

 

  1. Відчуйте різницю. Люди своїми силами наводять лад у провулку.

 

 

Погода. Ромни

Календар