Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Погляд Серце і душа Ромен
Серце і душа Ромен
Погляд
Понеділок, 20 червня 2011, 15:04      Ромни, Сумська область

У Святодухівському соборі вперше з 1917 року пройшла божественна літургіяУ Святодухівському соборі вперше з 1917 року пройшла божественна літургія. Проводив службу єпископ Сумський і Охтирський Євлогій. Із нагоди зустрічі зі святим отцем у соборі зібралося дуже багато прихожан – стільки, скільки могла вмістити споруда. Серед присутніх був і голова обласної державної адміністрації Юрій Чмирь. Також було присутнє міське та районне керівництво.

Єпископ Євлогій під час проповіді згадував про страшні для християнства часи – комуністичну владу, коли на послідовників православної віри чинилися гоніння. «Релігія виявилася не потрібною для комуністів, її називали опіумом для народу», – каже архіпастир. Згадав святий отець і подвиги тих, хто попри всі утиски залишався вірним церкві до останнього свого подиху. У часи комуністичного «раю на землі» не рідкими були випадки тортур та мученицьких загибель, особливо часто це ставалося на початку утвердження комунізму. Єпископ Євлогій висловив переконання, що «у боротьбі з антихристом перемагає Христос, у боротьбі зі злом перемагає добро», у що і повинні вірити всі православні.

Особливо вразив на величному богослужінні хор, котрий звучав як єдиний злагоджений організм. Саме спів разюче вирізнявся на фоні старої споруди, яка вже десятиліття потребує капітального ремонту, адже наразі тут немає жодного оздоблення. Владика  наголосив на необхідності об’єднання зусиль усіх можновладців та громадян задля відбудови храму. Нагадаю, він є пам’яткою архітектури XVIII ст. «Вірю, що слава відновленого храму буде більшою, ніж у першого». Священик попросив Юрія Павловича посприяти у реставраційних роботах разом із керівництвом району та міста. «Відбудовуючи цей собор, ми відбудовуємо і людські душі. Так, нині тут немає позолоти, штукатурки. Але сьогодні щирою і гарячою була наша загальна молитва», сказав архієрей. До прихожан він теж мав прохання: молитвою або фізичними силами допомагати у відбудові собору.

Юрій Чмирь пообіцяв усіляко сприяти тому, аби швидше  почати відновлювати Святодухівський собор, і він отримав друге народження. Головою опікунської ради призначили голову Роменської райдержадміністрації Віктора Сєріка, а його помічником – мера Миколу Калашніка, котрий є будівельником за фахом.

 

Тетяна Єліна

 

 

 

Погода. Ромни

Календар