Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини Без паніки, а з розумом
Без паніки, а з розумом
Вісті Роменщини
П'ятниця, 12 грудня 2014, 22:48      Ромни, Сумська область
Нинішній неспокійний час ставить перед нами нові завдання. Людям варто навчитися оперативно діяти в екстремальних умовах. Саме це (без перебільшення) може врятувати комусь життя. Знати алгоритм дій при кровотечах, переломах чи втраті свідомості потрібно кожному. Хай краще цей «багаж» вам ніколи не знадобиться, ніж станеться непоправне через відсутність елементарних навиків надання долікарської допомоги. Варто згадати, що за часів радянської влади на підприємствах діяли курси цивільної оборони, де працівники отримували певні знання в даній сфері.

Травматолог центральної районної лікарні Михайло Сеник розповів про нескладні заходи, які під силу зробити кожному громадянину. Досвідчений фахівець навів безліч прикладів із професійної практики, коли неправильне поводження оточуючих виявлялося фатальним. У разі перелому кінцівок необхідно іммобілізувати постраждалого, тобто привести в нерухоме положення. Якщо ж ви стали свідком сильної кровотечі в людини, треба перев’язати вище травмованого місця й дочекатися приїзду «швидкої».

- Від того, як і коли надали першу допомогу, залежить не лише життя, а й здоров’я людини, - наголосив Михайло Сеник.

Реаніматолог Віта Гайдук наголосила на важливості зберігати спокій у разі виникнення екстремальної ситуації. Паніка ж тільки нашкодить. Якщо ви побачили людину в нерухомому стані (з настанням холодів це трапляється частіше), перевіряти наявність пульсу треба на артерії, наприклад, на шиї, а не на зап’ясті. Причин для втрати свідомості є безліч, тому не варто самотужки встановлювати діагноз. Краще не пройти повз непритомного, а зателефонувати за номером 103, назвати населений пункт, у якому знаходитесь, і чекати на приїзд карети «швидкої допомоги». Коли є підозра на вогнепальне поранення, потрібно прикласти до рани чисту серветку та передати потерпілого «в руки» фахівцям медицини.

Попри запрошення на безкоштовний тренінг із надання долікарської допомоги роменці не проявили до нього цікавості. Захід проходив у фактично пустому актовому залі ЦРЛ. Можливо, жителі міста все знають настільки добре, що вже немає чому вчитися? Чи рятувати ближнього не на часі?

Варвара ОНІЩЕНКО.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

9 травня 2009
9 травня 2009