Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини Коваль із Небесного батальйону
Коваль із Небесного батальйону
Вісті Роменщини
Неділя, 22 лютого 2015, 20:06      Ромни, Сумська область
Народився в Новій Греблі, закінчив школу в Андріяшівці, фах педагога здобув у Харкові, викладав у Трудолюбі поблизу Миргорода, загинув під Шахтарськом… За неповні 50 років устиг стати викладачем математики, екстремальним туристом, ковалем, патріотом, батьком, дідусем. Усе це - про Петра Федоряку. Днями на честь відважного захисника Вітчизни відкрили меморіальну дошку на фасаді Андріяшівської школи, яку Петро Вікторович закінчив у 1981 році.

Директор навчального закладу Віталій Позняк особисто знав полеглого героя, вони тісно співпрацювали. Зокрема, саме завдяки ініціативі Петра Федоряки в Андріяшівській ЗОШ грошовими преміями заохочували кращих «фізиків» серед учнів. Цього року відзначили Людмилу Рябеньку. Таку ж винагороду отримували діти й у Трудолюбівській школі, де він довгий час викладав.

Петро Вікторович із дитинства був залюблений у ковальство. Створив гільдію майстрів України «Коло». Став ініціатором та організатором міжнародного фестивалю ножових майстрів «Трудолюб», разом із колегами з «Кузні Петра» брав участь у різноманітних ковальських фестивалях як в Україні, так і за кордоном. Ім’я Петра Федоряки занесене до Книги рекордів України в номінації «Ковальське мистецтво, розміри» за виготовлення древньоруської сокири мінімального розміру методом кування.

У 49 років добровольцем пішов у ЗСУ, служив у 25-й повітряно-десантній бригаді командиром зенітно-артилерійського взводу. Вважав, що саме люди його віку мають відстоювати суверенність на східних рубежах, а не молоді хлопчаки. Він був переконаний, що на старшому поколінні лежить провина за надто довгу «вірність» радянським канонам.

Колишні однокласники П. Федоряки профінансували виготовлення меморіальної дошки. Вдова педагога й народного майстра Валентина Миколаївна передала присутнім настанови чоловіка: більше читати, вивчати довколишній світ, твердо стояти на власних переконаннях.

Настоятель Михайлівської церкви отець Іван освятив меморіальну дошку. Глава райдержадміністрації Валерій Білоха наголосив: ще рік тому «ми не могли б повірити, звідки прийде біда на наші землі». Також до вшанування пам’яті земляка долучилися сільський голова Інна Дибчинська, керівник ФГ «Урожай» Михайло Шевченко, колеги загиблого з «Кузні Петра», доньки Марина й Ірина з родинами.

Тетяна ЄЛІНА.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

1
1