Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини Магазини приватні, територія комунальна
Магазини приватні, територія комунальна
Вісті Роменщини
Неділя, 02 червня 2013, 18:34      Ромни, Сумська область
Земельна реформа, напевно, не обмежиться прийнятими на сьогодні законодавчими актами. Адже їх застосування на практиці подекуди породжує суперечності.

Так, на розширеному засіданні ради підприємців у міськвиконкомі торкнулися порядку оренди земельних ділянок, на яких розташовані одно- та багатоповерхові будинки. Питання безпосередньо пов’язане з підприємницькою діяльністю – багато магазинів у Ромнах розташовуються на перших поверхах житлових будинків.

Договори оренди землі під такими об’єктами, укладені за нормами 2005 року, зовсім не відповідають сучасним. А укладати їх треба обов’язково – ділянки для комерційної діяльності не передбачають іншої форми власності, на відміну від будівель, – пояснили спеціалісти. Натомість, як це зробити, поки що остаточної відповіді немає. Ті підприємці, хто все-таки платить “за землю” до міського бюджету, роблять це, можна сказати, за власним бажанням, адже юридичне підґрунтя для цього не сформовано: передусім немає технічної документації на житлові споруди та ін.

Землевпорядну документацію виготовляти треба, але чиїм коштом? Підприємці не зобов’язані, мешканцям це не потрібно, місцевий бюджет не може дозволити собі такі витрати. Можливо, на ці запитання згодом дадуть відповіді законотворці. На нинішньому етапі робоча група при раді підприємців, яка докладно вивчила проблему, рекомендувала органам місцевого самоврядування як власникам земельних ділянок комунальної власності вжити заходів щодо розробки відповідної проектно-технічної документації. Тільки тоді можна буде говорити про законне підґрунтя укладання договорів їх оренди та повноцінне поповнення бюджету.

Виконавчий комітет міськради має незабаром розробити регуляторний акт, що впорядкує процедуру оренди земельних ділянок комунальної власності, визначить ставки орендної плати за них. Але в бюджеті-2013 не передбачені кошти для розробки проектно-технічної документації. Влада, шукаючи вихід із ситуації, загострила увагу керівників підприємств з обслуговування житлового фонду на цьому питанні. Проте стверджувати, що “жеки” все-таки віднайдуть для цього кошти, навряд чи можна – галузь неприбуткова, – доводять керівники таких організацій. Зважаючи на це, органи місцевого самоврядування впритул підійшли до можливості об’єднання цих підпри­ємств у єдину комунальну структуру. Сподіватимемося, це стане першим кроком до покращення стану міського господарства, від якого залежать всі інші напрямки життєдіяльності Ромен, у тому числі й бізнес.

Юрій ПРОКОПЕНКО.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Вулиця Руденко
Вулиця Руденко