Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини Сіль зі смаком нафти
Сіль зі смаком нафти
Вісті Роменщини
П'ятниця, 13 вересня 2013, 07:44      Ромни, Сумська область
Всі добре знають про видобуток нафти на нашій землі, розпочатий в 30-х роках минулого століття. А ось про соляний промисел, який існував у роки окупації Роменщини фашистськими загарбниками і деякий час після визволення, тепер мало кому відомо. У нашому краї залягають величезні запаси кам’яної солі, але вони знаходяться на великій глибині. Найближче до поверхні землі цей соляний купол підходить у районі Герасимівки. Там колись відкачували воду, насичену сіллю. Перед відступом Червоної Армії з території Роменщини нафтові свердловини біля Герасимівки підірвали. Німці намагалися відновити їх роботу, але безрезультатно. Свердловини передали в концесію полякам, які розпочали качати солону воду та продавати її.

Оскільки під час окупації нашого краю солі практично не було, то біля цих покладів щодня збиралася черга з жителів сіл Герасимівка, Засулля, Оксютинці, Пустовійтівка… Куплену солону воду вдома випарювали на вогнищі.

Я пам’ятаю, як у нас за двором на городі лежала на цеглинах розрізана вздовж діжка. В неї мама наливала солону воду, мені наказувала підкладати у вогонь дрова. Рідина поступово випаровувалась, а на дні залишалась коричнева сіль – через домішки нафти. За нею до сіл приходили покупці-міняйли. Пригадую, що мама виміняла в жителя з-під Кролевця два червоні рушники. Селяни й самі йшли продавати сіль за десятки кілометрів. Наприклад, мама в селі Беєво (тепер Липоводолинський район), відстань до якого становить близько 50 км, за сіль виміняла для нас продукти.

Володимир МЕЛЕШКО,

пенсіонер, дитина війни.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

7
7